Niet alleen bedrijfsprocessen ondergaan momenteel een complete digitale transformatie, maar ook de gebouwen waarin organisaties zijn gevestigd. Zonder een goed presterende en flexibel uitbreidbare ICT-infrastructuur is echter elk digitaliseringsproject gefundeerd op drijfzand. Volgens Stuart McKay, Senior Business Development Manager Enterprise van Panduit, zijn de ontwikkeling van Power over Ethernet en internationale standaarden belangrijke enablers voor het digitaal transformeren naar slimme gebouwen en implementatie van IoT-toepassingen.
Levensduurkosten en duurzaamheid
Vastgoedinvesteerders, -beheerders en -huurders vergelijken steeds vaker de totale levensduurkosten en duurzaamheid van gebouwen voordat ze lange termijn beslissingen nemen. Daarin spelen alle technische installaties een toenemende rol, waaronder de ICT-infrastructuur. De afgelopen jaren zijn alle gebruikte systemen in gebouwen IP-gebaseerd en daardoor eenvoudiger integreerbaar geworden. Tevens worden de apparaten die medewerkers gebruiken, zoals computers, printers, scanners, camera’s etc, via Power over Ethernet (PoE) gevoed. Deze technische trends brengen zowel businessvoordelen als risico’s met zich mee. Een belangrijk voordeel is de mogelijke besparing aan te installeren en te beheren kabels, terwijl een grotere afhankelijkheid van de multifunctioneel gebruikte infrastructuur een risicofactor is.
Bouw Informatie Model en gebouwmanagementsysteem
Gebouwen worden tegenwoordig al tijdens de ontwerpfase digitaal gecreëerd, in de vorm van een Bouw Informatie Model (BIM). Naarmate er meer data aan zo’n BIM wordt toegevoegd kunnen andere partijen deze tijdens de totale levensduur van een gebouw hergebruiken. Gezien de noodzakelijke verduurzaming is het in elke levensfase van een gebouw belangrijk te kijken naar mogelijke energie- en CO2-besparing. Enkele mogelijkheden om die besparingen te realiseren zijn minder maar betere infrastructuur aanleggen en applicaties integreren, zoals het integreren van alle data-, spraak- en videocommunicatie over dezelfde verbindingen. Verder is het energieverbruik van de technische systemen te reduceren door deze centraal te gaan monitoren via een integraal gebouwmanagementsysteem.
Slimme gebouwsystemen
Omdat technologie zich snel ontwikkelt is het belangrijk met een duidelijke roadmap voor ogen keuzes te maken voor de infrastructuur van gebouwen en alle systemen die daarvan gebruik maken. Behalve de bekende computers, tablets en telefoons waarmee mensen communiceren, zijn dat ook audiovisuele hulpmiddelen, (security)camera’s en verlichting. Verder worden er in een gebouw steeds meer sensoren geplaatst om complementaire technische installaties slim te maken, of automatisch de omgevingsconditie voor medewerkers te kunnen monitoren. Bij het ontwerpen en selecteren van een toekomstbestendige digitale infrastructuur voor gebouwen geven internationale standaarden richting, zoals van IEEE voor de netwerkverbindingen en KNX voor de communicatie tussen alle gebouwgerelateerde apparatuur.
Power over Ethernet ontwikkeling
Een technische ontwikkeling die het duurzaam digitaal transformeren van gebouwen versnelt, is Power over Ethernet (PoE). Oftewel het leveren van data en stroom via dezelfde twisted-pair koperbekabeling. Volgens Gartner biedt deze technologie de potentie om tot 90% aan energiekosten te besparen bij gebruik van slimme LED-verlichting. De groei van het aantal IP-toepassingen in gebouwen heeft uiteraard invloed op de benodigde capaciteit en kwaliteit voor de verbindingen. Cat 6 en 6A kabels zijn al ontworpen voor PoE en dus een toekomstbestendige keuze dan eerdere bekabelinggeneraties. Verder is het belangrijk in te spelen op het toenemend gebruik van mobiele apparatuur en wearables die via WiFi communiceren. De daarvoor benodigde toegangspunten zijn ook via de hiervoor genoemde categorieën bekabeling aan te sluiten en te voeden.
Integratie werk- en leefomgeving
Behalve de digitale transformatie van gebouwen gaat ook de maatschappelijke trend naar het integreren van werk- en leefomgevingen de benodigde infrastructuur beïnvloeden. In de toekomst gaan nog meer medewerkers parttime vanuit huis, een flexkantoor, of deels onderweg werken. Verder huren bedrijven in toenemende mate partners in, die ook toegang moeten krijgen tot bepaalde applicaties en data. Om deze trend in goede banen te leiden zijn onder andere meer (data)securitymaatregelen nodig, zoals systemen voor toegangscontrole, die op dezelfde digitale infrastructuur zijn aan te sluiten en van stroom te voorzien. Als onderdelen daarvan langere verbindingen nodig hebben dan de standaard 100 meter voor horizontale gebouwbekabeling, zijn die eenvoudig te realiseren met PoE-extenders voor afstanden tot 610 meter.
IoT-toepassingen
Behalve de trend dat meer gebouwsystemen IP-gebaseerd worden, willen bedrijven tegenwoordig tevens hun productiemachines, logistiek materieel en andere ‘dingen’ met dezelfde ICT-infrastructuur verbinden. Deze zogeheten IoT-toepassingen (Internet of Things) draaiden deels al in speciale industriële netwerken. Behalve extra benodigde bandbreedte en hoge beschikbaarheidseisen voor de gezamenlijk te gebruiken infrastructuur, brengen deze toepassingen ook elektromagnetische stralingsinvloeden en securityrisico’s met zich mee die aandacht vragen. IoT-toepassingen zijn een reden te meer om te kiezen voor een goede kwaliteit ICT-infrastructuur, met daar bovenop bij voorkeur nog een decennialange systeemgarantie van de betreffende fabrikant met 24/7 technische ondersteuning van de installatiepartner.
Meer informatie over de digitale transformatie naar slimme gebouwen is hier te lezen.