Wie werken er in datacenters?

Datacenters

De Nederlandse datacenter industrie is een groeiende bron van werkgelegenheid. Door de digitalisering van onze economie verandert de arbeidsmarkt razendsnel. Bijna alle digitale toepassingen komen uit of staan in datacenters. Omdat de samenleving en ook de Nederlandse economie steeds meer online gedreven wordt, groeit ook de datacenter sector stevig door. De laatste jaren met meer dan 15% per jaar. Werken in een datacenter biedt daarom enorme kansen voor starters en professionals die willen bijdragen aan de ontwikkeling van het Internet en de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale toepassingen als Cloud Computing, 5G, IoT, AI en Augmented en Virtual Reality.

Er is een grote diversiteit aan personeel werkzaam in en om datacenters. Het gaat hierbij om technische functies, management functies, commerciële functies en support functies. In totaal zijn er 4800 man in dienst bij de Nederlandse datacenters zelf. Daarnaast huren datacenters vaak personeel in – denk bijvoorbeeld aan beveiligers – en hebben de klanten en toeleveranciers van datacenters ook veel bemanning nodig. Voor de bouw van een kapitaalintensief, groot datacenter zijn soms meer dan 1000 man betrokken. In totaal creëren datacenters 12.800 banen anno 2019 en dit groeit naar schatting door tot 16.800 banen in 2024.

Wie werkt in een datacenter, werkt dagelijks aan de kwaliteit en ontwikkeling van het internet. Hieronder de top zes redenen om in een datacenter te werken, gebaseerd op interviews met mensen uit de industrie.

 1. Je werkt in de frontlinie van digitalisering en innovatie
  Cloud, Artificial Intelligence, Internet of Things, Robotics, Virtual Reality… de digitale technologie is overal en ontwikkelt zich razendsnel. Al deze technologieën zijn letterlijk gehuisvest in datacenters. Werken in de datacenter industrie betekent dan ook werken aan de top van digitale innovatie. Voor gadgetfreaks is het datacenter dan ook de ideale werkomgeving; je werkt altijd met de nieuwste technieken.

 2. Je bent zeker van een baan
  In de datacenter industrie ben je zeker van een baan – nu en in de toekomst. In tegenstelling tot veel andere sectoren zorgt automatisering juist niet voor het verdwijnen van banen, maar juist voor extra banen. Immers wordt de wereld alleen maar digitaler en dat betekent dat ook datacenters sterk blijven doorgroeien. Kiezen voor een carrière in het datacenter betekent dan ook een gouden toekomst met baanzekerheid.

 1. Je werkt voor een groot bedrijf, maar in een klein team
  Datacenters zijn uniek in de zin dat het enorme bedrijven zijn qua omvang en kapitaal, maar vaak met kleine teams op locatie werken. Hoewel er enorm veel expertise nodig is om een colocatie of hyperscale datacenter te onderhouden, is het team dat dagelijks aanwezig is relatief klein. Samen met de andere afdelingen vervul je een belangrijke taak, namelijk het draaiend houden van het internet; alles is gericht op continuïteit en betrouwbaarheid. Door die onderlinge afhankelijkheid bouw je een bijzondere band op samen als team waardoor er een familiaire sfeer heerst. De lijntjes zijn doorgaan kort en meestal is er sprake van een platte structuur met weinig hiërarchie.  

 1. Veel opleiding- en doorgroeimogelijkheden
  Het datacenter is een uniek kruispunt van allerlei verschillende technieken. Dat maakt het ontzettend interessant, en tegelijkertijd betekent dit dat vrijwel elke starter extra training nodig heeft om volwaardig aan de slag te kunnen. Daarnaast zijn datacenters altijd bezig met de nieuwste technieken en apparatuur, waardoor het continu trainen en opleiden van medewerkers de normale gang van zaken is. Dat betekent dat een datacenter zeker ook een leerbedrijf is. Hierbij geldt: hoe meer je al die verschillende expertises beheerst, hoe meer je binnen de organisatie kunt opklimmen.

 1. Aantrekkelijk salaris met goede voorwaarden
  Nederland heeft met de Amsterdamse regio een van de grootste datacenter hubs in Europa in handen, en is daarmee een belangrijke wereldspeler op het gebied van datacenters.  Het is dan ook geen verrassing dat het een florerende industrie is waar goede salarissen worden aangeboden aan de medewerkers. Daarnaast zijn ook de secundaire arbeidsvoorwaarden uitermate goed én worden er volop borrels, events en conferenties georganiseerd.

 1. Je kunt nog alle kanten op
  Ben jij bijna klaar met je opleiding en weet je nog niet precies welke kant van de techniek je op wilt? Dan is er geen beter startpunt dan een datacenter! De complexiteit en kritische processen van datacenters maken dat iedereen die aan de slag gaat een brede kennis moet hebben van alle installaties en processen. Omdat je als generalist begint, betekent dit dat je nog alle kanten op kunt op basis van wat jij boeiend vindt. 

Datacenters hebben een enorme impact op de economie en werkgelegenheid. Hieronder volgt een overzicht.

Directe werkgelegenheid
Datacenters genereren enorm veel werkgelegenheid. In totaal waren er in 2019 ruim 4.800 mensen in dienst bij alle Nederlandse datacenters zelf. Het gaat hierbij om technische functies als facility engineer of techneut en om security functies zoals beveiliger of veiligheidsspecialist. Ook kun je in een datacenter aan de slag op de customer service als helpdeskmedewerker of service delivery managers of in een front-office functie als accountmanager, business developer of marketeer. In de backoffice van een datacenter werken naast talloze projectmanagers ook HR-medewerkers, juridisch specialisten en financial controllers. 

Indirecte werkgelegenheid
Naast het eigen personeel van een datacenter worden veel medewerkers extern ingehuurd en daarnaast wordt er vaak samengewerkt met personeel van klanten en toeleveranciers. Ook huren datacenters veel personeel in – dit is vaak het geval voor beveiligers – en hebben de klanten en toeleveranciers van datacenters ook bemanning nodig. Omdat de Nederlandse datacenters hard doorgroeien, zijn er met name in de bouw- en installatiesector vele medewerkers nodig. 

Totale werkgelegenheid
Naast de directe en indirecte werkgelegenheid bestaat er ook een geïnduceerd effect. Dat is de impact van de uitgaven van de medewerkers op de lokale economie en werkgelegenheid; datacenter medewerkers in Nederland geven hun salarissen lokaal uit aan huisvesting, winkels, horeca en andere zaken. Na doorrekening van alle variabelen, schatten we dat er in Nederland in totaal bijna 12.800 banen door datacenters worden gecreëerd, en naar verwachting groeit dit door tot 16.500 banen in 2024. 

Er zijn weinig banen die zo divers zijn als de banen in een datacenter. Dit heeft ermee te maken dat je ervaring opdoet in veel verschillende werkvelden. Hieronder staan de belangrijkste omschreven.

Digitale technologie & innovatie
Datacenters bestaan ​​door de vraag van klanten. Internet service vendors (ISVs), cloud providers en directe klanten hebben allemaal verschillende behoeften in een disruptive market. Om de klant te ondersteunen is datacenter personeel up-to-date over de meest innovatieve digitale technologieën.

Technische voorzieningen
Een datacenter is een zeer technische gebouw. De technische voorzieningen, waaronder data-infrastructuur, koeling en elektra, moeten in perfecte staat zijn, efficiënt beheerd worden en regelmatig geüpdate worden om te blijven voldoen aan de nieuwste normen en voorschriften.

Stroomvoorziening
Power of stroom is de belangrijkste “brandstof” en de belangrijkste kostenpost voor datacenters. Hoe minder stroom datacenters te gebruiken, hoe lager de kosten en hoe beter het is voor het milieu. Het is dus heel belangrijk dat de focus altijd ligt bij het op het up-to-date houden van kennis van de energieprijzen, wet- en regelgeving, energie-efficiëntie en groene energie.

Security
Een datacenter moet extreem veilig zijn om het vertrouwen van haar klanten te verdienen. Terreinen zijn omheind met hekwerken en beveiligd met detectiepoortjes, CCTV en 24/7 bewakers. Daarnaast gelden strenge veiligheidsmaatregelen en -processen nodig om dit vertrouwen te behouden.

Connectiviteit
Datacenters zijn kruispunten van connectiviteit. Uitgebreide kennis van Fiber carriers, Backbone providers, CDN’s en internet exchanges is nodig. Dit, samen met andere connectiviteit als cloud, ads, mobiele data, media uitwisseling en kennis van (in-house) patching.

Onroerend goed
Een datacenter staat ook wel bekend als ‘digitaal vastgoed’. Een datacenter verhuurt racks, retail (x hoeveelheid racks) of wholesale (een volledige sectie van het datacenter).

Finance
Datacenters zijn duur om te bouwen. De kosten voor een groot datacenter zijn vaak meer dan 150 miljoen euro. Hyperscale datacenters kunnen zelfs de 1 miljard euro overschrijden. Deze enorme investeringen vergen uitstekende datacenter expertise van de financiële markten en de mogelijkheden van bijvoorbeeld financiële lease constructies.

Certificeringen
Op het gebied van data is het gebruikelijk om certificering te halen op verschillende gebieden. Als een datacenter bedrijfskritische IT-systemen huisvest, dan wil het haar klanten de zekerheid geven dat het voldoet aan bepaalde claims. De belangrijkste certificeringen zijn:

IS0 27001 / Information security management
ISO 9001 / Kwaliteitsmanagement
ISO 14001 / Milieumanagement
PCI-DSS / Credit card betalingen
SOC1 / Financiële en interne controles vallen onder ISAE3402 / SSAE16 (prev. SAS70)
LEED / BREEAM Green building certificering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws