Nieuws

Datacenter sector nu hard nodig om energiecrisis te lijf te gaan

Datacenter sector nu hard nodig om energiecrisis te lijf te gaan

Structureel beleid overheid nodig, gebaseerd op cijfers en feiten en in samenwerking met de sector


Amsterdam, 14 April – Datacenters vormen een onmisbaar en steeds belangrijker fundament van onze gedigitaliseerde samenleving. Terwijl de toegevoegde waarde groot is gaat het in media en politiek vooral over de keerzijden. De datacenter sector wil samen met de overheid werken aan structureel beleid om alle kansen te kunnen verzilveren. Voor een duidelijk overzicht van de feiten en cijfers heeft de Dutch Data Center Association (DDA) het rapport ‘Impact 2022’ uitgebracht.

In deze onzekere tijden van Covid, klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne bieden oplossingen uit datacenters juist de mogelijkheid om structurele besparingen te realiseren. Zo zorgt online werken vanuit huis voor een drastische verlaging van energie en CO2-uitstoot en kan restwarmte van datacenters helpen in de transitie van Russisch gas naar groene stroom. Daarbij zijn datacenters cruciale investeringspartijen in de financiering van groene energie.

De sector wil graag een bijdrage leveren aan goede besluitvorming gebaseerd op de werkelijke situatie. Het ‘Impact 2022’ rapport biedt een overzicht van openbare feiten en cijfers zodat in goede samenwerking tussen publieke en private partijen de kansen voor verdienvermogen, verbinding, verduurzaming en vergroening optimaal kunnen worden benut.

Nationale Datacenter Strategie

De sector pleit sinds 2017 voor een Nationale Datacenter Strategie. Hiervoor is een begin gemaakt tijdens de samenwerking met het Ministerie van BZK, hetgeen resulteerde in de Ruimtelijk Economische Ontwikkel Strategie (REOS). Dit was de basis voor de input in de Nederlandse Omgevingsvisie (NOVI), die in 2020 door de Kamer werd aangenomen. Tot daadwerkelijk beleid heeft het echter nooit geleid. 

Intussen zijn de uitdagingen op het gebied van economie, klimaat, energie en soevereiniteit alleen maar toegenomen. Deze uitdagingen vragen om een overkoepelende, interdepartementale strategie, goede afstemming en ambitieus beleid. Zonder duidelijk beleid zijn zowel onze digitale doelstellingen, zoals benoemd in het kabinetsakkoord als de klimaatdoelen niet te realiseren.

 Debat over feiten en cijfers

Op 21 april spreekt de commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer over datacenters. Stijn Grove, Managing Director DDA: “Als sector juichen wij dit debat toe en kijken wij uit naar inhoudelijke discussies. Het is daarbij van cruciaal belang dat deze discussie gevoerd wordt op basis van feiten en cijfers over de sector, in plaats van stellingnames gebaseerd op beelden en mythes.”

Datacenters worden reeds meerdere jaren goed gemonitord door verschillende instanties, zoals RVO, CBS, NEA en het IEA. Cijfers over het energieverbruik, waterconsumptie en de CO2-emissies zijn openbaar en beschikbaar voor het publiek. “Wij geloven dat deze cijfers laten zien dat de datacenters zeker impact hebben maar geen overtollig beslag leggen op de Nederlandse schaarse grondstoffen. Te meer omdat de sector een cruciale rol speelt: zonder datacenters geen digitale samenleving.” Aldus Stijn Grove.

Het rapport is hier te downloaden.

 

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws