Nieuws

Nederlandse datacenters houden het hoofd koel tijdens hittegolf

Nederlandse datacenters houden het hoofd koel tijdens hittegolf

De zomer is aangebroken en dat was met temperaturen oplopend tot 38 graden niet te missen. Tijdens de hittegolf proberen we onze woon- en werkomgeving koel te houden, dit kan soms een uitdaging zijn. Ook datacenters moesten tijdens de hete dagen een tandje bijzetten om de ruimtes koel te houden, zodat de servers blijven draaien. Gelukkig waren de datacenters aangesloten bij de DDA goed voorbereid op de hitte en zijn er geen problemen voorgevallen. 

 

Het belang van koeling in datacenters

Servers die in datacenters staan opgesteld creëren veel warmte. Deze warmte moet op een bepaalde manier worden afgevoerd, zodat de servers niet oververhit raken. Wanneer servers oververhit raken kan dit leiden tot een uitval of storing. Klimaatbeheersing is daarom een van de belangrijkste werkzaamheid van een datacenter. Zonder koeling kan een datacenter niet functioneren.

 

Verschillende manieren van koeling

Grofweg kan een datacenter op drie verschillende manieren worden gekoeld. Namelijk 1) door middel van het aanzuigen van  buitenlucht en die door de hallen van het datacenter blazen, 2) Koelte uit de grond halen door middel van een zogenoemd bronsysteem of 3) koelte creëren met gespecialiseerde computer airconditioning.

Frank Themmen, Project Engineer bij STULZ Groep B.V. ligt toe: “De meest gebruikte en meest energie efficiënte manier van koelen is door middel van buitenlucht. Deze buitenlucht wordt gebruikt om direct of indirect de gewenste koeltemperatuur te bereiken. Deze ligt veelal rond de 25 á 26 graden. In Nederland kunnen datacenters het grootste gedeelte van het  jaar op deze wijze koelen. Wanneer de buitentemperatuur hoger wordt dan de gewenste koeltemperatuur wordt een kleine hoeveelheid water verneveld om door middel van het adiabatische koeleffect de temperatuur van de ingeblazen lucht te verlagen. 

Bij extreem hoge temperaturen en/of luchtvochtigheid zal dit niet meer voldoende zijn en wordt overgegaan op extra koeling uit een koude bronsysteem of koeling op basis van airconditioning. Beide systemen maken gebruik van circulerend water en/of koudemiddel (hier is geen extra water voor nodig). Met dit systeem wordt water rondgepompt en wordt warmte afgegeven aan de aarde of aan een traditionele koelmachine. Ook airconditioning units, waarbij koudemiddel (DX) wordt gebruikt om de warmte af te geven aan buitenlucht, worden ingezet.”

Om altijd de juiste zaaltemperatuur te garanderen, zijn bovengenoemde koelsystemen vaak gecombineerd aanwezig. Hierdoor kan het datacenter de koeling stapsgewijs opschalen naarmate de buitenlucht temperatuur of vochtigheid oploopt om zo de hoogste betrouwbaarheid te bieden.

 

Verschillende soorten datacenters

Nederland kent verschillende typen datacenters; enterprise/privaat, colocatie en hyperscale. Deze datacenters vervullen verschillende functies in de Nederlandse digitale samenleving. Lees hier een uitgebreide uitleg van de verschillende type datacenters

Het is voor alle datacenter cruciaal om hun serverruimtes op de gewenste temperatuur te houden. Nederlandse colocatie en hyperscale datacenters* maken hiervoor gebruik van de bovenstaande betrouwbare koeltechnieken. Met als gevolg dat deze datacenters altijd goed functioneren, ook in extreme omstandigheden zoals een hittegolf.

*91% van de totale IT vloeroppervlakte van Nederlandse colocatie en hyperscale datacenters wordt vertegenwoordigd door DDA. Kleine enterprise of private datacenters, met meestal een IT vloeroppervlakte van minder dan 200 M2, vallen daarbuiten. Deze specifieke datacenters worden normaliter alleen gebruikt voor het onderbrengen van IT-apparatuur van de eigenaar (“single tenant”). 

 

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws