Nieuws

Vrouwen in de Techniek: Sabrina Atsma is Customer Operations Technician bij Interxion, A Digital Realty Company

In onze serie ‘Werken voor datacenters’ interviewen we diverse professionals die werkzaam zijn in de sector. Sabrina Atsma is Customer Operations Technician bij Interxion, A Digital Realty Company. De eerste vrouw in deze functie bij het bedrijf!

 

Datacenter paspoort

Sabrina Atsma

Welkom!

Kan je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Sabrina Atsma, 40 jaar jong en samenwonend met mijn (Duitse) vriend in Purmerend. Sinds 01 februari (2022) ben ik begonnen als Customer Operations Technician, bij Interxion, a Digital Realty Company met de eer als eerste vrouw op deze functie!

Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met de data center branche?

In 2002 ben ik begonnen in de beveiliging, tijdens de opleiding ging de gehele groep naar Schiphol en ik kwam bij een datacenter terrecht. Ik had geen idee wat het inhield of wat ik daar moest doen.

Het bleek een erg uitgebreide functie, met balie werkzaamheden maar ook data tapes verwisselen, leveringen behandelen en rekening houden met speciale regels voor bepaalde klanten. Mijn vriend heb ik zelfs daar ontmoet, hij woonde in Duitsland en moest voor een bepaalde klant alle computer zaken inventariseren. Na 9 jaar daar gewerkt te hebben, dacht ik een overstap te maken naar een hele andere tak. Niet wetende dat de datacenter branche een plek is waar je altijd terug naar toe komt.

In 2011 ben ik als beveiliger weer opnieuw begonnen, met eigenlijk dezelfde functie maar toen bij Interxion (nu Interxion, a Digital Realty Company). Veel klanten van het datacenter waar ik eerder werkte kwamen ook bij deze locaties, wat bijna als thuis komen voelde maar Interxion had meer locaties dus het voelde wel echt als een vooruitgang.

Hoe zou je een datacenter uitleggen aan iemand die er nog geen kennis van heeft?

Wanneer ik aangeef dat ik werk bij een datacenter en iemand dan vraagt wat dat inhoudt, vertel ik eigenlijk altijd dat een datacenter ervoor zorgt dat wij kunnen internetten. Zonder Datacenters, konden wij niet thuis werken, gamen of zelfs bellen naar elkaar. Dit gebeurt 24/7 en voor internationale klanten, daarom is er eigenlijk wel altijd iemand aanwezig op locatie om werkzaamheden op de vloer uit te voeren.

 Waarom heb je voor een baan in de datacenter techniek gekozen?

Zoals al geschreven, heb ik in het verleden nooit gekozen voor het datacenter. Maar na 20 jaar ervaring als beveiliger van deze bijzondere locaties, zou ik niet meer anders willen. Het is een bijzondere wereld, waar je als vrouw echt moet bewijzen dat je in de wereld past. Het is een echte mannen-wereld, met soms zelfs de bekende ‘nerds’ uit de film, die amper tegen vrouwen durven te praten (tot je ze leert kennen!).

Hoe zien jouw dagen er nu uit? 

Sinds februari leer ik pas echt kennen wat er op de vloer in het datacenter gebeurt en dat is toch écht veel meer dan ik verwacht had! Als technician werken wij alleen met de hardware, dus het plaatsen van de servers in de racks, connecties plaatsen van kast naar kast en/of klant naar klant, het plaatsen van (extra) geheugen in de server en ga zo maar door. Geen dag is hetzelfde en elke klant heeft weer een andere benaming voor zijn footprints, devices, of zelfs de hoogtes. Ook voor ons, elk moment wat te doen! Zodra de software geactiveerd wordt, neemt de klant het over.

Wat vind jij de belangrijkste vaardigheden voor een baan in het datacenter?

Dat vind ik echt een lastige vraag, juist omdat de baan zo veelzijdig is. Communicatie (Nederlands en Engels), geduld, openheid, eerlijkheid en nauwkeurig werken. Vooral omdat er gewerkt wordt met live verbindingen, altijd alles dubbel checken voor er op actie overgegaan wordt.

Door bijvoorbeeld een verkeerde kabel los te trekken kan er voor miljoenen aan schade worden aangericht doordat er weer meerdere klanten zitten achter die ene verbinding. Daarnaast is het  belangrijk om geen angst hebben om het altijd nog even na te vragen, bij collega’s of de klant.

Onderdelen die geleverd zijn kunnen van heel veel waarde zijn, een klein onderdeel is al snel 200 euro, laat staan grotere onderdelen. Daarom is nauwkeurigheid en voorzichtigheid altijd belangrijk.

 Wat vind je het meest interessant aan je baan binnen het data center?

Het mooiste vind ik misschien wel, de wetenschap dat door ons vak niet iemand helemaal uit bijvoorbeeld Amerika hoeft te komen om een taak uit te voeren. De veelzijdigheid en juist dát het een mannenwereld is, vind ik heerlijk.

Wat zou je zeggen tegen andere vrouwen die willen beginnen aan een baan in de techniek?

De techniek wereld is heel groot en breed, ontdek voor jezelf waar je op wilt focussen en waar je echt gelukkig van wordt. Waar zie je jezelf mee werken? Misschien wel verbeteren of ontwikkelen maar ook nog gelukkig van zou kunnen worden als je het over 10 jaar nog ‘moet’ doen.

Laat je niet ontmoedigen, door woorden als ‘dat is toch niets voor jou’, of ‘vrouwen horen dat soort werkzaamheden niet te doen’. Wanneer jij er gelukkig van denkt te worden is het prachtig om dat te ontdekken! Be you, nobody else can do it like you can!

About Interxion: A Digital Realty Company
Interxion: A Digital Realty Company, is a leading provider of carrier- and cloud-neutral data centre services across EMEA. With more than 700 connectivity providers in 291 data centres across 13 European countries, Interxion provides communities of connectivity, cloud, and content hubs. As part of Digital Realty, customers now have access to 47 metros across six continents. For more information, please visit interxion.com or follow us on LinkedIn and Twitter.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws