Wat is een datacenter?

Zorg, onderwijs, overheid, communicatie en handel; een selectie van sectoren die dagelijks verder digitaliseert. In onze gehele samenleving wordt steeds vaker gebruik gemaakt van cloudopslag en -applicaties, Artificial Intelligence oplossingen, 5G netwerken, Robotics en Virtual Reality. Al deze digitale oplossingen worden gehuisvest in datacenters en zijn afhankelijk van de digitale infrastructuur. Een robuuste digitale infrastructuur, met datacenters als het fundament, is een randvoorwaarde voor een toekomstbestendige digitale economie. Maar wat is een datacenter eigenlijk?

Een datacenter is een industrieel, hoogbeveiligd pand, gebouwd met één doel: zorgen dat computerservers met digitale applicaties altijd blijven draaien, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Een storing in het datacenter zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je even niet kunt betalen met je bankpas. Omdat professionele datacenters gebruik maken van de laatste innovaties op het gebied van data infrastructuur, koeling, stroomvoorziening en beveiliging, gebeurt dit gelukkig vrijwel nooit. Al deze systemen zijn redundant, wat betekent dat ze meervoudig zijn uitgevoerd en dat uitval van een van deze systemen kan worden opgevangen met een reserve-verbinding.

Er zijn verschillende soorten datacenters die samen het digitale ecosysteem doen werken. Zo kunnen datacenters verschillen in de zin dat ze nationaal of internationaal opereren en daarnaast bedienen ze verschillende soorten klanten en leveren ze verschillende diensten. Grofweg kunnen we drie typen datacenters onderscheiden

Enterprise datacenters
Enterprise datacenters worden gebruikt voor het onderbrengen van de IT-apparatuur van de eigenaar (single tenant). De IT-apparatuur kan worden gebruikt voor interne doeleinden en/of voor het leveren van diensten aan klanten. Deze serverruimtes zijn (destijds) door grote bedrijven gebouwd om hun eigen IT-omgeving te faciliteren. Gezien de toenemende complexiteit van IT en de professionalisering van de datacentersector, is er al jaren een trend om deze ‘eigen’ datacenters te migreren naar een multi-tenant of hyperscale datacenter.

Een subcategorie zijn microdatacenters. Dit zijn kleine faciliteiten voor één huurder (soms zelfs multi-tenant) met doorgaans tussen 2 en 15 serverracks voor compute, store en connect dicht bij de rand. Het energieverbruik is ook beperkt en gewoonlijk tussen 3 en 50 kW.

 Colocatie datacenters
De colocatie datacenters (oftewel multi-tenant datacenters) zijn specifiek gebouwd om servers van externe klanten te faciliteren. De datacenters verhuren datacenterruimte aan regionale, nationale en internationale klanten, maar de focus kan verschillen. Klanten zijn onder meer cloudproviders, hostingproviders, grote (technologie) bedrijven, maar ook banken, scholen, ziekenhuizen en overheidsorganisaties. De servers in deze datacenters zijn in de meeste gevallen eigendom van de klant. De taak van het datacenter is om ervoor te zorgen dat deze apparatuur non-stop blijft draaien. Een excellent werkende koeling, stroomvoorziening en connectiviteit zijn hierin cruciaal. 

Er kan onderscheid worden gemaakt in de  volgende subcategorieën:

  • Retail colocatie datacenters: Colocatie gericht op een verhuur aan klanten met een gecontracteerde capaciteit van minder dan 1 MW.
  • Colocatie datacenters op groothandelsniveau: Colocatie gericht op klanten met een gecontracteerde capaciteit van 1 MW of meer.

Binnen de wholesale groep onderscheiden we ook de zogenaamde built-to-suit datacenters, waarbij een datacenter wordt gebouwd voor en/of verhuurd aan één klant. Afhankelijk van de grote van een datacenter, kunnen deze ook gecategoriseerd worden onder de categorie hyperscalers.

Hyperscale datacenters
Hyperscale datacenters zijn zeer grote single tenant datacenter (20 MW of meer, single tenant campussen met meer dan 100 MW zijn niet ongewoon) van een grote cloudprovider of techbedrijf (Alibaba, Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, Tencent), van waaruit deze partijen digitale diensten aanbiedt aan haar klanten. Veel bedrijven en consumenten gebruiken deze diensten dagelijks, zoals iCloud, Google Cloud, Microsoft 363, Microsoft Azure, en social media en streaming applicaties. 

De mensen die in hyperscale datacenters werken zijn over het algemeen meer gespecialiseerd dan in andere datacenters. Dit is te verklaren door de omvang van deze enorme datacenters: doordat er meer personeel beschikbaar is voor grote faciliteiten, is er doorgaans meer ruimte voor specialisatie. Op die manier worden de werkprocessen steeds efficiënter.

Colocatie datacenters leveren op professionele wijze IT-ruimte en diensten aan drie soorten klanten:

Hosting en cloudproviders
Hosting en cloudproviders bieden een platform voor diensten aan aan derden. De klanten kunnen eindklanten zijn van SaaS-aanbieders (Software-as-a-Service), zoals boekhoudprogramma Exact, WeTransfer en betaaldiensten als Adyen en Mollie. Populaire diensten zijn Infrastructure-as-a-Service (IaaS), het aanbieden van computers-fysieke of (vaker) virtuele machines of Platform-as-a- Service (PaaS), waar klanten gebruik van maken voor het ontwikkelen, uitvoeren en beheren van applicaties, zonder te hoeven nadenken over de complexiteit van het bouwen en onderhouden van de infrastructuur die meestal hiermee verbonden zijn.

SaaS-providers
SaaS staat voor Software-as-a-Service en wordt ook wel “on-demand software” genoemd. Denk bijvoorbeeld aan Google Docs of WordPress maar ook aan Exact, WeTransfer, Adyen en Mollie. Hiervoor hoef je als gebruiker geen toepassing te installeren op je eigen computer of een ander device, dat wordt namelijk direct geregeld door de SaaS-provider. Die providers maken op hun plaats vaak gebruik van een datacenter om de IT-infrastructuur te beheren en het platform waar de applicatie op draait.

Directe klanten
De directe klanten van colocatie datacenters zijn bedrijven, overheden en non-profit organisaties die hun IT-apparatuur naar een professioneel datacenter migreren. Denk hierbij aan computers, opslag, beveiliging en netwerkapparatuur. Door de IT te outsourcen besparen zij op IT-kosten, verhogen zij de continuïteit en is de fysieke veiligheid van de apparatuur gegarandeerd. Bovendien zijn er meer mogelijkheden op het gebied van schaalbaarheid en flexibiliteit.

Steeds meer bedrijven, overheden en andere organisaties kiezen ervoor om hun IT-infrastructuur te migreren naar een datacenter. Hieronder volgen de grootste toegevoegde waarden voor het outsourcen van IT naar datacenters.

Betrouwbaarheid
Een professioneel datacenter heeft redundante (meervoudig uitgevoerde) systemen die te duur zouden zijn voor de meeste bedrijven om zelf aan te schaffen en te onderhouden. Redundantie in data-infrastructuur, koeling en stroomvoorziening zorgen ervoor dat de gegevens en diensten van de klant altijd toegankelijk zijn, zelfs als de stroom bijvoorbeeld zou uitvallen. 

Energie-efficiëntie
Datacenters in Nederland zijn behoorlijk groen: het grootste deel gebruikt groene stroom en datacenters brengen enorme efficiëntie voordelen op het gebied van energie. Door IT-apparatuur op één plaats samen te brengen en deze te bedienen met de meest geavanceerde apparatuur kunnen enorme hoeveelheden energie worden bespaard in vergelijking met on-premise IT. Hoewel datacenters door sommigen ‘energieslurpers’  worden genoemd is het tegenovergestelde waar: zonder de duurzame datacenters zouden we als digitale samenleving meer dan dubbel zoveel stroom verbruiken!

Kostenbesparend
Een datacenter is een goedkope oplossing om gebruik te kunnen maken van high-end en up-to-date apparatuur en service. Als een bedrijf dezelfde standaarden voor schone ruimtes, redundante systemen en rond-de-klok controle binnen de eigen muren zou willen realiseren, zou een groot deel van de totale begroting besteed moeten worden het operationeel houden van servers. Bovendien: wat zijn de kosten als de IT, en dus alle medewerkers van een bedrijf, niet in staat zijn om te werken omdat de systemen niet beschikbaar zijn? Continue beschikbaarheid is met een professioneel datacenter gegarandeerd.

Schaalbaarheid
Serverkasten en andere IT apparatuur die op de eigen locatie van het bedrijf staan (ook wel on-premise of in-house genoemd), kunnen bij groei vaak moeilijk uitgebreid worden vanwege letterlijke beperkingen in de ruimte. Met datacenterruimte of colocatie kan wel flexibel en snel uitgebreid worden wanneer dat gewenst is of de noodzaak daartoe ontstaat. Belangrijk voordeel is dat alleen betaald wordt voor de ruimte en energie die ook daadwerkelijk afgenomen wordt.

Risk Management
Noodgevallen komen incidenteel voor, maar wanneer bedrijfskritische apparatuur off-site draait, hoeft dat geen negatieve invloed te hebben op een bedrijf. Colocatie is een goede strategie om continuïteit te borgen, ongeacht of gebruik gemaakt wordt van een datacenter als een primaire site voor servers of als mirror site (externe kopie locatie) om een ​​constante connectiviteit te garanderen tijdens uitval op de primaire locatie. Dankzij datacenters hoef je zogezegd niet op maar één paard te wedden, waardoor je risico spreidt.

Ruime keuze
Elk datacenter is een ecosysteem van aanbieders van allerlei digitale diensten. De hoeveelheid netwerkaanbieders, Internet-Exchanges, content delivery networks (CDN’s), ad-exchanges en cloud providers geven een uniek platform om als bedrijf de beste keuze te maken. Ook kunnen nieuwe verbindingen snel en goedkoop gelegd worden. Daarnaast is zeker met de komst van de AVG (GDPR) privacy wetgeving, de keuze om data lokaal bij een nationale partij op te slaan vaak een belangrijke overweging.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws