Welke typen datacenters zijn er?

Datacenters

Er zijn veel verschillende soorten datacenters die samen het digitale ecosysteem doen werken. Een datacentrum is een industrieel, streng beveiligd gebouw, dat met één doel is gebouwd: ervoor zorgen dat computerservers met digitale toepassingen altijd draaien, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Een storing in het datacenter zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat wij niet met onze bankkaarten kunnen betalen. Gelukkig gebeurt dit zelden, dankzij het feit dat professionele datacenters gebruik maken van de nieuwste innovaties op het gebied van data-infrastructuur, koeling, stroomvoorziening en beveiliging. Al deze systemen zijn redundant, wat betekent dat ze multi-tenant zijn en dat uitval van een van deze systemen kan worden opgevangen met een reserveverbinding.

Datacenters kunnen multi-tenant of single tenant zijn. De eerste categorie wordt ook wel colocatie datacenters genoemd. Colocatie aanbieders hebben er hun business model van hebben gemaakt om andere bedrijven te faciliteren; hun business model is het verhuren van datacenter ruimte. Single-tenant datacenters, aan de andere kant, faciliteren alleen de behoeften van hun eigen bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een bank of overheidsdienst die zijn eigen IT-infrastructuur in huis heeft. Deze datacenters worden daarom ook wel corporate datacenters genoemd

typen datacenters
Datacenter dat alleen wordt gebruikt voor het onderbrengen van IT-apparatuur van de eigenaar (“single tenant”). De IT-apparatuur kan worden gebruikt voor interne doeleinden en/of voor het leveren van diensten aan klanten.

Een subcategorie zijn microdatacenters. Dit zijn kleine faciliteiten voor één huurder (soms zelfs multi-tenant) met doorgaans tussen 2 en 15 serverracks voor compute, store en connect dicht bij de rand. Het energieverbruik is ook beperkt en gewoonlijk tussen 3 en 50 kW.
Een datacenter dat (gedeeltelijk) datacenterruimte verhuurt op een regionale, nationale en/of internationale markt. Veel datacenters verhuren ruimte aan regionale, nationale en internationale klanten, maar de focus kan verschillen. De volgende subcategorieën kunnen worden onderscheiden:
  • Retail colocatie datacenters: Colocatie gericht op een verhuur aan klanten met een gecontracteerde capaciteit van minder dan 1 MW.
  • Colocatie datacenters op groothandelsniveau: Colocatie gericht op klanten met een gecontracteerde capaciteit van 1 MW of meer.
Binnen de wholesale groep onderscheiden we ook de zogenaamde built-to-suit datacenters, waarbij een datacenter wordt gebouwd voor en/of verhuurd aan één klant. Soms worden deze datacenters ook wel hyperscales genoemd.

Zeer groot single tenant datacenter (20 MW of meer, single tenant campussen met meer dan 100 MW zijn niet ongewoon) van een grote cloudprovider of techbedrijf (Alibaba, Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, Tencent), van waaruit deze partijen digitale diensten aanbiedt aan haar klanten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws