Werkgelegenheid

De belangrijkste cijfers over de datacenter sector

Datacenters leveren een forse bijdrage in werkgelegenheid 

Met de alsmaar toenemende digitalisering groeien ook de datacenters in Nederland gestaag door. Dit betekent tevens dat er een groeiend aantal dames en heren nodig is om de datacenters draaiende te houden. Onderzoek uit 2023 toont aan dat er zo’n 13.000 FTE in en rondom de Nederlandse datacenters aan het werk zijn (direct en indirect). Bovendien is de totale impact van de sector op werkgelegenheid nog veel groter. Zo zijn datacenters fundamenteel voor 109.000 banen in de Nederlandse tech sector en 2,1 miljoen banen in de digitale economie. In werkelijkheid ligt dit getal nog hoger, gezien een groot deel van de werkende bevolking door de coronapandemie vanuit huis werkt. 

Zie bronnen:

The METISfiles, Pb7, AMS-ix, Rabobank, SURF, DHPA, ISPConnect, DDA: “Toekomst van de Digitale Economie”
Dealroom, CBRE, Techleap: “Start-up jobs are a growth engine worth strengthening”

Mercer, DDA: “Building the Data Center Workforce of the Future”
Datacenters & Werkgelegenheid 2023 – DDA & Digital Realty

Datacenters bieden een gevarieerd ecosysteem van banen

Naast de duizenden mensen die dagelijks in het datacenter werken, werken er nog eens duizenden voor bedrijven aan de leverancierskant. Zo staan er ongeveer 5460 mensen op de loonlijst van datacenters (directe werkgelegenheid) en zo’n 4300 mensen op de loonlijst van bedrijven die producten en/of services leveren aan datacenters. Tezamen levert dit een gevarieerd ecosysteem van banen op. Het gaat hier primair om technische rollen in de operatie. Zo is er een enorme vraag naar vakmensen met kennis van IT hardware, stroomvoorziening, koeling, brandveiligheid en beveiliging. Maar ook voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van datacenters is een enorme pool van vakmensen nodig. Tot slot bestaat er een schil van banen in Front Office en Back Office. Denk hierbij aan marketeers, account managers, juridisch adviseurs, recruiters, financieel specialisten en helpdeskmedewerkers.

Zie bronnen:

Mercer, DDA: “Building the Data Center Workforce of the Future”
Datacenters & Werkgelegenheid 2023 – DDA & Digital Realty
Infographic – Banen in het datacenter
Infographic – Banen om het datacenter (leveranciers)

Het aantal banen neemt sterk toe de komende jaren

Met de alsmaar toenemende digitalisering groeien ook de datacenters gestaag door. Dit betekent tevens dat er een groeiend aantal dames en heren nodig is om de datacenters draaiende te houden. Uit recent onderzoek van Uptime Institute (2021) blijkt dat de sector met 325.000 mensen zal groeien tot 2025. Het Europese aandeel hierin is 81.500. Ook in Nederland groeien datacenters gestaag door. Colocatie datacenters verwachten tussen 2020 en 2025 met 46% te groeien en voor hyperscale datacenters is dit zelfs 165%. Deze groei is logischerwijs ook een katalysator voor banen aan de leverancierskant, bijvoorbeeld in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van datacenters. 

Zie bronnen:

Uptime Institute: “The people challenge: Global data center staffing forecast 2021-2025
Mercer, DDA: “Building the Data Center Workforce of the Future”

Datacenters zijn fundamenteel voor 2,1 miljoen banen in digitaal werkend Nederland

De digitale economie is de economie geworden. Elke dag vertrouwen we op digitale diensten en die afhankelijkheid is alleen maar groter geworden sinds de Coronapandemie. De totale digitale footprint in Nederland bedroeg in 2020 al € 460 miljard, 60% van het Nederlandse bbp. En dit is nog maar het begin. Net als onze economie, wordt ook ons personeelsbestand elke dag digitaler. Begin 2020 waren 2,1 miljoen mensen voor meer dan 50% van hun werk afhankelijk van digitale diensten. In realiteit ligt dit aantal nog hoger, sinds veel mensen fulltime vanuit huis werken sinds de komst van corona. De werkplek van deze digitaal werkende bevolking wordt gefaciliteerd door datacenters, die ervoor zorgen dat alle digitale applicaties soepel verlopen.

 
Zie bron:

The METISfiles, Pb7, AMS-ix, Rabobank, SURF, DHPA, ISPConnect, DDA: “Toekomst van de Digitale Economie”

De internationale techhub in Nederland levert 109.000 banen op

Nederland heeft een uitstekende wereldwijde positie als distributieknooppunt en is een belangrijk internetknooppunt. De datacenters die in Nederland staan, leveren digitale diensten aan allerlei bedrijven in Nederland, maar ook voor de rest van Europa. Wij hebben met onze datahub goud in handen. Datacenters, waar direct en indirect zo’n 11.000 FTE werken, zijn tevens fundamenteel voor 109.000 banen in de tech hub en 2,1 miljoen banen in de digitale economie. Media- en contentbedrijven als Netflix, Liberty Global, DAZN, DisneyPlus, Discovery Channel, BBC, kiezen mede voor Amsterdam/Nederland vanwege de uitstekende digitale verbindingen. Dat geldt ook voor bedrijven als Adyen, Palo Alto, Booking.com, Tesla, Oracle en Cisco. Vele andere, kleinere bedrijven als IT-dienstverleners, semi-publieke instellingen en andere (digitale) MKB’ers, hebben dankzij de nabijheid van die datacenters goedkope serverruimte met volop snelle groeimogelijkheden tot hun beschikking.

Zie bronnen:

Dealroom, CBRE, Techleap: “Start-up jobs are a growth engine worth strengthening”

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws