Nieuws

The Internet of Sh*t

The Internet of Sh*t

Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat the Internet of Things (IoT) mede bepalend zal gaan zijn voor onze (economische) toekomst. De data die met IoT gegenereerd wordt, groeit explosief en dat zal de komende jaren sterk toenemen.

Hoe een koe een haas vangt
Eén van de sectoren waar IoT al onderdeel uitmaakt van het businessmodel is de melkveehouderij. Melkkoeien dragen een halsband die voortdurend data verstuurt over de activiteiten van de koeien. In combinatie met gerobotiseerde melkmachines worden allerlei gegevens verzameld over onder andere de gezondheid en de melkopbrengst van een koe. Zo word inzichtelijk hoe veel voeding ze krijgen, wat het effect daarvan is op hun melkproductie en of aanpassingen in de voeding tot een hogere opbrengst leiden. Deze gegevens zijn niet alleen voor de boer van belang, maar ook voor de fabrikant van het voer voor de koeien en de collega van de boer een paar kilometer verderop. Op basis van deze data kan de boer van advies voorzien worden om de productiviteit en efficiency van zijn bedrijf te verhogen.

IoT met een luchtje
Een ander voorbeeld van huidige toepassingen van IoT heeft alles te maken met een grotendeels onzichtbare infrastructuur: het riool. We zijn er dagelijks van afhankelijk en er staat dan ook een hoop druk op de rioleringsbranche. Rioolbeheerders willen precies weten wat er gebeurt in hun rioleringsnetwerk en gebruiken IoT om de staat van de riolering te meten en erachter te komen wat er precies doorgespoeld wordt. Er komen dagelijks afvalstoffen in het rioleringswater terecht die er op een later moment uitgefilterd moeten worden om de kwaliteit van het water op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen of plastics die doorgespoeld worden.

Het monitoren van de riolering is dus cruciaal, want er mag onder geen beding een beerput ontstaan, omdat het gezuiverde rioolwater niet aan de wettelijke eisen voldoet. Er wordt daarom veel gebruik gemaakt van sensoren die middels een Long Range Low Power netwerk (LORA) hun gegevens doorzenden waarna deze geanalyseerd kunnen worden.

…het komt samen in een datacenter
De data die door middel van IoT wordt verzameld komt terecht in een datacenter. Door de goede connectiviteit en schaalbaarheid kan snel geschakeld worden en kunnen patronen in de data geanalyseerd worden. Het IoT is een van de meest disruptieve technologische ontwikkelingen van dit moment en zal de komende jaren voor geheel nieuwe businessmodellen gaan zorgen.

De kansen liggen bijna letterlijk op straat: van vrijwel alles kan data worden verzameld en geanalyseerd. Zo kunnen nieuwe patronen ontdekt worden die zullen leiden tot nieuwe businessmodellen of, voor overheden, effectievere planning van steden (smart cities) of het wegennet.

Het is dus niet alleen een dans om het gouden kalf: de gehele Nederlandse economie en maatschappij kunnen dankzij IoT beter en efficiënter gemaakt worden. Tijd dus om deze data niet langer op de grote hoop terecht te laten komen, maar deze in te zetten voor de wereld van de toekomst.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 4-2016]

Update: download nu ook ons IoT rapport:

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws