Posities

 

Digitale economie & Mainport

De digitale mainport van Nederland is één van de belangrijkste internationale data hubs en Nederland is dankzij haar goede digitale infrastructuur uitstekend voorgesorteerd op de economie van morgen. Een positie om trots op te zijn.

Een sterke digitale infrastructuur is de basis voor onze toekomstige economie. Nederland is een magneet voor techbedrijven, o.a. dankzij de grote concentratie van datacenters, en staat bekend als de ‘Digital Gateway to Europe’. Deze digitale mainport kent inmiddels hogere groeicijfers en een grotere economische impact dan Schiphol of de Rotterdamse haven. Maar de internationale concurrentie ligt op de loer. Om koploper te blijven, moeten we investeren en innoveren. Dan blijft Nederland ook in de toekomst één van de grootste en belangrijkste datahubs ter wereld.

DDA activiteiten

  • Organiseren van strategie & netwerk conferentie KickStart Europe 
  • Vertegenwoordigen van de sector op gemeentelijk, provinciaal, landelijk én Europees niveau;
  • Organiseren van Nationale Datacenter Tafels
  • Promoten van Nederland als Digital Gateway to Europe 
  • Actieve samenwerking met andere digitale brancheverenigingen en diverse belangenorganisaties
 

 

ONZE POSITIES

De promotie van Nederland draait niet meer alleen om koeien, tulpen en kaas. Nederland is ook koploper op het gebied van digitale infrastructuur. De digitale mainport heeft grote positieve directe en indirecte effecten op de Nederlandse economie. Tienduizenden dienstverleners verdienen hun geld met online diensten. De datacenter- en cloud industrie vormt de snelst groeiende sector in Nederland; met een groeipercentage van 18% in de laatste 7 jaar voor de Amsterdamse datahub.

Hoewel Nederland uitstekend is voorgesorteerd, zijn we in hevige concurrentie met andere Europese datahubs. Het behouden van onze goede positie vergt structurele aandacht, investeringen en innovatie. Een betere vertegenwoordiging is cruciaal voor het aantrekken van buitenlandse investeringen. Onder de banier ‘Digital Gateway to Europe’ wordt onze digitale mainport gepromoot: de beste wereldwijde digitale infrastructuur en toonaangevend ecosysteem. Zo kunnen we blijven concurreren met andere landen.

Nederland trekt als ‘Digital Gateway to Europe’ veel internationale investeerders aan. Met maar liefst 20% van alle aan vestiging gerelateerde buitenlandse directe investeringen in Nederland, is de datacenter- en cloud sector de grootste investeringsbron geworden.Deze investeerders richten zich op landen met het juiste investeringsklimaat. Ze nemen de wetgeving rond de digitale sector daarom kritisch onder de loep. Een goed investeringsklimaat vereist een weloverwogen, evenwichtig en overheidsbreed beleid. Zo maken we optimaal gebruik van de goede uitgangspositie van Nederland, met als gevolg investeringen in kapitaalgoederen, groei van het BNP en nieuwe banen. Op het gebied van wet- en regelgeving is het dan ook belangrijk de vaart erin te houden, zonder dat we het kind met het badwater weggooien.

De Nederlandse digitale mainport en de digitale infrastructuur spelen een cruciale rol in de economie, maar zijn grotendeels uit het zicht van de overheid en het publiek. Het CBS brengt de sector niet afzonderlijk in kaart wegens het ontbreken van de juiste SBI-sectorcodes. Digitale infrastructuur is daarnaast steeds vaker onderdeel van ruimtelijke planning op het gebied van onderliggende (stroom)infrastructuur, connectiviteit en warmteafgifte. Dit vraagt om zowel regionale als landelijke coördinatie, waarin digitale infrastructuur zoals datacenters en glasvezel integraal wordt meegenomen in planningsvraagstukken.  Het is van groot belang tijdig met alle betrokken partijen om tafel te zitten. Zo blijft digitaal Nederland open for business en bieden we innovatieve projecten de beste kans van slagen.

De uitstekende Nederlandse digitale infrastructuur heeft geleid tot de opkomst van een digitaal ecosysteem. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om hun data distributiecentra, datacenters, cloud applicaties en hoofdkantoren in Nederland te vestigen. De DDA streeft naar een goed klimaat voor datacenters waarin ook samenwerkingspartners floreren. Als Nederland haar uitstekende mainport positie zou verliezen, heeft dat grote directe en indirecte effecten op andere partijen in het digitale ecosysteem. Samenwerking is daarom belangrijk. Grote internet exchanges, goede glasvezelverbindingen en moderne, professionele datacenters zorgen ervoor dat  organisaties als Netflix besluiten hun Europese hoofdkantoor in Amsterdam te vestigen. Die synergie heeft een sterk effect op de rest van onze economie.

MEER OVER DIT THEMA

CONTACTPERSOON

Judith de Lange

Beleidsmedewerker Digitale Economie & Mainport

E: judith@dutchdatacenters.nl
T: +
31 20 30 37 860

LinkedIn

7-12-2020

Datacloud Global Congress 2020 Monaco

After another tremendous year of expansion and investment in the sector globally, we welcome back to Monaco an expected audience of >2,000…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws