Nieuws

Ontwikkelgeld voor warmtenet in Watergraafsmeer, met datathermie van Equinix

Ontwikkelgeld voor warmtenet in Watergraafsmeer, met datathermie van Equinix

De Amsterdamse gemeenteraad heeft de buurtcoöperatie MeerEnergie 2 miljoen euro ontwikkelgeld toegewezen. Dit ontwikkelgeld zullen zij inzetten om een volwaardig warmtebedrijf te creëren, om zo de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer te voorzien van een warmtenet. Het warmtenet zal gebruik maken van duurzame datathermie, afkomstig van het nabijgelegen datacenter van Equinix in Science Park. De wijk is nu een stap dichterbij om van het gas af te gaan!

Het ontwikkelgeld van MeerEnergie komt uit het Klimaatfonds van de gemeente Amsterdam, en wordt toegekend in de vorm van een lening. Het ontwikkelgeld wordt uitbetaald in drie tranches tussen oktober 2024 en januari 2026, en bij elke tranche-overgang wordt de voortgang van het project geëvalueerd. Het uiteindelijke doel is om in januari 2026 een volwaardig warmtebedrijf te hebben staan, zodat de eerste bewoners snel daarna aangesloten kunnen worden op het te ontwikkelen warmtenet.

De volgende officiële stap is het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst tussen MeerEnergie, infrabedrijf Firan (dochteronderneming van Alliander) en de gemeente Amsterdam. Momenteel wordt deze overeenkomst opgesteld, en de verwachting is dat deze overeenkomst de komende maand getekend gaat worden.

De datathermie afkomstig van het Equinix datacenter is een duurzame warmtebron. Bij het datacenter komt warmte vrij bij het koelen van de servers. Deze warmte wordt nu de lucht in geblazen, maar de warmte kan opgevangen worden en wordt dan via leidingen en een warmtepomp verspreid worden in de buurt. De datathermie bron kan ongeveer 5.000 huizen van warmte voorzien in het gebied Middenmeer.

Voor meer informatie over datathermie, zie ons whitepaper “Datathermie in Perspectief”.

Klik hier voor het artikel.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws