Nieuws

Datacenter Previder levert restwarmte aan megafactory van NX Filtration

Datacenter Previder levert restwarmte aan megafactory van NX Filtration

Binnen de datacentersector vind je steeds meer initiatieven waarbij restwarmte van datacenters wordt teruggeleverd. Een daarvan is datacenter operator Previder die restwarmte levert aan de naastgelegen megafactory van NX Filtration. In retour ontvangt Previder koude om de datacenters te koelen. We vroegen Previder hoe dit project tot stand gekomen is.

De eerste gesprekken tussen datacenter operator Previder en waterzuiveringsbedrijf NX Filtration vonden eind 2022 plaats. Edwin Tielman (Previder): “NX Filtration produceert waterfilters die gebruik maken van (nano)membraantechnologie, waarbij warmte nodig is in het productieproces. Normaal gesproken zou er water met een temperatuur van circa 5-6 graden worden gebruikt dat vervolgens wordt opgewarmd. Dat proces kost veel energie. Door het feit dat zij nu vanuit ons naastgelegen datacenter restwarmte van 24 graden krijgen, hoeven zij minder energie te gebruiken.”

Restwarmte leveren, koeling ervoor terug

Al snel gaan Previder en NX Filtration weer met elkaar zitten om concreet de vervolgstappen door te nemen. “We hebben toen samen een principeschema uitgewerkt, waaruit vervolgens een tekening is gekomen hoe we dit project kunnen realiseren. Daaruit kwam dat wij NX Filtration inkoppelen op onze huidige koelcircuits. In het retourcircuit is nu een aftakking gemaakt met een warmtewisselaar waardoor de warmte naar hun fabriek wordt gebracht. Zij voeren dan vervolgens de temperatuur op tot het gewenste niveau”, vertelt Tielman.

Als restproduct van het productieproces van NX Filtration ontstaat gekoeld water, dat wordt teruggeleverd aan het datacenter van Previder om de apparatuur in het datacenter te koelen. Volgens Tielman ontstaat hierdoor een two-way solution voor beide bedrijven.

Energiebesparing

Door de terugkoppeling van restwarmte ontstaan er ook voordelen voor Previder. Naast dat het bijdraagt aan de duurzaamheidsmissie van het datacenter (en de sector), besparen zij volgens hen veel energie: “Duurzaamheid staat bij Previder hoog in het vaandel. De apparatuur in het datacenter produceert veel warmte en dat moet worden gekoeld om ze optimaal te laten presteren. We hebben hiervoor grote koelmachines, maar door op deze manier gebruik te maken van een veel efficiënter koelsysteem kunnen we veel energie besparen en zijn wij in staat om onze CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.”

Meer weten over Previder? Kijk dan op hun website voor meer informatie.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws