Waarom zijn er datacenters?

Datacenters

Datacenters spelen een fundamentele rol in onze maatschappij en digitale economie. Alles wat online gebeurt, is terug te leiden tot een datacenter. Nederlandse datacenters huisvesten vele digitale toepassingen en vormen daarmee het fundament van ons Internet. In deze gebouwen vol servers en andere digitale apparatuur, staan video’s en andere bestanden opgeslagen, draait belangrijke software en wordt data uitgewisseld tussen verschillende netwerken waarmee een datadistributie hub wordt gevormd.

Datacenters in Nederland ondersteunen een breed scala aan activiteiten in de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving. Ze vormen daarmee een belangrijk onderdeel van onze nationale, kritische digitale infrastructuur, dragen bij aan de Nederlandse economie en zorgen daarnaast voor energie-efficiëntie. Als Dutch Data Center Association hebben we regelmatig onderzoek laten doen naar de precieze economische impact van onze Nederlandse datacenters. Deze economische impact analyses vind je op onze publicatiepagina.

Onze samenleving digitaliseert en daarmee ook het Nederlandse bedrijfsleven, van MKB tot multinational. Steeds meer bedrijven zijn datagedreven en afhankelijk geworden van digitale diensten. Hun computersystemen zijn inmiddels cruciaal geworden voor de bedrijfsvoering: uitval leidt direct tot productiviteitsverlies en daarmee inkomstenverlies. Het uitbesteden van IT aan een professioneel datacenter maakt organisaties weerbaarder tegen problemen met de apparatuur, oplopende operationele kosten en kwaadwillenden. Datacenters zijn namelijk geoptimaliseerd voor het huisvesten van deze IT. Ze beschikken over koeling, connectiviteit, beveiliging en koppelingen met bijvoorbeeld cloud providers die binnen de eigen organisatie steeds moeilijker te realiseren zijn. Het is in de meeste gevallen dus heel aantrekkelijk om naar een veilig datacenter in Nederland te migreren. Precies om die redenen hebben veel Nederlandse bedrijven al gekozen voor migratie van hun eigen on-premise datacenter IT-apparatuur naar een professioneel datacenter in de buurt. Dergelijke datacenters, die hun ruimte verhuren aan het MKB, ziekenhuis, universiteiten, IT-dienstverleners en andere partijen worden ook wel colocatie of multi-tenant datacenters genoemd. Datacenters die zich in het geheel op één klant richten noemen we single-tenant datacenters, en hele grote single-tenant datacenters, zoals die van Google en Microsoft die zich in Middenmeer en in de Eemshaven bevinden, worden hyperscale datacenters genoemd.

Uitbesteding van de IT-infrastructuur aan een datacenter biedt een hoop voordelen. Datacenters bieden de mogelijkheden – schaalbaarheid, security, efficiëntie en state-of-the-art technologie – die steeds vaker verlangd wordt door bedrijven en organisaties, maar te kostbaar zijn om zelf te realiseren. Datamigratie levert veel op; van veiligheid en betrouwbaarheid tot energie efficiëntie en kostenverlaging. Daarnaast levert de aanwezigheid van een professioneel datacenter belangrijke digitale groeimogelijkheden en snelle schaalbaarheid op. Bij de keuze voor uitbesteding en datamigratie zijn een aantal aspecten van essentieel belang, zoals de verwachte groei van de organisatie, de aard van de data, en de benodigde snelheid waarmee deze uitgewisseld kan worden. Om bedrijven te helpen met hun keuze voor uitbesteding en migratie, brengt de Dutch Data Center Association elk jaar een datacenter gids uit, met daarin een lijst van alle state-of-the-art datacenters in Nederland die bij de DDA zijn aangesloten. Vind deze gids hier {insert link} en ontdek welk colocatie of multi-tenant datacenter bij jouw organisatie past.

In 1988 was Nederland het tweede land ter wereld dat werd aangesloten op het Internet. Sindsdien zijn we altijd een wereldwijde voorloper gebleven op het gebied van netwerken, digitale infrastructuur en connectiviteit. Dankzij de centrale ligging is Nederland ook een ideale springplank naar de rest van Europa. Door deze robuuste digitale infrastructuur is een sterk digitaal ecosysteem ontstaan van allerlei techbedrijven die deze industrie ondersteunen. Dit ecosysteem is organisch ontstaan, simpelweg door het feit dat deze bedrijven vanwege (kosten)efficiëntie graag bij elkaar in de buurt zitten. De digitale koppositie van Nederland heeft ervoor gezorgd dat Amsterdam een van de belangrijkste digitale knooppunten van de wereld is geworden – en daarmee de Digital Gateway, oftewel Digitale Mainport, voor de Europese markt. De Amsterdam Internet Exchange, AMS-IX, een van ‘s werelds grootste Internet Exchanges, is gevestigd in Amsterdam en is een belangrijke hub in het digitale ecosysteem van Nederland. De AMS-IX zorgt voor de essentiële verbindingen tussen de verschillende internetaanbieders en heeft daarmee een aanzuigende werking op de vele techbedrijven en digitale start-ups, zoals Uber, Netflix, Palo Alto Networks, Adyen en Booking.com. Naast de AMS-ix heeft Nederland nog een belangrijke Internet Exchange binnen haar landsgrenzen, namelijk de Neutral Internet Exchange (NL-IX), met haar hoofdkantoor in Den Haag.

Alle onderdelen van een digitaal ecosysteem komen samen in een datacenter. Als digitale hub trekt Amsterdam veel techbedrijven aan. Maar ook het ecosysteem van leveranciers, ontwerpers, bouwers en designers zit in de Randstad, dicht bij het netwerk. Daarnaast is voor datacenters de connectiviteit van groot belang. De Amsterdamse hub is een belangrijke data-doorvoerhaven, de digitale tegenhanger van de Rotterdamse haven en Schiphol. Nederland is een echt distributieland, en ook sterk in datadistributie. Niet alleen Amsterdamse datacenters, maar alle colocatie of multi-tenant datacenters in Nederland en daarbuiten willen graag betrouwbare, snelle en korte – en daarmee goedkope – verbindingen met het wereldwijde glasvezelnetwerk en met Internet Exchanges zoals AMS-IX en NL-IX. Zo kunnen ze gemakkelijk connectie maken met providers en netwerken over de hele wereld. De snelheid van de verbinding wordt ook wel de latency genoemd – Nederland heeft vanwege haar sterke digitale netwerk een hele lage latency en is daarmee een belangrijke springplank richting de rest van digitaal Europa. Deze lage latencies zijn ook erg belangrijk voor toekomstige ontwikkelingen rondom de zelfrijdende auto en andere IoT-applicaties, waarbij elke milliseconde telt!

Overal in Nederland is binnen een straal van dertig kilometer een professioneel datacenter te vinden. Al deze nationale datacenters hebben een uniek ecosysteem en hebben een uitstekende verbinding met de regio Amsterdam. Nationale datacenters bieden een platform aan organisaties om hun diensten en gegevens te verwerken, op te slaan en te vervoeren. Tegenwoordig zijn organisaties sterk afhankelijk van online diensten; ziekenhuizen, universiteiten, het MKB en allerlei IT-dienstverleners maken gebruik van professionele datacenters. Nationale colocatie datacenters bieden lokale partijen de kans om te professionaliseren en te groeien door de uitbreiding van hun online diensten. Daarom is er in elke provincie in Nederland wel een professioneel en veilig multi-tenant datacenter te vinden. Nationale datacenters in Nederland zijn ook een belangrijke schakel in de ontwikkelingen rondom 5G, Internet-of-Things en Edge computing, omdat zij veel dichter bij de directe gebruiker staan. Nederland heeft met haar landelijke dekking van veilige en betrouwbare datacenters een heel sterk netwerk in handen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws