Nieuws

Vrouwen in Techniek: Robin Schoonus, Automation Engineer bij TIWS (productielocatie Pathema)

In deze serie interviewen we diverse professionals die werkzaam zijn in de sector. Met deze keer: Robin Schoonus, Automation Engineer bij TIWS (productielocatie Pathema): 

Datacenter paspoort

Robin Schoonus

Hoi Robin, leuk dat je meedoet aan deze rubriek. Kan je jezelf even verder voorstellen?

“Ik ben Robin Schoonus. Ik ben 25 jaar en werkzaam als Automation Engineer bij TIWS. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig, zoals meubeltjes opknappen of kleding haken. Ik ben dol op mode en ben dan ook regelmatig op Vinted te vinden waar ik mooie items (ver)koop – gelukkig meer verkopen dan kopen ;-). Wat kleding betreft ben ik echt een meisje-meisje, ook al loop ik doordeweeks veel in werkkleding. Andere hobby’s zijn snowboarden, wandelen en fitnessen. Verder wordt op dit moment ons nieuwe huis gebouwd en hier plaatsen wij alle technieken zelf: van vloerverwarming, ventilatiesystemen en water toe- en afvoer tot alle elektra. Sommige dingen hebben we nog nooit gedaan maar met mijn technische achtergrond en die van mijn vriend gaat dat helemaal goedkomen. En als ons huis straks af is krijgt mijn grote plantenverzameling een mooie plek!”

Waar is je interesse voor de sector begonnen?

“Ik wilde graag bij Defensie werken: het allerliefste als piloot. Dit voelde niet helemaal realistisch, waardoor ik naar een techniekdag vanuit Defensie – speciaal voor vrouwen – ben gegaan. Hier kwam ik in aanraking met verschillende opleidingen die binnen defensie goed zouden aansluiten in de techniek. Ik wist meteen: dit is iets voor mij! Uiteindelijk ben ik elektrotechniek gaan studeren.”

Goed om te horen! En welke werkzaamheden/projecten geven je de meeste voldoening, waar word je echt blij van?

“Projecten die gefocust zijn op het hergebruiken en verminderen van drinkwaterverbruik, zoals de koelwaterinstallaties voor datacenters van Pathema, hebben toch mijn voorkeur. Ik heb hierdoor echt het gevoel dat ik een steentje bijdraag aan het milieu en de maatschappij, waardoor ik met erg veel passie in deze sector werk. Zonder dat wij het doorhebben, verbruikt de industrie nog steeds te veel drinkwater en dat moet echt veranderen. Wat verdere werkzaamheden betreft, vind ik het ook geweldig om in de werkplaats te helpen met bijvoorbeeld kastenbouw of het bekabelen van installaties. Soms zelf fysiek bezig zijn en zo ook nog eens mijn elektrische kennis wat op pijl houden, vind ik een fijne afwisseling van programmeren, inbedrijfstellingen en overige engineeringbezigheden. Ik werk dus zowel op kantoor als in de werkplaats: voor mij een ideale combinatie.”

Wat heb je geleerd in de praktijk wat minder aan bod kwam tijdens je opleiding?

“Het allermeest heb ik geleerd van mijn stages in de techniek. Je krijgt dan een half jaar de tijd om jezelf in de praktijk te ontwikkelen. Vanuit mijn opleiding heb ik veel handvatten meekregen en word je continu uitgedaagd om te denken op een bepaald niveau. Echter heb ik in mijn laatste jaar gekozen om mij te specialiseren in Smart Energy. Hier lag achteraf toch niet mijn interesse. Mijn stages waren beide wel in de automatisering, maar alsnog was ik altijd bang dat het te ingewikkeld zou zijn omdat de lessen die ik hierin heb gehad mij niet lagen. Ik heb het programmeren vooral geleerd door in het diepe te springen en gewoon te beginnen. Mocht ik ergens tegenaan lopen, kan ik gelukkig altijd terecht bij een meer ervaren engineer. Hierdoor blijf ik mijzelf ontwikkelen, want er valt nog enorm veel te leren.” 

Wat is de ratio vrouw/man bij jullie op de werkvloer? En wat vind je daarvan?

“Op de werkvloer ben ik de enige vrouw. Zelf heb ik dit nog nooit als vervelend ervaren en word ik altijd met respect behandeld. Ook de mannen zelf vinden het altijd gezellig, omdat het net een andere dynamiek geeft. Van een grapje zo nu en dan en de typische mannenverhalen, wordt er ook aandachtig geluisterd als ik een paar nieuwe schoenen heb gekocht of kom met weer typische vrouwenverhalen. Door de heren van engineering en de werkplaats ga ik altijd met een lach naar mijn werk.”

Welk advies zou je willen geven aan jonge meiden om toch de stap naar de sector te maken?

“Durf de stap te nemen. Het is een erg leuke sector, met veel mogelijkheden en een goede toekomstvisie. De techniek blijft groeien en ontwikkelen en waar heel veel beroepen steeds meer geautomatiseerd worden blijft techniek juist mensen nodig hebben. Daarnaast ontmoet je leuke mensen, werk je aan bijzondere projecten (bijvoorbeeld verduurzaming en vernieuwing) en kom je op locaties waar de meeste mensen, laat staan vrouwen, nooit zullen komen. Ik hoop dat in de toekomst meer vrouwen in deze sector komen werken: ons vak is echt heel mooi.”

Over Pathema

Pathema maakt de watertransitie voor grootverbruikers in de industrie rigoureus eenvoudig. Dit doen zij met een koelwateroplossing die alle complexiteit rondom de omschakeling naar ‘Reduce, Re-use & Recycle’ wegneemt. Zodat de industrie niet alleen ruim op tijd, maar ook op een comfortabele manier de stap kan zetten naar 100% chemievrij en circulair koelen.

Meer weten over Pathema? Bezoek dan de website en volg hen op LinkedIn.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws