Volgens onderzoeksbureau Gartner zullen in 2020 ruim 20 miljard devices deel uit maken van het Internet of Things. Niet alleen mobiele devices als smartphones, tablets of laptops zijn aangesloten op het enorme netwerk dat IoT is. Ook tools, meetapparatuur en huis-tuin-en-keukenapparaten kunnen en zullen met elkaar communiceren, vaak zonder tussenkomst van mensen.
Dit gaat een enorme hoeveelheid data opleveren, die ergens moet samenkomen om opgeslagen of doorgestuurd te worden. Datacenters zullen daarom een centrale rol gaan spelen in IoT. Sterker nog: zonder datacenters geen Internet of Things.
Met de opkomst van IoT is een scenario, dat twintig of zelfs tien jaar geleden nog science fiction leek, heel snel werkelijkheid aan het worden. De explosieve groei van online apparaten en het volwassen worden van de digitale infrastructuur, heeft de mogelijkheid gecreëerd om al deze apparaten met elkaar te kunnen laten communiceren.
All things Online
De consument maakt al uitgebreid kennis met The Internet of Things. Via smartphones of tablets kan de thermostaat, koelkast, verlichting of tv bedient worden. Op zakelijk gebied gaat dit nog een stap verder. Alles wat meetbaar of te lokaliseren is, of het nou luchtvervuiling, magazijnitems of verkeersopstoppingen zijn, wordt realtime gemeten, waarna de data vrijwel onmiddellijk beschikbaar zijn op andere apparaten. Ongeacht waar die zich in Nederland of op de wereld bevinden. Businessmodellen worden hier nu op aangepast en de toekomst heeft mooie dingen in petto.
Al die data moeten ergens centraal bij elkaar gebracht worden. Het is immers onpraktisch om alle apparaten afzonderlijk met elkaar te verbinden: er moet een hub zijn waar datastromen samenkomen en doorgestuurd kunnen worden. Maar dat is niet het enige: de data die met IoT ontstaan, moeten ook beveiligd worden en zonder verstoringen vrij en snel hun weg kunnen vinden. Datacenters zijn daarom een onmisbare schakel voor IoT. IoT-apps moeten bij succes snel kunnen opschalen qua gebruikersaantal en dataverbruik. Daar zorgen datacenters voor en daarbij bieden ze de beveiliging en capaciteit die nodig is om IoT op een goede manier te faciliteren.
Risk of Things
Die datastromen brengen ook risico’s met zich mee. Cisco voorspelt dat er in 2020 vijf miljard mensen zullen zijn aangesloten op IoT. Dat is heel wat privacygevoelige informatie die beveiligd moet worden. Hoewel de beveiliging van de devices die gebruikt worden de basis is, zullen ook datacenters hier aandacht voor moeten hebben. De digitale infrastructuur, die in Nederland tot de top van de wereld behoort, zal aangepast moeten worden om de enorme hoeveelheid data aan te kunnen.
IoT binnen datacenters
Voor datacenters is IoT ook een steeds belangrijker instrument aan het worden. Schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid, het energieverbruik en koeling kunnen per serverrack gemeten en automatisch gecorrigeerd worden. Dat biedt efficiencyvoordelen en garandeert een optimale dienstverlening. Eén ding lijkt in ieder geval zeker: IoT is de volgende stap in de digitale revolutie die niemand onberoerd zal laten, of het nou consumenten, bedrijven of datacenters zijn.
Update: download nu ook ons IoT rapport: