Economische impact

De belangrijkste cijfers over de datacenter sector

Iedereen maakt steeds meer gebruik van digitale diensten

Alles wat online gebeurt, komt uit datacenters. Iedereen gebruikt bijna de hele dag online diensten om te werken, leren en ontspannen. Nederland is met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk koploper in het dagelijks gebruiken van het internet. Volgens Europees onderzoek gebruikt 87% van de Nederlanders (16-75 jaar) dagelijks het internet. Het EU-gemiddelde is 80%. Praktisch iedereen, elk persoon en elk bedrijf, gebruikt dus elke dag datacenters.

83% van de Nederlandse bedrijven met meer dan 250 werknemers, maken gebruik van clouddiensten, blijkt uit cijfers van CBS. Alle applicaties die we gebruiken om ons werk te doen, vinden hun basis in een datacenter. Datacenters zijn met hun dienstverlening het fundament onder onze digitale economie. E-commerce, banken, media, communicatie zijn sectoren die sterk zijn gedigitaliseerd – maar elke sector heeft er mee te maken.

Voor de sterke groei van digitalisering zijn datacenters nodig. Juist in de tijd van Covid-19 en thuiswerken, en als sterke motor voor herstel na de crisis en als basis voor de slimme oplossingen die essentieel zijn voor de energietransitie. Volgens een rapport van het World Economic Forum behoort Nederland tot de top-vier van landen die het snelste zullen opkrabbelen, dankzij onze hoogwaardige digitale economie en infrastructuur. De toekomst is immers digitaal.

Zie bron:
CBS: ICT, kennis en economie 2021 

Krimp economie in Nederland dankzij Covid beperkt door sterke digitale infrastructuur 

De Nederlandse economie had in 2020 een van de laagste krimp cijfers in Europa met 3,8%. Duitsland rapporteerde een krimp van 5%, het Verenigd Koninkrijk 10% en Spanje zelfs 11%. Dat onze economie het beter doet dan die van bijvoorbeeld Duitsland, is mede te danken aan de goede digitale infrastructuur die ervoor zorgt dat we vanuit huis kunnen werken en winkelen. 
Juist in de tijd van COVID-19 en thuiswerken, is digitalisering de sterke motor voor herstel na de crisis. Volgens een rapport van het World Economic Forum behoort Nederland tot de top 4 van landen die het snelste weer zullen opkrabbelen, door onze hoogwaardige digitale economie en goede digitale infrastructuur. 

Zie bronnen:
https://www.uva.nl/content/nieuws/persberichten/2020/12/nederland-en-scandinavische-landen-het-beste-in-staat-om-uit-coronacrisis-te-komen.html
https://www.nu.nl/economie/6116572/nederlandse-economie-ontspringt-de-dans-niet-maar-het-kan-erger.html
 
Datacenters leveren een forse bijdrage in werkgelegenheid

Naast dat er, afhankelijk van de grootte, zo’n kleine honderd mensen in een enkel datacenter werkzaam zijn, komt er heel veel indirecte werkgelegenheid bij. Uit onderzoek uit 2020 blijkt dat er zo’n 11.000 FTE in en rondom de Nederlandse datacenters aan het werk zijn (direct en indirect). Colocatie datacenters verwachten tot 2025 met 46% te groeien en voor hyperscale datacenters is dit zelfs 165%. Deze groei is logischerwijs ook een katalysator voor banen aan de leverancierskant, bijvoorbeeld in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van datacenters. 

Zie bronnen:
Mercer, DDA: “Building the Data Center Workforce of the Future”
Workrate, DDA, Interxion: A Digital Realty Company: “Datacenters & Werkgelegenheid 2021” 

 

Datacenters zijn fundamenteel voor 2,1 miljoen banen in digitaal werkend Nederland

De digitale economie is de economie geworden. Elke dag vertrouwen we op digitale diensten en die afhankelijkheid is alleen maar groter geworden sinds de Coronapandemie. De totale digitale footprint in Nederland bedroeg in 2020 al € 460 miljard, 60% van het Nederlandse bbp. En dit is nog maar het begin. Net als onze economie, wordt ook ons personeelsbestand elke dag digitaler. Begin 2020 waren 2,1 miljoen mensen voor meer dan 50% van hun werk afhankelijk van digitale diensten. In realiteit ligt dit aantal nog hoger, sinds veel mensen fulltime vanuit huis werken sinds de komst van corona. De werkplek van deze digitaal werkende bevolking wordt gefaciliteerd door datacenters, die ervoor zorgen dat alle digitale applicaties soepel verlopen.

 
Zie bron:

Rapport – Toekomst van de Digitale Economie

Nederland is een digitaal knooppunt en onze techhub levert 109.000 banen op

Nederland heeft een uitstekende wereldwijde positie als distributieknooppunt en is een belangrijk internetknooppunt. De datacenters die in Nederland staan, leveren digitale diensten aan allerlei bedrijven in Nederland, maar ook voor de rest van Europa. Wij hebben met onze datahub goud in handen. Datacenters, waar direct en indirect zo’n 11.000 FTE werken, zijn tevens fundamenteel voor 109.000 banen in de tech hub en 2,1 miljoen banen in de digitale economie. Media- en contentbedrijven als Netflix, Liberty Global, DAZN, DisneyPlus, Discovery Channel, BBC, kiezen mede voor Amsterdam/Nederland vanwege de uitstekende digitale verbindingen. Dat geldt ook voor bedrijven als Adyen, Palo Alto, Booking.com, Tesla, Oracle en Cisco. Vele andere, kleinere bedrijven als IT-dienstverleners, semi-publieke instellingen en andere (digitale) MKB’ers, hebben dankzij de nabijheid van die datacenters goedkope serverruimte met volop snelle groeimogelijkheden tot hun beschikking.

Zie bronnen:
METISfiles – de toekomst van de Digitale Economie
https://blog.dealroom.co/dutch-startups-are-number-1-job-growth-engine/
https://news.cbre.nl/dutch-startups-remain-the-1-job-growth-engine/


Ons digitale knooppunt groeit harder dan traditionele mainports – het is de hub van de toekomst

Datacenters leveren een bijdrage van 1,5 miljard euro aan het BBP en groeien sterk. In vergelijking met luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam groeit de Digitale Mainport het sterkst. De verwachte jaarlijkse groei van 2019-2025 is 6,5%, waar de groei van luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam naar verwachting onder de 2% zal blijven. Het is de mainport van de toekomst. Juist in de tijd van COVID-19, waar de andere mainports ernstige hinder van ondervinden. En zeker ook post-Corona: ASML en ASMI blijven bijvoorbeeld in Nederland sterk groeien, door de steeds verdergaande digitalisering die grotendeels in datacenters plaatsvindt. 

Zie bronnen:
Rapport – State of the Dutch Data Centers 2019
Rapport – Toekomst van de Digitale Economie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws