Nieuws

Vrouwen in Techniek: Team Schleifenbauer

In deze serie interviewen we diverse professionals die werkzaam zijn in de sector. Deze keer spreken we vier vrouwen uit het team van Schleifenbauer die vertellen hoe ze in het vak zijn beland en waar hun passie voor het werk vandaan komt.

Schleifenbauer ontwerpt en produceert in Nederland Power Distribution Units (PDU’s) voor datacenters. Het assemblage team dat hiervoor verantwoordelijk is bestaat in totaal uit 14 personen, waarvan 9 vrouwen. Arian van den Boom, teamleider van het assemblage team, weet nog goed waar haar interesse voor het vak begon. “Mijn eerste kennismaking in de techniek was als machinebestuurder bij PostNL op het sorteercentrum en later heb ik een stas sorteermachine bestuurd in een drukkerij. Uiteindelijk ben ik bij Schleifenbauer voor het eerst in aanraking gekomen met assemblagewerkzaamheden en het proces eromheen.” Als teamleider verdeelt ze nu de taken en houdt het overzicht op de productielijn. “Ik ben heel doelgericht dus als we als team de weekplanning hebben gehaald, dan doet mij dat heel goed. Daarnaast vind ik het opleiden van nieuwe collega’s erg leuk en word ik nog steeds heel blij van het bouwen van PDU’s”, vertelt Arian.

Datacenter paspoort

Arian van den Boom

Van ontwerp tot productie 

Maar hoe worden PDU’s gebouwd? Die vraag kan Danique Koolen, assemblagemedewerker PDU’s, goed beantwoorden aangezien zij de maatwerk PDU’s samen met haar collega’s bouwt. “Mijn collega’s van de voorbereidingsafdeling bereiden de PDU’s voor door de outlets in het aluminiumprofiel van de PDU te bevestigen. “Daarna ga ik de elektrische bedrading en de computer hardware in de PDU met elkaar verbinden, waarna ik de PDU verder afbouw tot aan het testproces”, legt Danique uit. Ze was voorheen verantwoordelijk voor de facilitaire diensten binnen de organisatie en werd, na een interne opleiding en meer werkervaringen, onderdeel van het productieteam.

Datacenter paspoort

Danique Koolen

Voordat de PDU’s worden geproduceerd, moeten natuurlijk eerst alle specifieke wensen, eisen en benodigde functionaliteiten bekend zijn. Hiervoor is onder andere Amanda Wagenaar, accountmanager Benelux, al 4,5 jaar verantwoordelijk voor. Ze volgde de opleiding commerciële economie, waarna ze bij Schleifenbauer leerde werken met tekenprogramma’s voor het ontwerpen van PDU’s en het op maat configureren van de
producten. “Mijn interesse voor deze sector werd destijds tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan aangewakkerd. In mijn directe omgeving moest men ook vaak lachen als ik vertelde dat ik voortaan custom made PDU’s zou gaan ontwerpen. Wat wist ik nu van onder andere energiemeet- en monitoringfuncties, stroomvereisten, circuitbescherming, soorten PDU’s, data infrastructuur in een datacenter?”, vertelt Amanda. Maar doordat ze van nature kennis en affiniteit voor IT had en eerder IT-implementaties had gedaan, wist ze al snel alle ins en outs over PDU’s en het bijbehorende ontwerpproces zich eigen te maken. 

Datacenter paspoort

Amanda Wagenaar

Van kleins af aan interesse voor techniek

Ook Dami Munter, teamleider Sales & Marketing, is inmiddels al sinds 2017 werkzaam bij Schleifenbauer. Oorspronkelijk was ze opgeleid als ICT-helpdeskmedewerker, waarbij ze onder andere bij een grote bank werkte en klanten ondersteunde die gebruik maakten van software om transacties te versturen. “In mijn functie ben ik veel met marketing bezig en zie ik het als een uitdaging om technisch complexe onderwerpen te vertalen en het begrijpelijk te maken voor iedereen. Gelukkig heeft de interesse in techniek er vanaf kleins af aan in gezeten. Ik heb altijd interesse gehad in hoe dat de meest uitlopende producten technisch in elkaar zaten.”

Datacenter paspoort

Dami Munter

Maak vooral de stap naar de technische branche

In de technische branche werken voornamelijk mannen. Daarom vroegen we aan iedereen welk advies het team zou geven aan jonge meiden om de stap naar de sector te maken. Dami: “Ik zou jonge meiden zeker aanmoedigen om voor een technische functie te kiezen. De sector is altijd in ontwikkeling en je bent continu bezig met de toekomst.” Ook Amanda geeft als advies dat als je affiniteit met techniek hebt, je zeker de stap moet nemen. “En zelfs met een niet-specifieke technische achtergrond heb je genoeg andere vaardigheden die zeer waardevol zijn in een technisch bedrijf!” 

Danique laat weten dat het een enorme aanvulling zou zijn als steeds meer vrouwen in de sector komen werken. “Vrouwen zijn erg zorgvuldig en perfectionistisch wat uitstekend past bij technische producten die aan de allerhoogste kwaliteit moeten voldoen. Daarom past de sector wel degelijk net zo goed bij ons.”  

Arian: “Het werk is nooit saai want deze sector biedt veel meer kansen dan men bewust is. Je hoeft niet bang te zijn, het is leerbaar aan iedereen die een stukje creativiteit en geduld bezit. Werken in de techniek geeft je gewoon heel veel zelfvertrouwen.” 

Over Schleifenbauer

Sinds de oprichting voorziet Schleifenbauer in de klantbehoefte om meer kennis en controle te hebben over energiestromen. Kennis om de operationele kosten te beheersen en te verlagen, om technische problemen te voorkomen en daarmee optimale service te leveren. Ze leveren deze toegevoegde waarde met configureerbare PDU’s en energiemeters. Meer weten over Schleifenbauer? Bezoek dan de website en volg hen op LinkedIn.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws