Digitale Economie & Mainport

Nederland heeft wereldwijd een sterke positie als het gaat om de uitstekende digitale hub, die in de afgelopen decennia is opgebouwd. Deze digitale industrie omvat glasvezel, zeekabels, datacenters, internet exchanges, beveiliging, cloud- en hostingproviders, innovatie en onderwijs.

Snelle Links

Een sterke digitale infrastructuur is de basis voor onze toekomstige economie. Nederland is een magneet voor techbedrijven, o.a. dankzij de grote concentratie van datacenters, en staat bekend als de ‘Digital Gateway to Europe’. Deze digitale mainport kent inmiddels hogere groeicijfers en een grotere economische impact dan Schiphol of de Rotterdamse haven. Maar de internationale concurrentie ligt op de loer. Om koploper te blijven, moeten we investeren en innoveren. Dan blijft Nederland ook in de toekomst één van de grootste en belangrijkste datahubs ter wereld.

Om als digitale koploper wereldwijd voorop te blijven lopen en de internationale concurrentie op afstand te houden, moeten we blijven investeren en innoveren. Zo blijft Nederland een van de belangrijkste datahubs ter wereld.


DDA activiteiten

  • Organiseren van strategie & netwerk conferentie Kickstart Europe
  • Vertegenwoordigen van de sector op gemeentelijk, provinciaal, landelijk én Europees niveau;
  • Promoten van Nederland als Digital Gateway to Europe;
  • Actieve samenwerking met andere digitale brancheverenigingen en diverse belangenorganisaties

Onze posities

Het nationale belang van een sterke datacentersector overstijgt de lokale problemen en de ruimtelijke ordening en vergt een geïntegreerd beleid. Coördineer en stimuleer de nationale groeimogelijkheden voor de ontwikkeling van de sector. Integreer datacenters en andere digitale infrastructuurelementen zoals glasvezel volledig in omgevings- en bestemmingsplannen.

Organiseer een structureel overleg tussen de overheid en de digitale infrastructuursector om knelpunten te identificeren en beleid te ontwikkelen om deze aan te pakken. De Nederlandse digitale infrastructuur speelt een cruciale rol in de economie, maar is grotendeels uit het zicht van de overheid en het publiek. Ondersteun de industrie door de economische impact en het belang van de digitale infrastructuur voor de Nederlandse economie in kaart te brengen.

Een goed investeringsklimaat vereist een weloverwogen, evenwichtig en overheidsbreed langetermijnbeleid. Investeer in technisch & digitaal onderwijs en stimuleer R&D en vrij verkeer van personen. Zorg ervoor dat Nederland concurrerend blijft op het gebied van digitale infrastructuurwetgeving en exploitatiekosten zoals energieprijzen en belastingen.

Door het ontbreken van nieuwe zeekabels in Nederland staat onze positie als datahub onder druk. Door het ontbreken van nieuwe verbindingen kan Nederland aan de zijlijn van de mondiale digitale economie komen te staan. Het is belangrijk dat de Rijksoverheid beleid ontwikkeld, en zich actief inzet om Nederland aantrekkelijk te maken op het gebied van intercontinentale connectiviteit.

Contactpersoon

Laura Beukers

Manager Public Affairs
E: laura@dutchdatacenters.nl.
T: +31 20 30 37 860

LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws