Wat is een datacenter?

Datacenters zijn relatief nieuw in ons stedelijk landschap. In feite zijn veel mensen zich er zelfs niet bewust van dat ze bestaan. Een datacenter is een vaak een anoniem uitziend fabrieksgebouw. Het wordt gebruikt om computersystemen en bijbehorende onderdelen, zoals connectiviteit en storage systemen te huisvesten. Het heeft redundante ofwel back-up power, redundante data communicatie verbindingen, airconditioning en brandbestrijdings installaties. Daarnaast heeft het diverse veiligheidsvoorzieningen. Grote datacenters zijn operaties op industriële schaal.

 

Het belang van een datacenter

Datacenters zijn de belangrijkste enablers van de digitale economie. Datacenters ondersteunen een breed scala aan activiteiten in de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving. Ze vormen een belangrijk onderdeel van onze nationale, kritische infrastructuur en zorgen voor energie-efficiëntie. Nederland heeft er groot belang bij dat de Nederlandse datacenters elk jaar met dubbele cijfers groeien. Immers zijn zij een magneet voor het aantrekken van buitenlandse investeringen en indirecte groei.

 

“Datacenters zijn de belangrijkste enablers van de digitale economie”

Alles wat online gebeurt vindt zijn herkomst in een datacenter. Datacenters vormen het hart van de digitale infrastructuur en zijn het fundament. De digitale infrastructuur omvat internet exchanges, cloud exchanges, cloud providers, web hosting providers, internet backbone carriers, content delivery networks, internet access providers en fiber operators. Allen gecentreerd in datacenters om het internet en online diensten mogelijk te maken.

In eenvoudige termen: Onze huidige manier van leven zou tot stilstand komen zonder datacenters.

Belangrijkste functies van datacenters

Een professioneel beheerd datacenter heeft backup systemen die te duur zouden zijn voor de meeste bedrijven om zelf aan te schaffen en te onderhouden. Redundancy in koeling, power en communicatie systemen zorgen voor de constante verbinding die essentieel is voor elk bedrijf. Constante up-time betekent ononderbroken toegang tot de gegevens en servers van elke organisatie, voor het personeel en de klanten.

Datacenters brengen enorme efficiency voordelen. Door IT-apparatuur op één plaats samen te brengen en de professionele exploitatie van de datacenter faciliteiten kunnen enorme hoeveelheden energie worden bespaard in vergelijking met on-premise situaties. Zonder datacenters zou onze samenleving meer dan het dubbele van de hoeveelheid energie die er nu gebruikt wordt gebruiken.

Een datacenter is een goedkope oplossing om gebruik te kunnen maken van high-end apparatuur en service. Als een bedrijf dezelfde standaarden voor schone ruimtes, redundante systemen en rond-de-klok controle binnen de eigen muren zou willen realiseren, zou een groot deel van de totale begroting besteed moeten worden het operationeel houden van servers. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van datacenters, kan geavanceerde datacenter-apparatuur ingezet worden tegen een fractie van de totale kosten. En wat zijn de kosten als de IT, en dus alle medewerkers van een bedrijf, niet in staat zijn om te werken?

Serverkasten en andere IT apparatuur die op de eigen locatie van het bedrijf staan, kunnen bij groei vaak moeilijk uitgebreid worden vanwege beperkingen in ruimte. Met datacenterruimte of colocatie kan wel flexibel uitgebreid worden wanneer dat gewenst is of de noodzaak daartoe ontstaat. Belangrijk voordeel is dat alleen betaald wordt voor de ruimte en energie die ook daadwerkelijk afgenomen wordt.

Noodgevallen komen incidenteel voor, maar wanneer bedrijfskritische apparatuur off-site draait, hoeft dat geen negatieve invloed te hebben op een bedrijf. Colocatie is een goede strategie om continuïteit te borgen, ongeacht of gebruik gemaakt wordt van een datacenter als een primaire site voor servers of als mirror site om een ​​constante connectiviteit te garanderen tijdens uitval op de primaire locatie. Dankzij datacenters hoeft niet op maar één paard te worden vertrouwd zogezegd.

Elk datacenter is een ecosysteem van aanbieders van allerlei digitale diensten. De hoeveelheid netwerkaanbieders, internet-exchanges, content delivery networks, ad-exchanges en cloud providers geven een uniek platform om als bedrijf de beste keuze te hebben en te kunnen maken. Ook in de datacenter wereld geldt: een goede locatie is een belangrijke indicatie voor (toekomstig) succes. Die keuze valt voor iedere organisatie weer anders uit.