De Groningse IT-infrastructuurprovider Duocast realiseert de zwaarste en snelste glasroute tussen Noord-Nederland en connectiviteitsmetropool Amsterdam. De glasroute start met een capaciteit van 800 Gigabit per seconde en kan worden uitgebreid tot 32 Terabit per seconde. De uitrol start dit najaar.
Verbinding van Noord en West-Nederland
Het initiatief heeft als doel om Noord-Nederland beter te verbinden met het westen. Fabian Labohm, directeur en eigenaar van Duocast: “Met Duocast Connect+ maken we van hoge kwaliteit data-infrastructuur tussen Noord-Nederland en Amsterdam een betaalbaar gemeengoed. Het is hiermee een uitkomst voor veel bedrijven in Noord-Nederland en daarbuiten. Van health, overheid en educatie tot e-commerce en de nieuwste AI toepassingen. Amsterdam en Groningen hebben een digitaal ecosysteem bestaande uit verschillende aanbieders en afnemers van Internet en Ethernetdiensten. Met Duocast Connect+ worden deze eenvoudig met elkaar verbonden.”
De realisatie van deze glasvezelverbinding biedt ook mogelijkheden voor een ander groeiend vraagstuk. “De regio Amsterdam, waar de grote internetknooppunten zijn gevestigd, kampt met een tekort aan energie en ruimte door de enorme groei van datacenters in de laatste jaren. Dit heeft er onder meer toe geleid dat bedrijven naar andere locaties in Nederland uitwijken. Met de direct beschikbare capaciteit en aantrekkelijke tarieven wordt Noord-Nederland in datatermen nu echt ‘Groot Amsterdam’.”, aldus Labohm.
Hoge technische kwaliteit en DWDM belichtingstechniek
Duocast heeft voor deze verbinding twee A-merk partners gevonden. Nokia levert de nieuwste apparatuur en de glasroute loopt over het netwerk van Relined. De hoge technische kwaliteit en de gebruikte DWDM belichtingstechniek waarborgen de bandbreedte en minimale latency.
Uitrol
De uitrol van Duocast Connect+ vindt plaats in meerdere fases. In de eerste fase worden de grotere Groningse datacenters QTS en NorthC verbonden met de Amsterdamse datacenters Nikhef en Equinix AM7. Na oplevering van de eerste fase kunnen 10Gbps en 100Gbps verbindingen met een levertijd zo kort als één werkdag worden aangeboden. In de tweede fase kunnen diensten ook geleverd worden in DCF2 in Leeuwarden en Cellnex te Lelystad. Dan worden ook hogere bandbreedtes zoals 400Gbps en 800Gbps aangeboden. In de daaropvolgende fase volgt verdere capaciteitsuitbreiding tot 32 Tbps.