Economische impact

Van drones in de landbouw tot chatbots op de servicedesk: onze economie wordt steeds digitaler. Nederland is dankzij haar goede digitale infrastructuur de ‘Digital Gateway to Europe’; een positie om trots op te zijn. Deze digitale toegangspoort kent inmiddels hogere groeicijfers en een grotere economische impact dan Schiphol of de Rotterdamse haven. Maar om koploper te blijven, moeten we investeren en innoveren.

De digitale mainport heeft grote positieve directe en indirecte effecten op de Nederlandse economie. Tienduizenden dienstverleners verdienen hun geld met online diensten. De datacenter- en cloud industrie vormt de snelst groeiende sector in Nederland; met een groeipercentage van 17% in de laatste 7 jaar voor de Amsterdamse datahub.

De uitstekende Nederlandse digitale infrastructuur heeft geleid tot de opkomst van een digitaal ecosysteem. Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om hun data distributiecentra, datacenters, cloud applicaties en hoofdkantoren in Nederland te vestigen. De DDA streeft naar een goed klimaat voor datacenters. 

Als Nederland haar uitstekende mainport positie zou verliezen, heeft dat grote directe en indirecte effecten op andere partijen in het digitale ecosysteem. Samenwerking is daarom belangrijk. Grote internet exchanges, goede glasvezelverbindingen en moderne, professionele datacenters zorgen ervoor dat een organisatie als Netflix besluit haar Europese hoofdkantoor in Amsterdam te vestigen. Die synergie heeft een sterk effect op de rest van onze economie.

Het behouden van onze goede positie vergt daarom structurele aandacht, investeringen en innovatie. Een betere vertegenwoordiging is cruciaal voor het aantrekken van buitenlandse investeringen. 

Nederland heeft een uitstekende wereldwijde positie als distributieknooppunt en is een belangrijk internetknooppunt. De datacenters die in Nederland staan, leveren digitale diensten aan allerlei bedrijven in Nederland, maar ook voor de rest van Europa. Wij hebben met onze datahub goud in handen. Datacenters, waar direct en indirect zo’n 11.000 FTE werken, zijn tevens fundamenteel voor 109.000 banen in de tech hub en 2,1 miljoen banen in de digitale economie. 

Media- en contentbedrijven als Netflix, Liberty Global, DAZN, DisneyPlus, Discovery Channel, BBC, kiezen mede voor Amsterdam/Nederland vanwege de uitstekende digitale verbindingen. Dat geldt ook voor bedrijven als Adyen, Palo Alto, Booking.com, Tesla, Oracle en Cisco. 

Vele andere, kleinere bedrijven als IT-dienstverleners, semi-publieke instellingen en andere (digitale) MKB’ers, hebben dankzij de nabijheid van die datacenters goedkope serverruimte met volop snelle groeimogelijkheden tot hun beschikking.

Alles wat online gebeurt, komt uit datacenters. Iedereen gebruikt bijna de hele dag online diensten om te werken, leren en ontspannen. Nederland is met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk koploper in het dagelijks gebruiken van het internet. Volgens Europees onderzoek gebruikt 87% van de Nederlanders (16-75 jaar) dagelijks het internet. Het EU-gemiddelde is 80%. Praktisch iedereen, elk persoon en elk bedrijf, gebruikt dus elke dag datacenters.

83% van de Nederlandse bedrijven met meer dan 250 werknemers, maken gebruik van clouddiensten, blijkt uit cijfers van CBS. Alle applicaties die we gebruiken om ons werk te doen, vinden hun basis in een datacenter. Datacenters zijn met hun dienstverlening het fundament onder onze digitale economie. E-commerce, banken, media, communicatie zijn sectoren die sterk zijn gedigitaliseerd – maar elke sector heeft er mee te maken.

Voor de sterke groei van digitalisering zijn datacenters nodig. Volgens een rapport van het World Economic Forum behoort Nederland tot de top-vier van landen die het snelste zullen opkrabbelen, dankzij onze hoogwaardige digitale economie en infrastructuur. De toekomst is immers digitaal.

Naast dat er, afhankelijk van de grootte, zo’n kleine honderd mensen in een enkel datacenter werkzaam zijn, komt er heel veel indirecte werkgelegenheid bij. Uit onderzoek uit 2020 blijkt dat er zo’n 11.000 FTE in en rondom de Nederlandse datacenters aan het werk zijn (direct en indirect). Colocatie datacenters verwachten tot 2025 met 46% te groeien en voor hyperscale datacenters is dit zelfs 165%. Deze groei is logischerwijs ook een katalysator voor banen aan de leverancierskant, bijvoorbeeld in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van datacenters. 

Met de alsmaar toenemende digitalisering groeien ook de datacenters gestaag door. Dit betekent tevens dat er een groeiend aantal dames en heren nodig is om de datacenters draaiende te houden. Uit recent onderzoek van Uptime Institute (2021) blijkt dat de sector met 325.000 mensen zal groeien tot 2025. Het Europese aandeel hierin is 81.500. 

Naast de duizenden mensen die dagelijks in het datacenter werken, werken er nog eens duizenden voor bedrijven aan de leverancierskant. Zo staan er ongeveer 5150 mensen op de loonlijst van datacenters (directe werkgelegenheid) en zo’n 6000 mensen op de loonlijst van bedrijven die producten en/of services leveren aan datacenters. Samen levert dit een gevarieerd ecosysteem van banen op. Het gaat hier primair om technische rollen in de operatie. Zo is er een enorme vraag naar vakmensen met kennis van IT hardware, stroomvoorziening, koeling, brandveiligheid en beveiliging. Maar ook voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van datacenters is een enorme pool van vakmensen nodig. Tot slot bestaat er een schil van banen in front- en backoffice. Denk hierbij aan marketeers, account managers, juridisch adviseurs, recruiters, financieel specialisten en helpdeskmedewerkers.

Datacenters leveren een bijdrage van 1,5 miljard euro aan het BBP en groeien sterk. In vergelijking met luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam groeit de Digitale Mainport het sterkst. De verwachte jaarlijkse groei van 2019-2025 is 6,5%, waar de groei van luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam naar verwachting onder de 2% zal blijven. Het is de mainport van de toekomst. ASML en ASMI blijven bijvoorbeeld in Nederland sterk groeien, door de steeds verdergaande digitalisering die grotendeels in datacenters plaatsvindt. 

De digitale economie is de economie geworden. Elke dag vertrouwen we op digitale diensten en die afhankelijkheid is alleen maar groter geworden sinds de coronapandemie. De totale digitale footprint in Nederland bedroeg in 2020 al € 460 miljard, 60% van het Nederlandse bbp. En dit is nog maar het begin. 

Net als onze economie, wordt ook ons personeelsbestand elke dag digitaler. Begin 2020 waren 2,1 miljoen mensen voor meer dan 50% van hun werk afhankelijk van digitale diensten. In realiteit ligt dit aantal nog hoger. De werkplek van deze digitaal werkende bevolking wordt gefaciliteerd door datacenters, die ervoor zorgen dat alle digitale applicaties soepel verlopen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws