Nieuws

Digitale infrastructuur in gevaar door hoge energieprijzen

Digitale infrastructuur in gevaar door hoge energieprijzen

Datacenter sector roept overheid op per direct in te grijpen in de energiemarkt

Amsterdam, 8 oktober 2021 – De overheid moet per direct ingrijpen in de energiemarkt, vindt de brancheorganisatie voor datacenters in Nederland. Volgens de sector zorgt de prijsstijging van 1000% in één jaar ervoor dat energie-intensieve bedrijven worden aangetast in hun concurrentiepositie en, als dit prijsniveau aanhoudt, zelfs in hun bestaan. Als er niet snel wordt ingegrepen heeft dit acute impact op vele bedrijfstakken, waaronder de datacenter sector die alle online diensten en vele maatschappelijke structuren mogelijk maakt.

Extreme stijging prijzen energie
Geen enkele expert heeft de stijging van de elektriciteitsprijs van €30,- naar €300,- per megawattuur (MWh) zien aankomen. Waar andere landen om ons heen snel en krachtig ingrijpen en plafonds hebben ingesteld, is Nederland relatief afhoudend terwijl de impact enorm is voor energie-intensieve bedrijven en hun aandeel in de samenleving. ‘Er is nu een probleem en die kunnen niet alleen met lange termijncontracten en het aanleggen van buffers worden opgelost’, zegt Stijn Grove, directeur van brancheorganisatie Dutch Data Center Association. ‘Dit heeft een enorme impact op datacenters in heel Nederland, in meerderheid regionale MKB-bedrijven, die het digitale fundament van Nederland vormen.

Risico op uitval belangrijke ketens
‘Juist MKB-bedrijven met een maatschappelijke functie voelen de impact van deze enorme stijging. De overheid moet hier buiten de gebaande paden gaan denken, snel energiebelasting en toeslagen aanpassen en prijsplafonds instellen. In een tijd waar we meer en meer controle willen over data is het verstandig de soevereiniteit te versterken en dus de Nederlandse digitale infrastructuursector hierin te steunen. Al helemaal in een tijd van herstel na de covid-19 crisis. Het is niet verstandig dit nog verder op zijn beloop te laten gaan want dan riskeren we het goed functioneren van vele sectoren’, aldus Stijn Grove.

Rol economie en energietransitie
Alles wat online gebeurt staat in datacenters en iedereen die thuiswerkt maakt dagelijks gebruik van datacenters. Zonder internet staat onze samenleving, economie maar juist ook de energietransitie stil. Datacenters zorgen direct voor verlaging van het energieverbruik van IT, door deze te concentreren op 1 plek in plaats van in verschillende kleine datacenters en kantoren te laten draaien. Onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap laat zien dat deze concentratie ervoor heeft gezorgd dat het energieverbruik van datacenter de afgelopen jaren nauwelijks is gestegen, terwijl ons datagebruik exponentieel is gegroeid. De onrust op de markt is volgens de datacenter sector ook een blokkade voor lopende projecten voor eigen opwek. Daarom is het volgens de sector essentieel dat de overheid nu voor rust in de markt gaat zorgen.

Onderzoek door het CBS in opdracht van de ministeries EZK en BZK, gepubliceerd eind 2020, geeft aan dat datacenters ongeveer 2,3% van de nationale elektriciteit verbruiken. Dit komt overeen met ongeveer 0,32% van het totale energieverbruik in Nederland. Nederland bezit één van de meest duurzame datacenter-sectoren in Europa en het aandeel groene stroom is op dit moment zo’n 88% van het totaal waarmee de sector al bijna voldoet aan de klimaatdoelen.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws