Hoe werkt een datacenter

Een datacenter is een speciaal daarvoor gebouwd complex, technisch gebouw. Alles draait om het bieden van een ​​veilige, efficiënte plek om computersystemen, connectiviteit en opslagsystemen te huisvesten die zonder onderbreking moet functioneren. Hieronder zijn de belangrijkste componenten opgesomd die bepalend zijn voor klanten in hun keuze voor een datacenter.

Veiligheid

Missie-kritieke locaties worden geconfronteerd met unieke uitdagingen om de veiligheid van zowel de digitale en fysieke activa te garanderen. Of het nu een datacenter is dat een enkele klant bedient of hosted services levert voor duizenden, zij zijn verantwoordelijk voor de gevoelige informatie van hun klanten die op hen vertrouwen om hun bedrijf draaiende te houden. Een datacenter heeft hekwerk en een beveiligde poort om ongewenste bezoekers buiten te houden. Bovendien zijn er meerdere videocamera’s, CCTV camera’s die toezien op de buitenkant van het gebouw en het terrein. De camera’s zijn op een zodanige wijze geplaatst dat één camera ook een andere bewaakt. Dit betekent dat, indien een van de camera’s uitvalt er nog altijd monitoring is.

Data hallen

Data hallen, of serverruimtes, hebben standaard servers en storage units. De racks staan vaak in een afgesloten ruimte om optimale koeling mogelijk te maken. Extra hekwerken, kooien, worden gebruikt om het niveau van fysieke veiligheid te verhogen. Data hallen worden alleen betreden als het echt nodig is en zo kort mogelijk.

Brandbestrijding

Alle gegevens zalen zijn voorzien van rookdetectie systemen die de ruimte 24/7 bewaken. In het geval van brand kunnen water, blusschuim of bluspoeder brandbestrijdingssystemen meer schade in een datacenter veroorzaken dan een verkoolde kabel. Daarom hebben speciale blusgassen de voorkeur. Een blusgas vermindert het zuurstofgehalte in de lucht, dit verstikt de bron van het vuur en het is onschadelijk voor mensen en het materieel.

Diesel generatoren

Wanneer de stroom uitvalt, starten de dieselgeneratoren automatisch op binnen enkele seconden. Terwijl de generatoren een korte opstartfase doorlopen leveren batterijen stroom waardoor de systemen verder werken zonder onderbreking. De diesel generatoren nemen het vervolgens over en zorgen voor de volledige stroomvoorziening voor het datacenter.

Batterijen

Batterijen kunnen stroom leveren tijdens korte stroomonderbrekingen. Wanneer de elektriciteit volledig uitvalt, wordt de stroom geleverd via deze Uninterruptible Power Supply (UPS), totdat het standby-systeem voor noodsituaties actief is. Het UPS apparaat compenseert ook de spanningsschommelingen en vervormingen. Echter, batterijen kunnen niet eigen kracht stroomuitval opvangen dat langer duurt dan een paar uren of dagen.

Koelunits

High-efficiency koelunits voeren warmte af via het airconditioning systeem naar de buitenlucht via warmtewisselaars op het dak.

Warmtewisselaars

Op het dak van het datacenter, laten warmtewisselaars overtollige warmte van de turbo-koelaggregaten los. Bij hoge buitentemperaturen worden de wisselaars besprenkeld met water om de efficiëntie van de warmteafvoer te verhogen.

Monitoring

Controlestations voor de beveiliging van het gebouw en datacenter faciliteiten dienen als centrale commando’s in het datacenter. Alle belangrijke informatie wordt verzameld via een DCIM (Data Center Infrastructure Management) systeem en weergegeven op grote schermen. Elke afwijking van de standaard operatie wordt onmiddellijk gemeld.

Meet-Me-Rooms

Connectiviteit is de sleutel voor een datacenter. Zonder is een datacenter nutteloos. Alle connectiviteit komt samen in Meet-Me-Rooms, er is een minimum van twee per datacenter voor redundantie redenen, en van daaruit wordt er gedistribueerd naar de server kamers.