Voor het eerst zijn de Green Data Center Conference (GDC) en de Fiber Vakdag (FV) tegelijkertijd gehouden op een locatie. In de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht kwamen meer dan 600 bezoekers uit de datacenter- en glasvezelindustrie samen om de laatste ontwikkelingen in beide sectoren te bespreken.
De datacenter- en glasvezelsector hebben ieder hun eigen grootschalige evenement. Zo organiseert de Dutch Data Center Association (DDA), de brancheorganisatie voor datacenters in Nederland, al zeven jaar de Green Data Center Conference waar de focus ligt op duurzame datacenter ontwikkelingen zoals datathermie. Aan de andere kant heb je de Fiber Carrier Association (FCA) die sinds 2018 de Fiber Vakdag organiseert voor professionals uit de glasvezelindustrie. Dit jaar besloten beide organisaties om hun events samen te houden in de Koninklijke Jaarbeurs om de synergie te versterken.
Energietransitie & digitale sector
Een van de meest besproken onderwerpen op de Green Data Center Conference & Fiber Vakdag was de energietransitie en hoe digitalisering deze transitie kan versnellen. Zo bracht Dr. ir. Martien Visser, lector Energie & Netwerken bij de Hanzehogeschool, het energiegebruik van Nederlandse datacenters in perspectief. Uit de cijfers blijkt dat het energiegebruik van datacenters al jarenlang stabiel is. Ook gaf hij aan dat de vooruitzichten en de impact van groene energie goed zijn, maar dat er nog steeds uitdagingen op de loer liggen. Een van de uitdagingen ligt vooral op de momenten dat er geen en of weinig zon en wind is of juist grid congestie bij veel aanvoer van energie uit zon en wind. Daarnaast gaf Visser ook aan hoe overcapaciteit een negatief effect heeft op de stroomprijs en investeringen op dit gebied.
Tijdens het ochtendprogramma gaf Rudolf van der Berg, partner bij Stratix, een keynote die gefocust was op onder andere de ontstane discussies, en bijbehorende misvattingen, wat betreft het energiegebruik van de digitale sector. Veel discussies blijken namelijk gevoerd te worden op basis van cijfers die verkeerd worden geïnterpreteerd. “De hoeveelheid data groeit door, en toch verbruiken telecomproviders zoals KPN minder energie.”
Digitale economie beslaat volledige economie
Ook werd er tijdens de Green Data Center Conference en Fiber Vakdag vanuit een politieke bril gekeken naar de verdere digitalisering van Nederland. Kees Verhoeven, oud-Tweede Kamerlid, ging in gesprek met Queeny Rajkowski, Tweede Kamerlid en lid van de commissie Digitale Zaken, over hoe er vanuit politiek Den Haag wordt gekeken naar de rol van de digitale sector in de maatschappij.
Uit het gesprek bleek onder andere dat de politiek zich steeds meer bewust wordt dat de digitale economie niet een op zichzelf staand iets is, maar juist de volledige Nederlandse economie beslaat. Zo is er namelijk zonder digitalisering geen economische groei mogelijk. Daarnaast biedt verdere verduurzaming van de digitale sector grote kansen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals het efficiënter omgaan met energie en stroom door meer data in te zetten.
Glasvezel gold rush & duurzame datacenters
Ook waren er in totaal 28 break-out sessies, verdeeld over zeven tracks. Op deze manier konden bezoekers ervoor kiezen om zowel presentaties voor de datacenterindustrie als sessies voor de glasvezelsector te volgen. Zo gaf Jasper Mattijssen (Stroomk8) een presentatie over de ins en outs van Power Purchase Agreements (PPA) en deelde Niek van der Pas (Legrand Data Center Solutions) meer over welke impact de Europese Green Deal gaat hebben op datacenters.
Verder gaf Andrew van der Haar (Fiber Carrier Association) een update over de ontwikkelingen in de Nederlandse glasvezelsector. Tijdens zijn sessie ging hij onder andere dieper in op de ontstane gold rush in de markt. “In een poging om als eerste aanbieder glasvezel beschikbaar te stellen in een gemeente of regio, worden nu in hoog tempo vele duizenden kilometers glasvezel uitgerold. Grote marktpartijen beconcurreren elkaar hevig en leggen in veel gemeenten naast elkaar eigen netwerken aan. Maar doordat veel aanbieders werken op basis van open access en er een veelvoud aan diensten wordt geleverd, blijft de consument in verwarring achter”, vertelde Van der Haar.
Een presentatie die ook druk werd bezocht, ging over de roadmap voor duurzame datacenters. Tijdens deze sessie deelde Stijn Grove (Dutch Data Center Association) welke stappen noodzakelijk zijn voor datacenters om klimaatneutraal te worden.
Over het algemeen kan worden gezegd dat beide sectoren sinds de eerste edities van de Green Data Center Conference en Fiber Vakdag al flinke stappen hebben gezet voor een duurzamere en digitale toekomst. Nu duurzaamheid nog prominenter op de agenda komt te staan, en ook regulering hierover een nog belangrijke rol in gaat spelen, blijft de vraag hoe bedrijven in het digitale ecosysteem hierop gaan acteren.