Nieuws

Nederland kan met datathermie de warmtetransitie versnellen

Nederland kan met datathermie de warmtetransitie versnellen

Amsterdam 21 Juni 2022 – Dutch Data Center Association publiceert vandaag het rapport ‘Datathermie in Perspectief’. De brancheorganisatie voor datacenters laat met dit rapport zien wat de mogelijkheden zijn van datacenter restwarmte, ook wel datathermie genoemd. Ook geeft het rapport een overzicht van al gerealiseerde datathermie projecten. Datathermie kan o.a. worden ingezet voor de verwarming van woningen en kan als duurzame warmtebron een belangrijke rol spelen in het versnellen van de warmtetransitie. De inzet van datathermie zorgt er tevens voor dat groene energie twee keer wordt gebruikt.

Haalbaar en kansrijk
Om de ambitieuze klimaatdoelstelling van zowel de Europese als Nederlandse overheid te behalen is het noodzakelijk om naar alle mogelijke warmtebronnen te kijken en die in te zetten. Zo ook de warmte die servers in datacenters afgeven. Het aansluiten van datacenters op bestaande en toekomstige warmtenetwerken biedt veel kansen. Het uitkoppelen van datathermie zal niet alleen het energiegebruik van de omgeving terugdringen maar ook dat van het datacenter zelf. De koelte kan namelijk worden teruggeleverd aan het datacenter wat vervolgens kan worden ingezet voor de koeling van de servers. Door nauwe samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven ontstaat er ruimte voor dit soort synergieën.

Een actueel voorbeeld van het warmtepotentieel is de recente marktconsultatie van Gemeente Amsterdam waarin de volgende stappen worden genomen om de woonwijk Arenapoort/Amstel III te gaan verwarmen met datathermie. “Het potentieel van datathermie is erg groot” zegt Erik Barentsen,  Senior beleidsadviseur voor Energie en Duurzaamheid bij de DDA. “Alle bij DDA aangesloten datacenters zouden potentieel 1 miljoen huishoudens kunnen verwarmen.” 

Samenhangend beleid
Ondanks de realisatie van een aantal datathermie projecten is er nog een hoop terrein te winnen om het verwarmen met datathermie de norm te maken. Hiervoor zijn zaken als een goede inventarisatie van warmtebronnen en technische afstemming tussen vraag en aanbod noodzakelijk. Erik Barentsen concludeert: “Met dit rapport willen wij als brancheorganisatie een overzicht bieden voor beleidsmakers om de samenwerking op gang te brengen en het volledige potentieel van datathermie te benutten. Het rapport biedt inzicht en concrete stappen richting een samenhangend beleid.”

Het rapport is te downloaden via: https://www.dutchdatacenters.nl/publicaties/datathermie-in-perspectief/

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws