Nieuws

CoolIT Systems bundelt krachten met Switch Datacenters voor lancering geavanceerde energiezuinige datacenters en grootschalige groene datathermie productie

CoolIT Systems bundelt krachten met Switch Datacenters voor lancering geavanceerde energiezuinige datacenters en grootschalige groene datathermie productie

Calgary, Alberta, Canada, en Amsterdam, Nederland – 4 oktober 2023CoolIT Systems, een wereldleider in geavanceerde koeltechnologie, en Switch Datacenters, een toonaangevende duurzame datacenterexploitant en ontwikkelaar uit Amsterdam, zijn verheugd een strategische samenwerking wereldkundig te maken die ten goede zal komen aan een sector die streeft naar verbetering van de duurzaamheid van datacenters.

Na de recente publicatie van de World Economic Forum’s Top 10 Emerging Technologies, waarin “Sustainable Computing” als 9e op de ranglijst van opkomende technologie, vergemakkelijkt de samenwerking tussen Switch Datacenters en CoolIT de beschikbaarheid van datacenterfaciliteiten en de benodigde technologie om aanzienlijk energie- en waterverbruik te verminderen en tevens de opvang en levering van datathermie te faciliteren en beschikbaar te maken voor partijen die op zoek zijn naar hogere temperatuur, niet fossiele, CO2 vrije warmte als warmtenetten en kassen.

Inmiddels al meer dan een decennium lang, toont Switch Datacenters consequent haar toewijding aan milieubewustzijn en duurzaamheid. Hun nieuwste 45MW AMS6-datacenter bij Schiphol heeft een ontwerp dat klaar is voor HPC/AI toepassingen en gebruikt de warmte van het datacenter om aangrenzende kassen te verwarmen. Hun AMS5 is momenteel in ontwikkeling en is ontworpen om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan het stadsverwarmingnet in de metropoolregio Amsterdam met groene, CO2-neutrale warmte en zo de doelstellingen van een CO2 vrij warmtenet in 2040 alsnog haalbaar te maken. Voor beide datacenters is liquid cooling de uiteindelijke voorkeursmethode, omdat het hogere temperatuur warmte kan onttrekken dan traditionele luchtkoeling, met verbeterde economische waarde als gevolg , maar kan ook hybride in combinatie met gangbare luchtkoeling opstarten.

CoolIT Systems is de toonaangevende leverancier van efficiënte Direct Liquid Cooling (DLC) en Rear Door Heat Exchangers (RDHx) die warmteterugwinning mogelijk maken en klanten helpen belangrijke doelen op het gebied van Milieu, Sociaal en Bestuur (ESG) te halen. CoolIT DLC-technologie is te vinden als een door de fabrikant geïnstalleerde, garantie-goedgekeurde functie van de meeste belangrijke server-OEM’s.

“CoolIT’s DLC- en RDHx-technologieën zijn al jaren van onschatbare waarde in verschillende projecten voor warmteterugwinning in datacenters, waarbij klanten melden dat ze minimaal 10% besparen op energierekeningen (OPEX), meer dan 50% op kapitaaluitgaven en voorbeelden van PUE-verlaging van 1.30 naar 1.02,” aldus Peggy Burroughs, Directeur van CoolIT Next. “Onze lange samenwerkingen met de meeste wereldwijde marktleiders voor computerservers hebben een uitgebreid ecosysteem gecreëerd voor klanten die zowel zakelijke als ESG-doelen willen bereiken.”

“CoolIT is het juiste bedrijf om onze visie op industriële schaal te verwezenlijken. Zowel CoolIT als Switch Datacenters delen al jaren dezelfde passie voor duurzame innovatie en willen de adoptie van liquid cooling in de sector naar een hoger niveau tillen. Wij geloven dat uiteindelijk liquid cooling de gamechanger zal zijn in de volgende golf van duurzame datacenterontwerpen, en CoolIT is een van de weinige bedrijven die deze opkomende vraag kunnen leiden, dit dankzij hun lange geschiedenis van innovatie, betrouwbaarheid, breed scala aan producten en hun ongekende mogelijkheden om op te schalen met hun talrijke IT-partners wereldwijd,” zegt Gregor Snip, CEO van Switch Datacenters.

“Niet alleen duurzaamheid wordt hiermee uitgebreid, maar ook de groeiende vraag naar rekenkracht voor producten als AI, High Performance Computing en High Cloud Computing kan hiermee worden geholpen”, zegt Edgar van Essen, Managing Director bij Switch Datacenters en leidt er tegelijk toe dat wij enorme hoeveelheden CO2 kunnen besparen voor derde partijen als energiebedrijven en kassen die nu nog massaal hun warmte opwekken met fossiele brandstoffen. Eigenlijk worden onze datacenters steeds meer een CO2 vrije buurtkachel voor warmtenetten en kassen en helpen wij de Nederlandse energietransitie te versnellen door grote hoeveelheden CO2 vrije/groene warmte te kunnen leveren.

Switch Datacenters loopt voorop in het omarmen van duurzame alternatieven voor verwarming door gebruik te maken van de warmte die wordt gegenereerd door datacenters. Met hun nieuwste project, Switch Datacenters AMS6, zullen ze de manier waarop nabijgelegen tuinbouwkassen worden verwarmd, revolutioneren door hoge-temperatuur-warmte uit hun datacenter te leveren. Deze innovatieve oplossing zal traditionele op fossiele brandstof/gas gebaseerde verwarming vervangen en bijdragen aan een groenere toekomst. Door de toenemende rekenkracht van IT-servers te benutten om groene warmte te genereren voor grootschalige gewaskweek, draagt Switch Datacenters bij aan de overgang weg van fossiele brandstoffen. Ze pleiten sterk voor de integratie van datacenters met warmteterugwinning, juist in gebieden met een grote vraag naar warmte, waardoor het een standaard ontwerpprincipe wordt om datacenters niet in een polder maar juist bij warmteklanten te plannen. Nu de wereld vraagt om duurzame IT en datacenters, is de tijd rijp voor deze hoognodige verandering.” Onze unieke 2e generatie datacenters op de juiste plekken waar warmte nodig is , gaan Nederland juist helpen sneller CO2 neutraal te worden… groene stroom leidt zo tot groene warmte” aldus Edgar.

Met de gecombineerde expertise van CoolIT en Switch Datacenters kunnen klanten nu gebruikmaken van technologisch geavanceerde oplossingen die niet alleen aanzienlijke energie- en waterbesparingen opleveren, maar dus ook aanzienlijk bijdragen aan de wereldwijde inspanningen voor een verminderde milieubelasting, in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor Betaalbare en Schone Energie (SDG 7), Industrie, Innovatie en Infrastructuur (SDG 9), en Klimaatactie (SDG 13).

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws