Nieuws

IT en Digitale Infrastructuursector snelst groeiende sector van Nederland

IT en Digitale Infrastructuursector snelst groeiende sector van Nederland

Amsterdam, 26 september 2023 – De IT en Digitale Infrastructuur sector is de snelst groeiende sector van de Nederlandse economie. Dit blijkt uit het rapport “IT en digitale infrastructuur in Nederland”, dat vandaag is gepubliceerd door Partner Navigator, Rabobank en Dutch Data Center Association.

 

De bijdrage van de IT en Digitale Infrastructuur sector aan het Bruto Binnenlands Product (BBP) is in de afgelopen vijf jaar met 32% toegenomen. In 2023 is de sector goed voor circa 5,3% van het BBP. De jaarlijkse bestedingen worden geschat op bijna 50 miljard. Het rapport laat zien dat inmiddels 474.000 mensen in de IT en Digitale Infrastructuur sector werken. “IT en digitale infrastructuur vormen de basis voor de digitalisering van de Nederlandse economie”, legt Ruud Alaerds, mede-oprichter van Partner Navigator, uit. “Deze sector staat aan de basis van ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), Internet of Things en Cloud Computing. De IT en Digitale Infrastructuur sector helpt bedrijven en overheden te digitaliseren. In de komende jaren zal digitalisering toenemen en de nieuwe technologieën zullen alsmaar belangrijker worden.” 

Mark van Kampen, sectorspecialist TMT bij de Rabobank, benadrukt het economisch belang van de sector: “IT en digitale infrastructuur zijn cruciaal voor onze concurrentiepositie”, zegt Mark van Kampen, sectoreconoom bij de Rabobank. “IT staat aan de basis van al onze nieuwe producten en diensten en helpt onze processen te optimaliseren wat leidt tot hogere productiviteit en groei.” 

Digitalisering als startpunt voor de grote transities
Het marktrapport wil benadrukken dat de IT en Digitale Infrastructuur sector onmisbaar als aanjager voor de nieuwe economie waarin transities als energietransitie, voedseltransitie en inclusiviteit worden gefaciliteerd. Deze nieuwe economie is inclusief, open, maatschappelijk verantwoord, duurzaam, en digitaal. 

“Nederland is een belangrijke hub voor IT en digitale infrastructuur”, legt Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association, uit. “Het Nederlandse IT ecosysteem is essentieel om de belangrijkste internationale en Nederlandse transities te realiseren. De sector is de basis voor het toekomstige en duurzame verdienmodel van Nederland.”

Verantwoording
De marktmonitor “IT & Digitale Infrastructuur in Nederland” is gebaseerd op onderzoek van Partner Navigator, cijfers en analyses van de Rabobank en data uit monitoring van het CBS, de Kamer van Koophandel en vele andere rapportages en bronnen over digitalisering in Nederland. Het rapport beschrijft de economische impact van IT en digitale infrastructuur in Nederland op verschillende niveaus, van sector tot regio.

Download de marktmonitor via de onderstaande knop:

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws