Nieuws

Onjuiste cijfers watergebruik datacenters zaaien onnodig paniek

Onjuiste cijfers watergebruik datacenters zaaien onnodig paniek

AMSTERDAM 22 MAART – De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.

De onjuiste berichtgeving heeft volgens DDA een ernstige, negatieve impact op het imago van de datacenter branche in de samenleving. Er wordt een verontrustende situatie geschetst die datacenters recht tegenover de burger zet, terwijl datacenters juist onmisbaar zijn tijdens de coronacrisis en ook om te herstellen na de crisis.

Recente cijfers van CBS en PWN, het bedrijf dat drinkwater levert aan de provincie Noord-Holland, tonen aan dat de circulerende gegevens niet overeenkomen met de werkelijkheid. Ook Microsoft, 1 van de grote hyperscale datacenters in de provincie, ontkracht de cijfers van recente berichtgeving door inzicht te geven in hun watergebruik in een reactie aan NOS.


Het daadwerkelijke watergebruik van datacenters

Het Centraal Bureau van de Statistiek heeft kort geleden cijfers gepubliceerd over het watergebruik van bedrijven en particulieren in Nederland. Uit deze CBS cijfers is gebleken dat alle datacenters in Nederland tezamen slechts 0,088% van het totale leidingwater gebruiken. Dit totale verbruik van alle datacenters komt neer op 1 miljoen kubieke meter op jaarbasis (lees hier de volledige berekening). Dit is minder dan een kwart van de 4,6 miljoen kuub die wordt genoemd in de circulerende berichtgeving. Een flagrante misrekening, zeker gezien het feit dat het watergebruik in het artikel wordt toegerekend aan slechts twee datacenters in Middenmeer, te weten Google en Microsoft. 

Ook Microsoft spreekt de gemaakte beweringen tegen. Microsoft benadrukt in hun reactie aan NOS dat hun datacenters in Nederland grotendeels worden gekoeld door buitenlucht. “Ongeveer 95% van het jaar, afhankelijk van de temperatuur ter plaatse. De rest van het jaar wordt verdampt water gebruikt om het datacenter te koelen. De omstandigheden van deze bedrijfsvoering zijn goed afgestemd op het Nederlandse klimaat, waardoor ons waterverbruik op jaarbasis tot een minimum beperkt blijft.” Datacenters zijn zeer bereid om de opgewekte warmte ter beschikking te stellen aan nabij gelegen warmtenetten waardoor het waterverbruik nog minder zal worden.
 

PWN benadrukt: mensen komen niet zonder drinkwater te zitten

Het drinkwaterbedrijf in Noord-Holland erkent in een eigen statement vrijdag de toename van de vraag, maar ziet geen reden voor verontrusting. Inwoners van Noord-Holland hoeven zich geen zorgen te maken over een gebrek aan drinkwater zegt PWN Directeur Ria Doedels: “De inwoners van Noord-Holland kunnen er altijd op rekenen dat er betrouwbaar drinkwater uit de kraan stroomt. Ook tijdens een hittegolf. Op dit moment leveren we 0,6% van onze totale levering als koelwater (onder andere aan datacenters).”

Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voorrang heeft op industriewater. “Samen met onze klanten en zakelijke grootverbruikers in de waterketen onderzoeken we de alternatieven voor industriewater. Dat de vraag naar water toeneemt weten we. Het aantal inwoners en de economische activiteiten nemen toe. Daar bereiden we ons dus op voor. Ons uitgangspunt is dat we in de toekomst geen water van drinkwaterkwaliteit leveren als dat voor het gebruik niet noodzakelijk is.” Aldus de PWN directeur.
 

Onjuiste cijfers in berichtgeving ondermijnt belang datacenters 

Iedereen gebruikt elke dag online diensten om te werken, leren en ontspannen. Alles wat online gebeurt, is afhankelijk van datacenters. Nederland is een van de koplopers in het dagelijks Internetgebruik. Meer dan ooit zien we nu, tijdens de coronacrisis, dat de digitale economie, en de infrastructuur die dit mogelijk maakt, van essentieel belang is voor onze maatschappij.

Belang datacenters

Volgens
Europees onderzoek gebruikt 90% van de Nederlanders dagelijks vele uren het internet – en dus datacenters. Niet alleen consumenten, ook het bedrijfsleven profiteert van datacenters. 80% van de Nederlandse bedrijven met meer dan 250 werknemers maakt gebruik van clouddiensten volgens het CBS. Datacenters zijn met hun dienstverlening het fundament onder onze digitale economie. En onze sterke infrastructuur is er mede reden voor dat we minder economische krimp hebben dan de meeste landen om ons heen. Ook zijn professionele datacenters hard nodig om het energiegebruik van IT in toom te houden. Wereldwijd is het energieverbruik van datacenters al 10 jaar gelijk volgens het Internationaal Energie Agentschap.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws