Nieuws

Google start met de bouw van een nieuw datacenter in Groningen

Google start met de bouw van een nieuw datacenter in Groningen

Google kondigt de start aan van de bouw van een nieuw datacenter op industrieterrein Westpoort in de gemeente Groningen. Het gaat in totaal om een investering van 600 miljoen euro. Daarmee komt het totaal aantal Google datacenter sites in Nederland op vier, waarvan drie in de provincie Groningen.

Sinds 2014 heeft Google meer dan 3,8 miljard euro geïnvesteerd in datacenters en de bijbehorende digitale infrastructuur in Nederland. In opdracht van Google heeft Deloitte onderzoek (zie bijlage) gedaan naar de digitale economie en het toekomstig verdienvermogen van Nederland, waaruit blijkt dat tussen 2017 en 2022 de datacenters van Google jaarlijks gemiddeld een directe, indirecte en afgeleide economische bijdrage hadden van ongeveer 1,7 miljard euro aan het Nederlandse bbp.

De datacenters in Westpoort en Oldambt zijn kleinschalige satelliet locaties van onze campus in de Eemshaven en zullen bijdragen aan het garanderen van een betrouwbare dienstverlening aan onze klanten. Op de nieuwe locatie in Westpoort zullen naar verwachting 125 banen worden gecreëerd. Op de locaties in de Eemshaven en Middenmeer werken momenteel meer dan 600 mensen: van technici tot beveiliging, catering en facilitair management.

De vestiging in Westpoort zal luchtgekoeld worden, waardoor er geen water wordt gebruikt voor het koelen van IT-apparatuur. Om toe te werken naar ons doel om in 2030 overal en altijd CO2-vrij te opereren, hebben we geïnvesteerd in zonne-, wind- en energieopslag projecten en het sluiten van Power Purchase Agreements (PPA’s). In 2024 verwachten we onze Nederlandse datacentra en kantoren op ruim 90% CO2-vrije energie te laten draaien, gemeten per uur. Ook worden er zonnepanelen op het dak geplaatst en wordt de faciliteit ruimtelijk ingepast met bomen, struiken en water rondom het datacenter. Verder kan de faciliteit de restwarmte van het koelproces van het datacenter opvangen en overdragen, zodat deze kan worden gebruikt door geschikte afnemers in de gemeenschap.

Marco Ynema, Data Center Lead in Nederland, vertelt: “Mensen maken steeds meer gebruik van digitale tools, en organisaties en overheden in Nederland stappen over naar de cloud. Google wil daarbij een partner zijn en de start van de bouw van een nieuwe locatie in Groningen vandaag bewijst dat. Daarnaast blijven we lokale maatschappelijke organisaties, scholen en bedrijven in Groningen en Nederland actief ondersteunen. We zijn er trots op dat we Nederland al vele jaren ons thuis mogen noemen.”

Economische impact

Een impactstudie van Google en Deloitte schat dat de investeringen van Google in datacenters in Nederland tussen 2017 en 2022 gemiddeld leiden tot een economische impact van 1,7 miljard euro per jaar, gemeten naar bbp. Hiervan draagt ongeveer 840 miljoen euro per jaar direct bij aan de Nederlandse economie. Daarnaast zorgen de investeringen voor 700 miljoen aan indirecte economische impact en 200 miljoen euro aan geïnduceerde economische impact.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws