Nieuws

“Het is overduidelijk dat elke datacentermedewerker een veelvoud aan werkgelegenheid elders in de economie ondersteunt.”

In onze serie ‘Werken voor datacenters’ interviewen we diverse professionals die werkzaam zijn in de sector. Sander Nieuwmeijer is Managing Director bij DC People – Personeelsdiensten, een detacheringsbureau gespecialiseerd in datacenter personeel. DC People zet zich ook in voor het opleiden van nieuw talent voor de industrie.

 

Datacenter paspoort

Sander Nieuwmeijer

Welkom!

Kan je wat over jezelf en je rol in het datacenterlandschap vertellen?

“Eigenlijk ben ik mijn hele werkzame leven als ondernemer verbonden geweest aan de datacenter industrie”. Hij is betrokken geweest bij het ontwerp, de bouw en het beheer van honderden datacenters door heel Europa. Daarnaast heeft hij als ondernemer meerdere datacenter gerelateerde bedrijven opgericht, overgenomen en verkocht. “De kennis en ervaring van de afgelopen decennia heb ik gebundeld in de personeelsdiensten van DC People. Doordat ik enkele eigen datacenters heb geëxploiteerd, ken ik de dynamiek van het personeelsmanagement goed.”

Veel mensen weten niet hoe belangrijk datacenters zijn. Hoe zou jij het uitleggen?

Volgens Sander heeft de covid-19 pandemie aangetoond dat datacenters een cruciale schakel zijn bij de razendsnelle transitie naar een online wereld. “Mensen over de hele wereld zijn het afgelopen jaar massaal vanuit huis gaan werken, leren en ontspannen. Datacenters, en onze goede digitale infrastructuur, hebben een grote rol gespeeld bij het snelle economische herstel in Nederland. Het is overduidelijk dat elke datacentermedewerker een veelvoud aan werkgelegenheid elders in de economie ondersteunt.”

Wat zijn de groeiverwachtingen van de branche en wat gaat er veranderen in de vraag naar talent?

Sander vertelt ons vanuit zijn expertise dat online diensten onze samenleving digitaal ‘gereorganiseerd’ hebben. Er bestaat een groeiend aantal van ongeveer 7 miljard apparaten met een internetverbinding. “Daarnaast stimuleert de toenemende acceptatie van hyperconverged systemen de komende jaren de groei van de branche.” Verder zal het aantal medewerkers binnen de datacenter industrie jaarlijks 10% toenemen “en dit is nog exclusief de banen uit de toeleveringsketens. Werk aan de winkel dus.”

Wat maakt de datacenter industrie aantrekkelijk voor technisch talent?

“Ik heb het altijd bijzonder gevonden dat mensen meestal niet perse kiezen voor de datacenterindustrie maar er juist vaak in rollen. Het is een snel veranderende industrie waar innovatie en groei centraal staan. In de datacenter industrie ben je altijd bezig met de allernieuwste technologieën op het gebied van datatransport, elektrotechniek, werktuigbouw, duurzaamheid, edge & cloudcomputing en meer. De branche verandert voortdurend en evolueert dus continu, dit vereist creativiteit en zorgt voor een omgeving die nooit saai is omdat er altijd iets nieuws te leren is.”

Hoe gaan jullie om met het algehele tekort aan technisch talent op de markt?

“Het tekort aan technisch personeel is structureel en hierdoor zal DC People ook medewerkers uit andere markten aan trekken.”. Er zijn volgens Sander veelbelovende trajecten met hoogopgeleide statushouders en veteranen die hun weg naar de datacenters vinden. Toch blijkt het zelf opleiden het meest succesvol te zijn. “Verschillende jonge talenten hebben via trainingen van DC People contracten gekregen bij datacenters.”

DC People speelt in op het ‘as-a-service’ model van datacenters. “DC People hanteert hetzelfde principe met het 24/7 inzetbare flexteam, welke bestaat uit ongeveer twintig jonge medewerkers met een technische opleiding.” Daarnaast heeft het merendeel van het team ervaringen in datacenters, als NOC medewerker of in het ‘Roll-Out’ Team. Sander heeft zich voorgenomen om voor 2022 een verdubbeling van het aantal supportmedewerkers te realiseren.

Hoe ervaar je de samenwerking met de klant? Wat zijn hierin belangrijke waardes?

Het is de doelstelling van DC People om een geschikte kandidaat snel te leveren. “Of het nu om werving en selectie, detachering of om projecten gaat, we doen dat op een no-nonsens wijze en hanteren één simpele regel: Als wij de kandidaat zelf niet onder contract zouden nemen, dan bieden wij deze ook niet aan bij onze opdrachtgevers.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben niet zo’n persoon die ergens het meest trots op is;  wat ik wel een mooie prestatie vind is dat van alle datacenters die ik heb gebouwd, voor zover ik weet, nog nooit één is uitgegaan. Dat deed ik overigens met een fantastisch team van de beste datacenter specialisten die hiervoor ook  alle credits horen te krijgen.”

Datacenters zijn fundamenteel voor de digitalisering, zie je daarnaast raakvlakken met andere maatschappelijke thema’s?

“Waarschijnlijk zijn er maar weinig bedrijfstakken die zo innovatief zijn en waar zoveel wordt geïnvesteerd in duurzaamheid als de datacenterindustrie.” Zegt Sander, doelend op de discussie rondom de duurzaamheid van datacenters. “Klanten, investeerders en overheden eisen een grotere klimaatverantwoordelijkheid, iets waar de sector continu mee bezig is.”

DC People levert personeelsdiensten aan de datacenterindustrie en is ooit opgericht door een aantal ondernemers met een achtergrond in het beveiligen, ontwerpen, bouwen en beheren van datacenters. Het gezamenlijke doel was om het beste talent te vinden voor een niche markt waar bekwaam personeel schaars is. De dienstverlening bestaat uit het detacheren van direct inzetbare arbeidskrachten, werving en selectie, en het leveren van gespecialiseerde teams op projectbasis.

Voor meer informatie, bezoek www.dc-people.nl

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws