Nieuws

Vrouwen in Techniek: Laura Bosman, mechanical engineer bij Zwart Techniek

In deze serie interviewen we diverse professionals die werkzaam zijn in de sector. Met deze keer: Laura Bosman, mechanical engineer bij Zwart Techniek.  

Datacenter paspoort

Laura Bosman

Laura Bosman

Hoi Laura, leuk dat je meedoet aan deze rubriek. Kan je jezelf even verder voorstellen?

“Jazeker! Ik ben Laura Bosman (30) en werk nu 2,5 jaar als mechanical engineer bij Zwart Techniek in IJmuiden. Hiervoor heb ik twee jaar gewerkt bij Verhoef, een bedrijf wat gespecialiseerd is in gangway systemen voor olietankers. Daarnaast heb ik de hbo-opleiding Aeronautical Engineering bij InHolland in Delft afgerond.”

Waar is je interesse voor de sector begonnen?

“Mijn interesse voor deze sector werd tijdens mijn sollicitatiegesprek bij Zwart Techniek aangewakkerd. Het detacheringsbedrijf, waar ik toendertijd contact mee had, bracht hen bij mij onder de aandacht. In eerste instantie was ik sceptisch, want wat kan ik als mechanical engineer betekenen voor een organisatie wat (nood)stroominstallaties verkoopt en beheert.

Ik kwam er al heel snel dat je juist heel wat kan betekenen. Zo zijn we verantwoordelijk voor de indeling van de ruimte, de geluidseisen, benodigde ventilatie, brandstof, koelwater, 2D tekeningen, 3D modellen en de communicatie en samenwerking van en naar onze onderleveranciers. Hierdoor is het dus echt een dynamische omgeving waardoor ik zeker geen spijt heb dat ik in deze sector aan het werk ben gegaan.”

Goed om te horen! En welke werkzaamheden/projecten geven je de meeste voldoening, waar word je echt blij van?

“Qua werkzaamheden vind ik het begin van een nieuw project het leukst en dan met name het rekenwerk dat erbij hoort. Er is een bepaalde luchtstroom nodig om te zorgen dat de ruimte/container een bepaalde temperatuur blijft houden, zodat de motor kan blijven draaien. Hier is regelmatig hulpventilatie voor nodig, wat resulteert in een drukval die de motor en/of hulpventilatie maximaal aankan. 

Daarnaast hebben onze klanten ook een geluidseis, omdat het hele ontwerp niet teveel geluid mag maken. De bochten en coulissendempers zorgen voor een geluidsreductie, maar ook voor een extra drukval die de motor/hulpventilatie moet overwinnen. Het ‘spelletje’ om ervoor te zorgen dat de geluidseis wordt gehaald, maar ook dat onze installatie blijft werken luchthuishouding, is een van mijn favoriete bezigheden.

Van de projecten vind ik zelf vooral de kleinere projecten erg leuk en uitdagend om te doen. We leveren niet alleen containeroplossingen voor noodstroom, maar kunnen dit ook in een ruimte opbouwen. Het is heel vaak een uitdaging om alle onderdelen in de ruimte te krijgen.

Door creatief om te gaan met de ruimte, ventilatiekanalen, geluiddemping en de rest van de benodigde onderdelen, komen we er vaak net uit. Het geeft zeker voldoening om te zien dat de containeroplossing uiteindelijk toch past.”

Wat heb je geleerd in de praktijk war minder aan bod kwam tijdens je opleiding?

“Ik denk dat ik het grootste gedeelte in de praktijk heb geleerd. Mijn opleiding heeft uiteraard ervoor gezorgd dat ik alle benodigde basiskennis heb van wiskunde, mechanica, aerodynamica, de mindset op een project te doorlopen en verschillende tekenprogramma’s. Maar uiteindelijk is er niet veel overlap tussen luchtvaarttechniek en noodstroom. Daarnaast ben ik als mechanical engineer (deels) verantwoordelijk voor het complete ontwerp (behalve de elektra, daar heb ik helemaal geen verstand van). Dit houdt ook in dat we het ontwerp van brandstof- en koelwatersystemen ook doen. Geluidsberekeningen maken is een ander voorbeeld van wat ik bij Zwart Techniek heb geleerd.”

Wat is de ratio vrouw/man bij jullie op de werkvloer? En wat vind je daarvan?

“Op mijn afdeling zijn we met zes personen, waarvan ik de enige vrouw ben. Ik heb hier ook geen probleem mee. Het is voor mij normaal om als enige vrouw op de afdeling te zitten, omdat dit bij mijn stages van school en vorige werk ook zo was.”

Dat horen we vaker. Daarom zouden we tot slot je graag willen vragen: welk advies zou je willen geven aan jonge meiden om toch de stap naar de sector te maken?

“Persoonlijk snap ik de ‘angst’ om te werken in een mannensector niet zo heel erg. Dat gezegd hebbende, ik heb ook geen negatieve ervaringen gehad of mensen die zeiden dat ik het niet kon toen ik zei dat ik engineer wilde worden. Mijn ervaring is dat mannen, ook op de werkvloer, het hartstikke stoer en leuk vinden dat je als vrouw zijnde dit werk doet.

Ik wil me wel aansluiten bij het advies wat één van de dames die jullie al geïnterviewd hebben: zorg ervoor dat je het werk leuk vindt. Je werk is een groot gedeelte van je leven, dus zorg ervoor dat je iets gaat doen waar je je plezier uit kan halen. Als je niet van moduleren, wiskunde en natuurkunde houdt, wordt dan alsjeblieft geen mechanical engineer want dan je hier niet gelukkig van worden. Mocht je hier wel vrolijk van worden: laat je niet tegenhouden en zoek met veel plezier je vervolgstudie en/of -baan uit, want er zijn heel veel leuke en interessante opties binnen de sector.” 

Over Zwart Techniek  

Zwart Techniek is al meer dan 90 jaar noodstroomexpert in Nederland en heeft ruim twintig jaar ervaring met turnkey (nood)stroomvoorzieningen voor datacenters. Ze onderhouden inmiddels zo’n 1200 sets bij 250 datacenters in 8 landen en zijn Europees marktleider in het mid-datacenter segment. Daarnaast heeft Zwart Techniek door de 140 in huis opgeleide vakmensen veel kennis tot haar beschikking.

Meer weten over Zwart Techniek? Bezoek dan de website en volg hen op LinkedIn.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws