Nieuws

Leven we in een Virtual Reality?

Leven we in een Virtual Reality?

De wereld waarin we leven speelt zich inmiddels bijna geheel online af. Alle apps, webshops, websites kunnen alleen maar bestaan doordat ze ergens in datacenters op servers draaien. Veel van die servers zijn gevirtualiseerd en staan met elkaar samen in een bepaald type cloud. Dit is de virtual reality waarin we leven.

Cloud computing en virtualisatie worden weleens door elkaar gehaald, maar zonder virtualisatie geen cloud. Veel begrippen in onze sector zijn trouwens ook niet duidelijk: virtueel datacenter, containers, open cloud, hybride cloud, hybrid datacenter. Cloud en virtualisatie blijken mistige begrippen.

Eén ding is wel duidelijk. De virtuele en/of fysieke servers moeten allemaal uit het IT-budget gefinancierd worden. Als een cloud niet goed gemanaged wordt, kan dit ertoe leiden dat de kosten voor IT hoger zijn, wat de eerder gemaakte business case volledig ondermijnt. Grip houden op IT, flexibiliteit hebben en de kosten beheersbaar houden is uiterst belangrijk.

Beheersbaar
Het beheersbaar houden van kosten en tegelijkertijd kunnen profiteren van ontwikkelingen zoals de cloud is ingewikkelder dan het lijkt. Kiezen voor eigen IT in een eigen private cloud, al dan niet in combinatie met cloud provider(s), en die combinatie als een geoliede machine met elkaar samen te laten werken is een uitdaging en kan het beste stap voor stap gedaan worden. Datacenters zijn het ideale platform van waaruit dit gedaan kan worden: er kunnen snel koppelingen gemaakt worden met verschillende cloudproviders en er wordt tegelijkertijd de mogelijkheid geboden om een deel van de IT middels colocatie in eigen beheer te houden.

Latency en connectiviteitsproblemen zijn vanuit een goed ‘geconnect’ datacenter uit den boze en het geniet daarom de voorkeur om te beginnen met colocatie in een datacenter die meerdere cloud providers huisvest en dus een koppelfunctie heeft. De lijntjes zijn dan letterlijk kort zodat veilig, secuur en flexibel overgestapt kan worden naar de cloud en nieuwe koppelingen eenvoudig te realiseren zijn.

Hybrid
De nu populaire oplossing is daarom de hybride cloud. Workloads kunnen (kosten)efficiënt verdeeld worden, omdat gebruik gemaakt wordt van een combinatie van public en private cloud services. Het private cloud gedeelte kan gehost worden op eigen servers in een datacenter. Veel IT draait namelijk stabiel met weinig verandering en zeer voorspelbare groei. Terwijl voor de flexibiliteit vanuit het datacenter ook gemakkelijk de koppeling gemaakt kan worden met public cloudproviders, zodat applicaties die niet bedrijfskritisch zijn daar kunnen worden ondergebracht. Bijkomend voordeel is dat een lock-in voorkomen wordt: het risico op afhankelijkheid van één cloudprovider wordt geminimaliseerd omdat in een datacenter gemakkelijk overgestapt kan worden via cloud exchanges of cloud koppelpunten.

Kennis en grip
De vraag is hoe een hybride omgeving optimaal in te richten. Dat kan eigenlijk alleen als stapsgewijs en met kennis van zaken te werk wordt gegaan. Veel bedrijven zijn nat gegaan door bijvoorbeeld DevOps-omgevingen in open cloud te zetten en achteraf te schrikken van uit de hand gelopen kosten. En die harde euro’s zijn helaas niet virtueel. Er moet goed nagedacht worden over cloud orchestration: het zo efficiënt mogelijk verdelen van workloads over meerdere (cloud) servers en applicaties. Dit is hogere wiskunde en gaat soms met vallen en opstaan. Het devies is dus om klein te beginnen en steeds een stap verder te gaan. Vanuit het datacenter waar flexibiliteit mogelijk is en door eigen kennis daarover op te bouwen en binnenshuis te houden. Hiermee kan maximale grip op je IT, op de kosten en op het gehele bedrijfsproces behouden worden.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 3-2016]

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws