Hoe werkt een datacenter?

Een datacenter is een industrieel, extra beveiligd gebouw, gebouwd met een duidelijk doel: ervoor zorgen dat computerservers met digitale applicaties 24x7x365 altijd blijven draaien. Dankzij datacenters kunnen we thuis werken en leren, met een bankpas betalen en blijven we altijd  verbonden, waar we ook zijn. Hieronder laten we zien hoe een datacenter werkt en hoe elk onderdeel ervoor zorgt dat digitaal Nederland altijd blijft draaien.

In deze extra beveiligde ruimte bevinden zich de racks en servers van de klanten van het datacenter. Deze ruimte is volledig geconditioneerd, wat inhoudt dat de temperatuur en vochtigheid continu gereguleerd worden zodat de servers niet oververhitten of beschadigen. De servers zijn vaak onderling met elkaar verbonden door middel van patchsystemen.

In deze extra beveiligde ruimte bevindt zich de apparatuur van de netwerkleverancier. Deze leveranciers zorgen voor alle verbindingen tussen de servers in de serverroom met de buitenwereld en het World Wide Web. De hiervoor gebruikte verbinding zijn redundant (dubbel) uitgevoerd om de continuïteit van de verbindingen te waarborgen.

Dit systeem is het hart van de energievoorziening van het datacenter. Gewoonlijk draait een datacenter op elektriciteit die grotendeels duurzaam is opgewekt. Soms kan het gebeuren dat de stroom uitvalt. In die gevallen zal de UPS ervoor zorgen dat de servers in de serverroom continu worden voorzien van elektriciteit. Dat gebeurt als volgt: direct na het uitvallen van de stroom, zullen batterijen korte tijd de elektriciteit aanleveren. Dankzij de batterijen heeft het noodstroomaggregaat genoeg tijd om op te warmen, waarna zij het proces kunnen overnemen.

Dit systeem zorgt voor de koeling van de servers. Om de warme lucht van de servers af te voeren, gebruiken datacenters veelal buitenkoeling. Dit houdt in dat de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht, terwijl de koelere lucht naar binnen wordt gebracht. In Nederland wordt tot 75% gebruik gemaakt van vrije lucht koeling. Alleen bij zeer warm en vochtig weer is water nodig om de warmteafgifte te versnellen door verdamping. Tegenwoordig wordt ook steeds meer gekeken naar manieren om deze restwarmte van servers af te geven aan een warmtenet. Op deze manier kan het b.v. worden ingezet voor het verwarmen van woningen en kantoren.

Fysieke beveiliging is zeer belangrijk bij datacenter. Vanwege de enorme hoeveelheid data die is opgeslagen op de servers, is het van essentieel belang dat alleen bevoegden toegang krijgen tot bepaalde delen van het datacenter. Om dit te garanderen, werken datacenters met verschillende beveiligingschillen.  Zo bestaat de buitenschil bijvoorbeeld uit het hekwerk, en de binnenschil uit personeelssluizen en biometrische toegangssystemen. De meeste datacenters hebben daarnaast professionele beveiligers in dienst. Zij zijn de oren en ogen van het gebouw.

Een datacenter is ontworpen om zijn mensen, apparatuur en (klant) data te beschermen tegen brandgevaar. Traditionele brandbestrijdingssystemen zoals water en blusschuim kunnen het datacenter potentieel meer schade toebrengen dan goed, aangezien het de apparatuur en (klant) hardware beschadigt. Een datacenter is door middel van gas blusinstallatie is staat om bij de geringste rook detectie de ruimte onmiddellijk te vullen met een gasmengsel waarbij een verspreiding van de brand wordt uitgesloten.

In het NOC worden de verschillende bedrijfskritische processen en systemen in het datacenter continu gemonitord via GBS of DCIM software. Hierdoor kan benodigd onderhoud preventief worden ingeschat en kan tijdig worden gereageerd op een eventuele uitval of zelfs een incident. Het kan hierbij gaan om randapparatuur zoals pompen, ventilatoren en koeling, maar ook om processen die te maken hebben met de servers en de connectiviteit.

Elektriciteit is de belangrijkste brandstof voor datacenters. Juist om die reden zijn datacenters gebouwd op efficiëntie, want minder elektriciteit resulteert in minder kosten. Een no-brainer! Deze stroom wordt gebruikt om de servers van klanten te laten draaien. Daarnaast wordt een kleiner deel van de stroom gebruikt voor randapparatuur als koeling en ventilatie. De meeste datacenter hebben groene stroom contracten met hun energie leveranciers. De grotere datacenters stellen veelal Power Purchase Agreements (PPA’s) op in samenwerking met windmolenparken.

Met een WKO kunnen datacenters hun koude op te slaan in de grond. Wanneer de warmere dagen aanbreken, kunnen zij een beroep doen op deze opgeslagen koude zonder extra elektriciteit of water nodig te hebben. Naast koude kan ook warmte worden opgeslagen in de grond. Op koudere dagen kan deze worden ingezet door andere partijen bijvoorbeeld voor de verwarming van woningen, scholen en kantoren.

Datacenters besteden veel aandacht aan een prettige omgeving voor hun personeel. Zeker omdat de technische krachten en beveiligers soms ’s nachts werken, investeren datacenters continu in een positieve beleving. Daarnaast zijn er altijd voorzieningen voor klanten, leveranciers en andere bezoekers. Denk aan een ontvangstruimte, kantine, werkplekken en vergaderzalen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws