Nieuws

Grote interesse bij bedrijven voor ontwikkeling van een nieuwe onderzeese datakabel die Londen en Rotterdam verbindt

Grote interesse bij bedrijven voor ontwikkeling van een nieuwe onderzeese datakabel die Londen en Rotterdam verbindt

Vijftien (inter)nationale telecommunicatiebedrijven zijn onlangs samengekomen op een markt consultatiebijeenkomst in Rotterdam. De bedrijven hebben veel interesse getoond in de commerciële ontwikkeling en exploitatie van een nieuwe onderzeese datakabel die Londen en Rotterdam verbindt, de zogenoemde ‘Erasmus’ kabel. Tijdens de bijeenkomst is gesproken over het gezamenlijk verder verkennen van de commerciële ontwikkeling, exploitatie en aanleg van deze nieuwe onderzeese kabel. Een nieuwe route tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk zou de kwetsbaarheid van de datanetwerken tussen beide landen en daarbuiten aanzienlijk verkleinen.

 

Vooruitlopend op de verwachte groei van het dataverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland en de veroudering van bestaande kabels, zou deze nieuwe onderzeese kabel tegen 2030 een geschatte bandbreedtecapaciteit van 90 tot 170 Terabit per seconde (Tbps) kunnen veiligstellen. En naar verwachting in dataverkeervolume een aanzienlijk marktaandeel van 15% kunnen behalen. De kabel kan dan ook strategisch gebruik maken van de belangrijke internetknooppunten in Rotterdam, waaronder AMS-ix en NL-ix, en de bloeiende Nederlandse datacentermarkt. Bovendien biedt het essentiële doorverbindingsopties naar belangrijke Europese knooppunten in Amsterdam, Frankfurt en Parijs.

Waar er in Nederland een aantal hyperscale datacenters gevestigd zijn, wordt de regio Rotterdam juist gekenmerkt door een groeiend aantal colocatiedatacenters, waar meerdere organisaties hun server- en IT -apparatuur delen in dezelfde faciliteit. Daarnaast is Rotterdam een strategische locatie voor een eventuele nieuwe kabel, omdat het een alternatieve route biedt voor de belangrijkste Europese internetknooppunten.

Stefan Ideler, CTO bij het in Rotterdam gevestigde i3D.net: “Wereldwijd zijn we één van de grootste aanbieders van data- en connectiviteitsdiensten voor gaming en realtime toepassingen, met klanten als Discord, EA en Ubisoft. Om de meest betrouwbare gebruikerservaring te leveren, willen we het aantal onafhankelijke dataroutes maximaliseren. Daarmee vergroten we de betrouwbaarheid en zijn minder afhankelijk van bestaande verbindingen vanuit o.a. de regio Amsterdam. We hebben de intentie om de Erasmus kabel te gebruiken om een andere belangrijke verbinding met het Verenigd Koninkrijk te hebben en vertraging te verminderen.”

De Nederlandse overheid erkent het belang van een internationale data-infrastructuur en zet zich in om de positie van Nederland als de digitale toegangspoort tot Europa te versterken. Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en InnovationQuarter, de regionale economische ontwikkelingsorganisatie, werken samen om potentiële investeerders te ondersteunen bij vergunningsprocessen, het beheer van belanghebbenden of het vinden van ervaren aannemers met specifieke lokale expertise. De gemeente Rotterdam is betrokken bij dit initiatief, omdat de gemeente de digitale connectiviteit van de stad voortdurend wil verbeteren.

Bedrijven die geïnteresseerden zijn in de economische kansen van de Londen – Rotterdam onderzeese datakabel kunnen contact opnemen met: martin.prins@innovationquarter.nl


Opmerkingen voor de pers:

Frank Vieveen, Program Manager Digital Economy, City of Rotterdam –  fj.vieveen@rotterdam.nl, +31610944873
Mark Kovac, Communications Advisor, InnovationQuarter – Mark.kovac@innovationquarter.nl, +31628841194

InnovationQuarter en de gemeente Rotterdam spelen een belangrijke bij het bevorderen van de verdere ontwikkeling van de regionale digitale infrastructuur en ondersteuning van bedrijven met betrekking tot digitalisering. Recente gezamenlijke activiteiten zijn onder meer: ondersteuning van nieuwe ontwikkelingen in de regionale datacentermarkt, ontwikkeling van de propositie voor een nieuwe onderzeese internetkabel en samenwerking met de Nationale Coalitie voor Duurzame Digitalisering.

 

InnovationQuarter

InnovationQuarter is de regionale economische ontwikkelingsmaatschappij voor de provincie Zuid-Holland. De missie is het versterken van de regionale economische structuur door het stimuleren van het innovatiepotentieel van deze unieke deltaregio. In nauwe samenwerking met alle grote bedrijven en veel MKB-bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheidsorganisaties worden de inspanningen afgestemd ​​die nodig zijn om een ​​betere toekomst te ontwerpen.

 

Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om samen met ondernemers, kennisinstellingen en andere regionale overheden bij te dragen aan een digitale economie die open, eerlijk en veilig is. Waarin bedrijven goed kunnen innoveren, consumenten worden beschermd, en die bijdraagt ​​aan een duurzame economische groei vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een belangrijke voorwaarde om dit te bereiken is de voortdurende inspanning om de digitale connectiviteit van de stad van lokaal naar internationaal niveau te verbeteren.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws