Energie & Duurzaamheid

De voorraad fossiele energie op onze planeet raakt op, gaswinning in Nederland dient te stoppen en de overdadige CO2 uitstoot veroorzaakt klimaatverandering. Het in 2021 gelanceerde Europese “Fit for 55” pakket en het Nederlandse Klimaatakkoord geven steeds meer dwingende voorschriften om de energietransitie te versnellen. De datacentersector is koploper op het gebied van duurzame innovatie zowel in energie efficiëntie binnen de datacenters als het gebruik van duurzame elektriciteitsvoorziening en wil actief blijven bijdragen.

Snelle Links

Datacenters draaien inmiddels voor 90% op duurzaam opgewekte stroom. Efficiënt energiegebruik is daarnaast een tweede natuur voor datacenters. Immers: hoe minder energie een datacenter verbruikt, hoe lager de operationele kosten en hoe sterker de concurrentiepositie. Daarom springen datacenters vaak over op de laatste technologieën, de beste apparatuur en de nieuwste innovaties. Tot slot lopen er tientallen projecten om de restwarmte van datacenters in te zetten voor het verwarmen van kassen, huizen, kantoren en andere faciliteiten, met als doel om uiteindelijk naar een volledig circulaire economie toe te werken.

DDA activiteiten

  • Organiseren van de Green Data Center Conference
  • Voeren van de dialoog over energie en duurzaamheid omtrent datacenters moet overheden
  • Betrokkenheid in het proces van de regionale energie- en warmtestructuur en datacenterstrategie
  • Het informeren van leden over wet en regelgeving mbt verduurzaming van de sector
  • Het uitbrengen van een jaarlijkse publicatie omtrent duurzame innovaties en het inzetten van datacenter restwarmte

Onze posities

Datacenters in Nederland zorgen voor een concentratie van energieverbruik. Dat verbruik wordt versterkt door het ontstaan van clusters van datacenters, zoals we nu in Amsterdam zien. Deze clusters hebben een grote impact op de stroomnetwerken en onderstations. Deze zijn immers niet ontworpen met een oog op brede elektrificatie en datacenters in het bijzonder. De snelheid van het netwerk en regelgeving zijn niet gemaakt om mee te groeien met de digitale economie. Een belangrijke doelstelling van de DDA is dan ook om er voor te zorgen dat datacenters kunnen blijven worden voorzien van duurzaam opgewekte elektriciteit. Stroomdistributie is in Nederland sterk gereguleerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat we één van de meest betrouwbare stroomnetwerken van de wereld hebben. Maar dat zorgt er ook voor dat het moeilijk is om de veranderingen naar een digitale economie en ons energiegebruik bij te benen. De DDA wil dan ook meer ruimte in de wetgeving. Distributienetwerken moeten verder vooruit kunnen kijken en eerder extra capaciteit in hun kabels en onderstations aanleggen, dit vraagt om investerings mogelijkheden door de netwerkbeheerders. Het stroomverbruik van datacenters is anders dan reguliere industrieën. Datacenters zijn niet alleen afhankelijk van het energienet aangezien ze beschikken over eigen energievoorzieningen. Overboeking, wat nu juridisch onmogelijk is, zou onder voorwaarden kunnen plaatsvinden. Hierdoor zouden we achterstanden en komende tekorten in de uitbreiding van onderstations kunnen oplossen.

88% van de datacenters aangesloten bij de DDA gebruikt stroom uit duurzame bronnen. De datacenter industrie loopt hierin sterk voorop t.o.v. andere industrieën. Helaas komt nog niet alle groene stroom uit Nederland. Een deel wordt geïmporteerd uit Scandinavië of via andere certificaten vergroend. Er is onvoldoende opwek en distributie mogelijkheden van duurzame energie in Nederland. De DDA streeft naar het gebruik van volledig groene stroom door de sector, zo dicht mogelijk bij het verbruikspunt opgewekt.

Datacenters produceren veel warmte. Die warmte, opgewekt door duurzame elektriciteit wordt nog te vaak afgegeven aan de buitenlucht, en gaat daarmee verloren. DDA is actief bezig met het initiëren en versnellen van datathermie projecten. Wanneer we de restwarmte van al die datacenters inzetten voor het verwarmen van bijvoorbeeld woonhuizen, kantoren en zwembaden, besparen we bovendien op CO2-uitstoot. Met die reden besloot de Nederlandse datacenter sector in 2017 haar restwarmte gratis aan te bieden aan de Nederlandse overheid en al sinds eind 2018 wordt datathermie geclassificeerd als ‘hernieuwbare energie’ voor de BENG normering. Daarnaast organiseert de DDA de jaarlijkse Green Data Center Conference. Hier delen betrokken partijen hun kennis, om samen de volgende stap naar een duurzame, circulaire economie te zetten.

Door de sterke groei van de digitale economie is een groei in stroomverbruik binnen datacenters onvermijdelijk. Maar wat we wel kunnen doen is de groei van stroomverbruik zo klein mogelijk houden. Het onderbrengen van IT in datacenters is op zichzelf al een manier van energie-efficiëntie. Door meer IT onder te brengen in één groot datacenter wordt er bespaart op energiekosten. Datacenters zijn immers veel efficiënter in hun stroomverbruik dan kleine serverlocaties zoals IT-rooms bij bedrijven. Door op grote schaal te werken kunnen datacenters bijvoorbeeld besparen op de energiekosten voor de koeling en de elektriciteit die nodig is om alle apparatuur te laten draaien. Ook besparen datacenters op hun energieverbruik door te investeren in nieuwe technologieën en zuinige apparatuur, wat voor kleinere bedrijven niet altijd mogelijk is. De DDA steunt dan ook nieuwe technieken op het gebied van koeling (zoals smart- en waterkoeling), warmteopslag, fotonica en nieuwe bouwkundige toepassingen die op termijn het stroomverbruik van datacenters verminderen. Deze onderwerpen worden ook belicht tijdens de jaarlijkse Green Data Center Conference.

Meer over dit thema

Contactpersoon

2023.11.29_DDA_Portraits10693

Andrew van der Haar

Beleidsmedewerker Energie & Duurzaamheid

E: andrew@dutchdatacenters.nl
T: +31 20 30 37 860

LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws