Posities

Energie & Duurzaamheid

De voorraad fossiele energie op onze planeet raakt op, gaswinning in Nederland dient te stoppen en de overdadige CO2 uitstoot veroorzaakt klimaatverandering. Het Akkoord van Parijs en ons eigen Klimaatakkoord geven steeds meer dwingende voorschriften om de energietransitie te versnellen. De datacentersector is koploper op het gebied van duurzame innovatie en wil actief een bijdrage leveren.

Datacenters draaien inmiddels voor 80% op groene stroom. Energie-efficiëntie is daarnaast een tweede natuur voor datacenters. Immers: hoe minder energie een datacenter verbruikt, hoe lager de kosten en hoe sterker de concurrentiepositie. Daarom springen datacenters vaak over op de laatste technologieën, de beste apparatuur en de nieuwste innovaties. Tot slot lopen er tientallen projecten om de restwarmte van datacenters in te zetten voor het verwarmen van kassen, huizen, kantoren en andere faciliteiten, met als doel om uiteindelijk naar een volledig circulaire economie toe te werken.

DDA activiteiten

  • Organiseren van het Restwarmte & Innovatie Congres
  • Voeren van de dialoog over energie en duurzaamheid bijvoorbeeld in de vorm van een Datacenter Tafel
  • Betrokkenheid in het proces van de RRES’en en de REOS
  • Het informeren van leden over subsidieaanvragen mbt verduurzaming
  • Het uitbrengen van een jaarlijkse publicatie omtrent het inzetten van datacenter restwarmte

Onze posities

Datacenters in Nederland vormen een concentratie van energieverbruik. Dat verbruik wordt versterkt door het ontstaan van clusters van datacenters, zoals we nu in Amsterdam zien. Deze clusters hebben een grote impact op de stroomnetwerken en onderstations. Deze zijn immers nooit ontworpen met een oog op datacenters. De snelheid van het netwerk en regelgeving zijn niet gemaakt om mee te groeien met de digitale economie. Een belangrijke doelstelling van de DDA is dan ook om datacenters te blijven voorzien van stroom. Stroomdistributie is in Nederland sterk gereguleerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat we één van de beste netwerken van de wereld hebben. Maar dat zorgt er ook voor dat het moeilijk is om de veranderingen in onze economie en ons energiegebruik bij te benen. De DDA wil dan ook meer ruimte in de wetgeving. Distributienetwerken moeten verder vooruit kunnen kijken en eerder extra capaciteit in hun kabels en onderstations aanleggen. Het stroomverbruik van datacenters is anders dan reguliere industrieën. Datacenters zijn niet afhankelijk van het energienet aangezien ze beschikken over noodvermogen. Overboeking, wat nu strikt onmogelijk is, zou onder voorwaarden kunnen plaatsvinden. Hierdoor zouden we achterstanden en komende tekorten in de uitbreiding van onderstations kunnen oplossen. 

80% van de datacenters aangesloten bij de DDA gebruikt stroom uit duurzame bronnen. De tech industrie loopt hierin voorop. Helaas komt niet alle groene stroom uit Nederland. Een deel wordt geïmporteerd uit Scandinavië of via andere certificaten vergroend. Er is onvoldoende opwek van duurzame energie in Nederland. De DDA streeft naar het gebruik van volledig groene stroom, zo dicht mogelijk bij het verbruikspunt opgewekt.

Datacenters produceren veel warmte. Die warmte wordt nog vaak afgegeven aan de buitenlucht, en gaat daarmee verloren. De DDA is actief bezig met het initiëren en versnellen van datacenter restwarmte projecten. Wanneer we de restwarmte van al die datacenters inzetten voor het verwarmen van bijvoorbeeld woonhuizen, kantoren en zwembaden, besparen we bovendien op CO2-uitstoot. Met die reden besloot de Nederlandse datacenter sector in 2017 haar restwarmte gratis aan te bieden aan de Nederlandse overheid en al sinds eind 2018 wordt datacenter restwarmte geclassificeerd als ‘hernieuwbare energie’ voor de BENG normering. Daarnaast organiseert de DDA het jaarlijkse congres ‘Datacenter Restwarmte & Innovatie’. Hier delen betrokken partijen hun kennis, om samen de volgende stap naar een duurzame, circulaire economie te zetten.

Door de sterke groei van datacenters is een groei in stroomverbruik onvermijdelijk. Maar wat we wel kunnen doen is de groei van stroomverbruik zo klein mogelijk houden. Het concept van datacenters is op zichzelf al een manier van energie-efficiëntie. Door meer IT onder te brengen in één groot datacenter wordt er bespaart op energiekosten. Datacenters zijn immers veel efficiënter in hun stroomverbruik dan kleine server behuizingen. Door op grote schaal te werken kunnen datacenters bijvoorbeeld besparen op de energiekosten voor de koeling en de elektriciteit die nodig is om alle apparatuur te laten draaien. Ook besparen datacenters op hun energieverbruik door te investeren in nieuwe technologieën en zuinige apparatuur, wat voor kleinere bedrijven niet altijd mogelijk is. De DDA steunt dan ook nieuwe technieken op het gebied van koeling (zoals smart- en waterkoeling), warmteopslag, fotonica en nieuwe bouwkundige toepassingen die op termijn het stroomverbruik van datacenters verminderen.

Meer over dit thema

Contactpersoon

Erik Barentsen

Beleidsmedewerker Energie & Duurzaamheid

E: erik@dutchdatacenters.nl
T: +31 20 30 37 860

LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws