11 maart, Amsterdam – Vandaag presenteren brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) en Mercer, toonaangevend dienstverlener op het gebied van Strategy en People, het rapport “Building the Data Center Workforce of the Future”. Het rapport toont aan dat de industrie fundamenteel is voor miljoenen banen in Nederland.
Datacenters zijn volgens DDA steeds belangrijker voor de werkgelegenheid in de Nederlandse digitale economie. “Alles gebeurt steeds meer online en we maken allemaal, elke dag gebruik van datacenterdiensten. Zeker nu een groot deel van de samenleving thuis werkt door de pandemie, realiseren we ons hoe bijzonder het eigenlijk is dat dit kan. Hierdoor zien we hoe belangrijk digitale diensten zijn om ons werk te kunnen doen en dit zal met de jaren alleen maar toenemen”, zegt Eline Stuivenwold, beleidsmaker Onderwijs & Werkgelegenheid van de DDA.
Vinden van personeel een serieus probleem
Naarmate de vraag naar datacenterdiensten toeneemt, neemt ook de behoefte aan personeel toe. Colocatie datacenters verwachten in de toekomst 46% meer personeel nodig te hebben tussen 2020 en 2025. Voor hyperscale datacenters als Google en Microsoft is de verwachting zelfs nog hoger, met een verwachte groei van de werkgelegenheid van 165%. De groei van datacenters genereert naast banen in het datacenter zelf, ook werkgelegenheid in aanpalende industrieën, zoals de bouw en installatie.
De vraag naar datacenterpersoneel zorgt voor grote uitdagingen, aangezien er een groeiend tekort is aan gekwalificeerd personeel. Stuivenwold: “Er is veel vraag naar technisch talent, terwijl het landelijke aanbod klein is. Datacenters moeten concurreren met andere industrieën die doorgaans al veel langer meedraaien en meer naamsbekendheid hebben in vergelijking met de relatief jonge datacenter-industrie. Als we de kloof willen overbruggen, is het belangrijk dat we proactief acties ondernemen.”
Het dichten van de kloof
Datacenters zijn genoodzaakt om deel te nemen aan de “war for talent”, aldus Chris Upjohn, Commercial Leader bij Mercer. In het rapport wordt middels handvatten en aanbevelingen getoond hoe datacenters het tij kunnen keren.
“Datacenters, als werkgevers van de toekomst, zijn er gebaat bij om over te stappen van een reactieve naar een proactieve strategie om te kunnen voorzien in de talenten die ze nodig hebben, nu en in de toekomst.” Een aantrekkelijk salaris is niet het enige dat hierin meespeelt, benadrukt Upjohn: “Datacenters moeten nadenken over het soort werkgever dat ze willen zijn. Wat onderscheidt hen van andere industrieën? In welke zin is het werk zinvol? Hoe wil je dat werkgevers hun rol ervaren? Een duidelijke propositie is van essentieel belang voor de branche als zij de pool van talent willen vergroten.”
Datacenters van fundamenteel belang voor 2,1 miljoen banen
Het rapport benadrukt dat de inzet van datacenters veel verder gaat dan de werkgelegenheid in de faciliteiten: naast de 11.000 mensen die in en rond datacenters werken, zorgt de industrie voor een grote hoeveelheid werkgelegenheid in de digitale economie. Uit het rapport blijkt dat maar liefst 109.000 banen worden gecreëerd in de tech-industrie en dat datacenters van fundamenteel belang zijn voor 2,1 miljoen werknemers die voor meer dan 50% van hun werkdag afhankelijk zijn van digitale diensten.
“Het is daarom essentieel dat de overheid het belang van datacenters erkent als vitaal onderdeel van de Nederlandse digitale strategie en als werkgevers van de toekomst”, zegt Stuivenwold. “Alleen zo kan Nederland zijn positie als digitaal leider waarborgen.”