Sjoerd Derkx, managing director van Systemec, heeft ervaring met ondernemen over de grens en de voordelen die het met zich meebrengt. Sinds 2014 heeft hij o.a. samen met zijn Duitse partner Martin Niedernhuber, managing director van TKM, zijn werkterrein uitgebreid door een succesvolle grensoverstijgende digitale infrastructuur aan te bieden. “Als Nederlander heb je een Duitse partner nodig om daar vaste voet aan de grond te krijgen”, aldus Derkx.
Sjoerd Derkx leidt een zakelijke full-service Internet Service Provider (ISP) en System Integrator. Het bedrijf legt glasvezelnetwerken aan voor business-to-business (B2B) doeleinden, waardoor internet beschikbaar wordt in specifieke gebieden. Het eerste datacenter van Systemec bevindt zich in Blerick, maar Derkx kreeg in 2013 een aanvraag uit Duitsland, waarmee hij een gat in de markt zag over de grens. Het gebrek aan een digitale infrastructuur was daar al jaren een bron van zorg voor lokale overheidsinstanties. Met name de grensregio’s, kleine steden en dorpen werden ernstig verwaarloosd, waardoor bedrijven uit de grensregio vertrokken. “Duitse lokale overheidsinstanties besloten niet langer te wachten op maatregelen vanuit Berlijn, in plaats daarvan werden er lokale initiatieven genomen om de digitale infrastructuur uit te breiden, met hulp uit Nederland over de grens.” De eerste aanvraag voor Systemec vanuit de andere kant van de grens kwam uit Nettetal, waar we een nieuw gebied van internet moesten voorzien”, vertelt Derkx.
“Het bedrijventerrein werd niet verkocht vanwege het gebrek aan voldoende digitale infrastructuur. Het dichtstbijzijnde datacenter in Duitsland bevond zich in Düsseldorf, vanuit Venlo was de afstand korter om glasvezelinfrastructuur naar Nettetal aan te leggen. Er zijn kilometerslange glasvezelkabels onder de Maas doorgetrokken naar het Duitse grondgebied.” Voor deze uitdaging bundelde Derkx zijn krachten o.a. met Martin Niedernhuber van TKM, dat een leverancier is van Systemec en zich richt op de verkoop en distributie van componenten en apparaten in de koper- en glasvezeltechnologie. “Onze vaders waren al meer dan dertig jaar zakenpartners en hebben hun grensoverstijgende zakenrelatie aan ons overgedragen. Ook hebben we samen aan de Fontys gestudeerd, dus we kenden elkaar goed. De opdracht hebben we succesvol uitgevoerd, wat leidde tot het besluit om elkaar te ondersteunen bij het uitbreiden van ons werkgebied op zowel de Duitse als Nederlandse markt.” Inmiddels heeft Systemec ook twee extra datacentra in de Euregio. Door de spreiding van de datacenters over Duitsland en Nederland kunnen Systemec en TKM en hun relaties profiteren van o.a. twee onafhankelijke energienetwerken en meerdere internationale carriers, waardoor de beschikbaarheid van de datacenters verder toeneemt en bijna de 100% benadert.
Lees het volledige artikel op Zakenblad.nl