De voorraad fossiele energie op onze planeet raakt op, gaswinning in Nederland dient te stoppen en de overdadige CO2 uitstoot veroorzaakt klimaatverandering. Het in 2021 gelanceerde Europese “Fit for 55” pakket en het Nederlandse Klimaatakkoord geven steeds meer dwingende voorschriften om de energietransitie te versnellen. De datacentersector is koploper op het gebied van duurzame innovatie zowel in energie efficiëntie binnen de datacenters als het gebruik van duurzame elektriciteitsvoorziening en wil actief blijven bijdragen.
Datacenters draaien inmiddels voor 88% op duurzaam opgewekte stroom. Efficiënt energiegebruik is daarnaast een tweede natuur voor datacenters. Immers: hoe minder energie een datacenter verbruikt, hoe lager de operationele kosten en hoe sterker de concurrentiepositie. Daarom springen datacenters vaak over op de laatste technologieën, de beste apparatuur en de nieuwste innovaties. Tot slot lopen er tientallen projecten om de restwarmte van datacenters in te zetten voor het verwarmen van kassen, huizen, kantoren en andere faciliteiten, met als doel om uiteindelijk naar een volledig circulaire economie toe te werken.
Datacenters in Nederland zorgen voor een concentratie van energieverbruik. Dat verbruik wordt versterkt door het ontstaan van clusters van datacenters, zoals we nu in Amsterdam zien. Deze clusters hebben een grote impact op de stroomnetwerken en onderstations. Deze zijn immers niet ontworpen met een oog op brede elektrificatie en datacenters in het bijzonder. De snelheid van het netwerk en regelgeving zijn niet gemaakt om mee te groeien met de digitale economie. Een belangrijke doelstelling van de DDA is dan ook om er voor te zorgen dat datacenters kunnen blijven worden voorzien van duurzaam opgewekte elektriciteit. Stroomdistributie is in Nederland sterk gereguleerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat we één van de meest betrouwbare stroomnetwerken van de wereld hebben. Maar dat zorgt er ook voor dat het moeilijk is om de veranderingen naar een digitale economie en ons energiegebruik bij te benen. De DDA wil dan ook meer ruimte in de wetgeving. Distributienetwerken moeten verder vooruit kunnen kijken en eerder extra capaciteit in hun kabels en onderstations aanleggen, dit vraagt om investerings mogelijkheden door de netwerkbeheerders. Het stroomverbruik van datacenters is anders dan reguliere industrieën. Datacenters zijn niet alleen afhankelijk van het energienet aangezien ze beschikken over eigen energievoorzieningen. Overboeking, wat nu juridisch onmogelijk is, zou onder voorwaarden kunnen plaatsvinden. Hierdoor zouden we achterstanden en komende tekorten in de uitbreiding van onderstations kunnen oplossen.
88% van de datacenters aangesloten bij de DDA gebruikt stroom uit duurzame bronnen. De datacenter industrie loopt hierin sterk voorop t.o.v. andere industrieën. Helaas komt nog niet alle groene stroom uit Nederland. Een deel wordt geïmporteerd uit Scandinavië of via andere certificaten vergroend. Er is onvoldoende opwek en distributie mogelijkheden van duurzame energie in Nederland. De DDA streeft naar het gebruik van volledig groene stroom door de sector, zo dicht mogelijk bij het verbruikspunt opgewekt.
Door de sterke groei van de digitale economie is een groei in stroomverbruik binnen datacenters onvermijdelijk. Maar wat we wel kunnen doen is de groei van stroomverbruik zo klein mogelijk houden. Het onderbrengen van IT in datacenters is op zichzelf al een manier van energie-efficiëntie. Door meer IT onder te brengen in één groot datacenter wordt er bespaart op energiekosten. Datacenters zijn immers veel efficiënter in hun stroomverbruik dan kleine serverlocaties zoals IT-rooms bij bedrijven. Door op grote schaal te werken kunnen datacenters bijvoorbeeld besparen op de energiekosten voor de koeling en de elektriciteit die nodig is om alle apparatuur te laten draaien. Ook besparen datacenters op hun energieverbruik door te investeren in nieuwe technologieën en zuinige apparatuur, wat voor kleinere bedrijven niet altijd mogelijk is. De DDA steunt dan ook nieuwe technieken op het gebied van koeling (zoals smart- en waterkoeling), warmteopslag, fotonica en nieuwe bouwkundige toepassingen die op termijn het stroomverbruik van datacenters verminderen. Deze onderwerpen worden ook belicht tijdens de jaarlijkse Green Data Center Conference.
Reactie Wijzigingsregeling i.v.m. geactualiseerde versies BRL en NTA8800
Reactie AO Klimaat & energie Juli 2020
Reactie SDE++ 2020
Reactie IC NTA8800 methodiek 2020
Response to Public consultation on the 2030 Climate Target Plan
Publicatie: Subsidievisie 2019
Beleidsmedewerker Energie & Duurzaamheid
Copyright © 2021 Dutch Data Center Association
Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws