Nieuws

“Met slimme innovaties kunnen we heel dicht bij energie neutraliteit komen” – Interview Carlo Brouwer (Stulz)

“Met slimme innovaties kunnen we heel dicht bij energie neutraliteit komen” – Interview Carlo Brouwer (Stulz)

Stulz is een bekende leverancier en producent van koeling en precisie koeling voor onder meer datacenters. De continue drive naar optimale benutting van koeling in datacenters is voor Stulzeen belangrijke prikkel om voortdurend te blijven innoveren. Daartoe werkt het bedrijf onder meer samen met CoolIT, een Amerikaanse leverancier van vloeibare koelsystemen voor servers. Carlo Brouwer, managing director van Stulz Nederland, vertelt hoe Stulz innovatie benadert en wat zijn verwachtingen zijn voor de ontwikkeling van de datacentermarkt voor de komende jaren.

Energie efficiëntie, een continue proces

“De datacentermarkt vraagt om een optimale benutting van koeling. Daar hebben we de laatste tien jaar ook flinke vooruitgang geboekt. Per eenheid energie kunnen we anno 2017 veel efficiënter koelen dan een decennium geleden het geval was. Die ontwikkeling zal naar verwachting de komende jaren doorzetten. Dat lijkt een open deur, het streven naar energie efficiëntie is inherent aan deze markt, maar het blijft een voortdurende uitdaging om nieuwe optimalisatie in het koelproces en de koelapparatuur te bouwen. Om die reden zijn we ook een samenwerking met CoolIT aangegaan. Met vloeibare koeling op alleen de CPU’s wordt de noodzaak om hele ruimtes te koelen en floorplans te maken voor hot en cold aisles weggenomen.”

Vooralsnog zijn OEM servers en racks nog niet toegerust op vloeibare koeling. Maar daar zal verandering in komen, zo verwacht Brouwer. “In de V.S. is recent een project van HP gestart waar een datacenter volledig op vloeibare koeling ingericht wordt.We zijn erg benieuwd naar de resultaten en verwachten dat de komende jaren meer van dit soort projecten gestart worden.”

Vloeibare koeling is slechts één voorbeeld van de toepassing van andere technieken in datacenters. Brouwer ziet dat veel oplossingen voor koeling custom made zijn. De huidige koelinstallaties in moderne datacenters zijn zo efficiënt dat alleen met heel specifieke innovaties winst behaald kan worden. Die zet Stulz dan ook regelmatig in de markt.“We zitten geregeld met grotere colo’s en ingenieursbureaus om tafel om te kijken waar winst te behalen valt. Custom made oplossingen of specials, zoals wij ze noemen, schrikken nog wel eens af. Deze hebben de naam duur te zijn. Maar bij de grotere datacenters kunnen we al snel in serie produceren waardoor de kosten meevallen”, aldus Brouwer.

Kleine datacenters, kleinere oplossingen

Innovaties in connectiviteit of delivery hebben vaak ook weer invloed op de oplossingen voor koeling. Door opkomst van het Internet of Things ziet Brouwer een ander soort vraag ontstaan.“Edge computing en micro datacenters zullen een belangrijke rol gaan spelen. Met name kleinere datacenters zullen slimmere, kleinere koelinstallaties nodig hebben. Omdat datacenters in het algemeen een gelijkmatige stroomvraag hebben (geen pieken en dalen) is dit goed op te lossen zonder in te boeten op efficiëntie of prijs.”

Brouwer verwacht niet dat datacenters ooit energieneutraal zullen zijn.“Toch zullen we er wel op blijven inzetten om zo dicht mogelijk bij dat doel te komen. Ik vergelijk het vaak met auto’s: in enkele tientallen jaren hebben we uit motoren met dezelfde inhoud veel meer vermogen weten te halen. Met slimme innovaties zullen we heel dicht bij energie neutraliteit kunnen komen.”

Het interview met Carlo Brouwer is één van de interviews gehouden in verband met het DDA Innovatiedag Event 2017. Het volledige rapport over deze dag is vrij te downloaden via deze link.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws