Het belang van datacenters

Datacenters spelen een fundamentele rol in onze maatschappij en digitale economie. Onze samenleving is mede dankzij datacenters razendsnel gedigitaliseerd De datacenters in Nederland huisvesten vele verschillende digitale toepassingen. Zo worden vanuit datacenters websites gehost, bestanden en video’s opgeslagen in de cloud, belangrijke software beheert en data uitgewisseld tussen verschillende netwerken, waarmee een datadistributie hub wordt gevormd.

Datacenters in Nederland ondersteunen een breed scala aan activiteiten in de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving. Ze vormen daarmee een belangrijk onderdeel van onze nationale kritische digitale infrastructuur en dragen bij aan de digitaliserende Nederlandse economie. Waar voorheen bedrijven en instellingen zelf serverruimtes in beheer hadden (enterprise datacenters), is dit nu gecentraliseerd in een colocatiedatacenter of in de cloud bij een hyperscale partij.

Onze samenleving digitaliseert en daarmee ook het Nederlandse bedrijfsleven, van mkb tot multinational. Steeds meer bedrijven gebruiken digitale diensten om hun dagelijkse processen te ondersteunen. De computersystemen zijn inmiddels cruciaal geworden voor de bedrijfsvoering: uitval leidt direct tot productiviteitsverlies en daarmee inkomstenverlies. Het uitbesteden van IT aan een professioneel datacenter maakt organisaties weerbaarder tegen problemen met de apparatuur, oplopende operationele kosten en kwaadwillenden. Professionele datacenters zijn namelijk geoptimaliseerd voor het huisvesten van deze IT. Ze beschikken over efficiënte koeling, goede connectiviteit, betrouwbare beveiliging en koppelingen met onder andere cloudproviders. Het is in de meeste gevallen dus heel aantrekkelijk om bedrijfs-IT naar een veilig datacenter in Nederland te migreren. Precies om die redenen hebben veel Nederlandse bedrijven al gekozen voor migratie van hun eigen IT-apparatuur naar een professioneel datacenter in de buurt.

In heel Nederland is binnen een straal van dertig kilometer een professioneel datacenter te vinden. Al deze nationale datacenters hebben een uniek ecosysteem en hebben een uitstekende verbinding met de regio Amsterdam. Nationale datacenters bieden een platform aan organisaties in binnen- en buitenland om hun diensten en gegevens te verwerken, op te slaan en te vervoeren. Tegenwoordig zijn organisaties sterk afhankelijk van online diensten; ziekenhuizen, universiteiten, het mkb en allerlei IT-dienstverleners maken gebruik van datacenters. Nationale colocatie datacenters bieden lokale partijen de kans om te professionaliseren en te groeien, bijvoorbeeld door de uitbreiding van hun online diensten. Ook zijn Nederlandse datacenters een belangrijke schakel in de ontwikkelingen rondom 5G, Internet-of-Things en Edge computing, omdat zij veel dichter bij de directe gebruiker staan. Nederland heeft met haar landelijke dekking van veilige en betrouwbare datacenters een sterke digitale infrastructuur die onze digitale koppositie ondersteunt!

In 1988 werd Nederland als tweede land ter wereld aangesloten op het Internet. Sindsdien is Nederland altijd een wereldwijde voorloper gebleven op het gebied van netwerken, digitale infrastructuur en connectiviteit. Zo is de Amsterdam Internet Exchange, AMS-IX, een van ‘s werelds grootste Internet Exchanges, gevestigd in Amsterdam. De AMS-IX zorgt voor de essentiële verbindingen tussen de verschillende internetaanbieders en heeft daarmee een aanzuigende werking op de vele techbedrijven en digitale start-ups, zoals Uber, Netflix, Palo Alto Networks, Adyen en Booking.com. Naast de AMS-Ix heeft Nederland nog een belangrijke Internet Exchange binnen haar landsgrenzen, namelijk de Neutral Internet Exchange (NL-IX), met haar hoofdkantoor in Den Haag. De digitale koppositie van Nederland heeft ervoor gezorgd dat Amsterdam een van de belangrijkste digitale knooppunten van de wereld is geworden – en daarmee de digitale mainport voor de Europese markt. De Amsterdamse hub is een belangrijke data-doorvoerhaven; de digitale tegenhanger van de Rotterdamse haven en Schiphol. Nederland is een echt exportland, ook in de data-export. 

Alle onderdelen van het digitale ecosysteem komen samen in een datacenter; datacenters maken het mogelijk dat iedereen op het internet kan surfen. Vandaar is de connectiviteit ook van groot belang voor datacenters. Niet alleen Amsterdamse datacenters, maar alle colocatie of multi-tenant datacenters in Nederland willen graag betrouwbare, snelle en korte – en daarmee goedkope – verbindingen met het wereldwijde glasvezelnetwerk en met Internet Exchanges, zoals AMS-IX en NL-IX. Servers kunnen zo gemakkelijk connecties maken met providers en netwerken over de hele wereld. De snelheid van de verbinding wordt ook wel de latency genoemd – Nederland heeft vanwege haar sterke digitale infrastructuur een hele lage latency. Deze lage latencies zijn ook erg belangrijk voor toekomstige ontwikkelingen rondom de Artificial Intelligence (AI) en Internet of Thing (IoT), waarbij elke milliseconde telt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws