Nieuws

It’s the latency, stupid

It’s the latency, stupid

Het is op het eerste gezicht een wat uitgekauwd statement: de digitalisering en de digitale economie zorgen voor ingrijpende veranderingen. We kunnen geen krant of IT-vakblad openslaan of we worden ermee om de oren geslagen. Maar voor IT-beslissers is alertheid op deze thematiek bittere noodzaak. Het is eten of gegeten worden de komende jaren.

Digitalisering is een omwenteling

Het toonaangevende onderzoeksbureau Gartner benadrukte dit recent tijdens het jaarlijkse Gartner Symposium/ITXPO in Barcelona. Daar werd een jaarlijks onderzoek van Gartner onder bijna 2.600 CIO’s en IT-executives wereldwijd verder uitgediept. Hieruit blijkt dat steeds meer CIO’s en IT-beslissers digitalisering een integrale plek geven in hun organisatie. Deze volledige digitale integratie vereist een flinke omwenteling. De ene ICT-oplossing is de andere niet. Legacy IT-systemen zullen zich aan moeten passen aan de nieuwe digitale mogelijkheden of zelfs uitgefaseerd worden.

XaaS en cloud wat de klok slaat

IaaS, SaaS en PaaS, cloud services en peering partners zorgen voor een geheel nieuw digitaal ecosysteem. Dat betekent een andere allocatie van budgetten. Organisaties die zich richten op een zo volledig mogelijke digitalisering, besteden nu al 34% van hun IT-budget daaraan. Die resources worden besteed aan het realiseren van een digitaal platform waar bestaande klanten, zusterbedrijven, partners, leveranciers en andere stakeholders snel aan boord kunnen stappen.

Gartner adviseert om zo’n platform van de grond af op te bouwen. Er is volgens hen geen gulden middenweg. Oude en nieuwe IT-oplossingen zijn qua delivery fundamenteel verschillend. Het is bijna onbegonnen werk is om die met elkaar te verenigen in een digitaal platform. We zien dit natuurlijk al langer bij overheidsinstanties. De verschillende uitvoerende diensten van de overheid, zoals de Sociale Verzekeringsbank, worden bij hun ambities om de burger digitaal te bedienen steeds met problemen geconfronteerd. Problemen die veroorzaakt worden door de wens om oude IT-systemen en nieuwe functionaliteiten aan elkaar te knopen.

In de eigen achtertuin is geen brug te ver

Een digitaal platform is één ding. Zonder connectiviteit is er echter geen functionaliteit. Waar de focus de afgelopen jaren lag op centralisatie van IT in één groot datacenter, zal de IT-architectuur nu een meer gedistribueerde vorm moeten krijgen. Dit wordt ‘bi-modal’ genoemd. Enerzijds kan geprofiteerd worden van de schaalbaarheid en flexibiliteit van cloudoplossingen van Google, AWS, BlueMix en Azure. Anderzijds staat door middel van colocatie IT toch dicht bij huis. Proximity datacenters hebben in dat opzicht de toekomst. Zij bieden de colocatie die het digitale platform van de toekomst nodig heeft en tegelijkertijd opstapmogelijkheden voor de cloud hyperscalers. Nederland heeft met haar grote datacenterdichtheid de ideale infrastructuur om organisaties volledig digitaal te laten gaan. Wie daar meer over wil weten kan een kijkje nemen op de Datacentermap van de Dutch Datacenter Association.

In het rapport van Gartner schemert steeds hun edge manifesto door. Dit pleit voor een plaatsing van de kritieke IT-infrastructuur zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker. Dit, zonder concessies te doen aan de mogelijkheden en nieuwe business models die XaaS en cloud oplossingen bieden. Het gaat uiteindelijk om maximale connectiviteit in combinatie met maximale snelheid en schaalbaarheid.

We hoeven dus eigenlijk maar één ding te onthouden als we het over de digitalisering van organisaties hebben: ‘It’s the latency, stupid’.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws