In 1988 was Nederland het tweede land ter wereld dat werd aangesloten op het Internet. Sindsdien is Nederland altijd een voorloper gebleven op het gebied van netwerken, digitale infrastructuur en connectiviteit. Dankzij de centrale ligging is Nederland ook een ideale springplank naar de rest van Europa als Digital Gateway to Europe, ook wel de Digitale Mainport genoemd, als logistieke hub naast Schiphol en de Rotterdamse haven.
Door deze fantastische digitale infrastructuur is een sterk digitaal ecosysteem ontstaan dat internationale techbedrijven aantrekt. De digitale infrastructuur en het sterke digitale ecosysteem zijn belangrijke redenen voor techbedrijven zoals Booking.com, Netflix, Palo Alto, en vele anderen om hun Europese hoofdkwartier in Nederland te vestigen. Dat zorgt voor een uitstekend investeringsklimaat en economische groei, in de vorm van investeringen en werkgelegenheid.
De datacenter- en cloud industrie is inmiddels een belangrijk onderdeel van onze economie geworden. De totale digitale sector is goed voor zo’n 25% van het BBP. De datacenter- en cloud industrie trekt daarnaast rond de 20% van alle directe buitenlandse investeringen in ons land. Met een groeipercentage van rond de 10% per jaar hebben steeds meer mensen een baan die direct of indirect verband houdt met deze sector. Denk aan de werkzaamheden rond het bouwen van datacenters, de aantrekkingskracht van IT bedrijven, maar ook aan afgedragen belastingen en sociale premies. Het CBS schat de totale Nederlandse interneteconomie op een waarde van 110 miljard euro, goed voor 333.000 FTE, waarvan 264.000 banen in de internetgerelateerde IT. Uit onderzoek van bureau Pb7 uit 2023 blijkt dat de Nederlandse datacentermarkt goed is voor bijna 13.000 banen en een economische bijdrage levert van ruim een miljard euro.
Datacenters genereren enorm veel werkgelegenheid, omdat ze onderdeel uitmaken van een unieke logistieke keten van allerlei bedrijven, van internet exchanges en hosting- en cloud providers, tot adviesbureaus en glasvezelaanbieders. In totaal zijn er landelijk zo’n 5.460 FTE direct in de datacenters aan het werk. Naast het eigen personeel van een datacenter worden veel medewerkers extern ingehuurd en wordt er vaak samengewerkt met personeel van klanten en toeleveranciers. In totaal creëren de Nederlandse datacenters anno 2023 maar liefst 13.000 banen, en naar schatting groeit dit door tot 15.000 banen in 2028. Tevens zijn voor de bouw van een datacenter vele werknemers nodig. Het bouwen van een multi-tenant datacenter is vaak een proces van drie tot vijf jaar. Bij grote single-tenant hyperscale datacenters kan het zelfs vijf tot tien jaar duren en zijn er ruim duizend medewerkers dagelijks met de bouw aan de slag. Voor meer informatie over datacenters en werkgelegenheid, zie onze posities.
Onze Nederlandse digitale datahub is één van de belangrijkste in de wereld. Wij zijn net zoals de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol, de internationale toegangspoort naar Europa: the Digital Gateway to Europe. Bedrijven uit de hele wereld zien Nederland als het distributiepunt van data en als belangrijke vestigingsplaats voor hun datacenters, cloud applicaties of hun hoofdkwartieren.
De digitale mainport bestaat naast datacenters ook uit internetproviders, backbone-aanbieders, hosting- en cloudproviders, internet exchanges, domeinnaamregistrars, facilitaire en hardware-leveranciers, consultancybedrijven, ontwerpbureaus, bouwbedrijven en leveranciers. Samen vormen zij een unieke logistieke keten. Onze Nederlandse digitale mainport is met 20% van alle buitenlandse directe investeringen de grootste sector op het gebied van buitenlandse investeringen. Het succes van onze digitale hub, een specifiek deel van de digitale infrastructuur bestaande uit backbone verbindingen, internet exchanges, datacenters, cloud bedrijven en het ecosysteem dat dit support, zorgt ervoor dat we hier als Nederland goud in handen hebben.
Strategisch gelegen in het centrum van de grootste markten van Europa, heeft Nederland zich ook bewezen als een magneet voor internationale bedrijven en een toonaangevende plaats voor de vestiging van een Europees en regionaal hoofdkwartier. Een stabiel land met een ondersteunende vennootschapsbelasting structuur, een hoog opgeleide, meertalige medewerkerspool en een superieure logistiek en technologie-infrastructuur, Nederland biedt bedrijven een perfect klimaat om succesvol te concurreren in Europa. En met een aantrekkelijke kwaliteit van leven als bonus.
Overal in Nederland is binnen een straal van dertig kilometer een professioneel datacenter te vinden. Al deze nationale datacenters hebben een uniek ecosysteem en een uitstekende verbinding met de regio Amsterdam met weinig latency (snelheid van de verbinding). Nationale datacenters bieden een platform aan organisaties om hun diensten en gegevens te verwerken, op te slaan en te vervoeren. Tegenwoordig zijn organisaties sterk afhankelijk van online diensten. Nationale datacenters bieden lokale partijen de kans om te professionaliseren en te groeien door de uitbreiding van hun online diensten. Daarom is er in elke provincie in Nederland wel een datacenter te vinden. Nationale datacenters versterken de lokale economie; en doen zaken met lokale bedrijven, de gezondheidszorg of het onderwijs, lokale IT-dienstverleners, hosters en (cloud) softwareleveranciers. Als gevolg hiervan, doen de nationale datacenters het goed als ze zich op digitale innovatie hotspots bevinden, waar ze allerlei digitale spelers en startups met elkaar kunnen verbinden. Met de komst van nieuwe technologieën als 5G, Edge Computing en Internet-of-Things (IoT) wordt de rol van lokale datacenters steeds belangrijker; omdat zij veel dichter bij de gebruiker staan dan datacenters die in de wereldwijde hubs gevestigd zijn. Alle Nederlandse datacenters samen vormen daarmee een unieke logistieke, toekomstbestendige hub.
Copyright © 2024 Dutch Data Center Association
Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws