Nieuws

Datacenter sector en stakeholders ontmoeten elkaar om verdere efficiëntie datacenters te bespreken

Datacenter sector en stakeholders ontmoeten elkaar om verdere efficiëntie datacenters te bespreken

Op donderdag 13 oktober organiseert DDA, de brancheorganisatie voor datacenters in Nederland, voor de zesde maal de Green Data Center Conference. Tijdens de conferentie staat duurzaamheid binnen de datacenter sector centraal. Ook wordt er gesproken over hoe datacenters de energietransitie kunnen helpen versnellen. De datacenter sector, gemeenten, overheden en andere stakeholders binnen de warmtetransitie ontmoeten elkaar in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

Meer dan ooit is het van belang om als datacenter zo energie-efficiënt en circulair mogelijk te opereren. Naast dat bewustzijn voor natuur en milieu een motiverende factor is, spelen de stijgende energieprijzen ook een grote rol. De datacentersector is al jaren bezig met innovatie op het gebied van (energie)besparing en volgens RVO koploper in vergelijking met andere sectoren. Volgens het Internationaal Energie Agentschap hebben juist datacenters ervoor gezorgd dat het energieverbruik, veroorzaakt door onze digitalisering, de laatste 10 jaar nagenoeg gelijk is gebleven (IEA). Juist nu is het belangrijk om de kansen van datathermie (restwarmte uit datacenters) aan te grijpen en onze verwarming te verduurzamen en betaalbaar te houden.

De voorspelling is dat het gebruik van digitale diensten de komende tijd nog exponentieel zal blijven doorgroeien. Diensten als Artificial Intelligence, IoT en de metaverse maar ook het verzamelen en verwerken van data zullen alsmaar belangrijker worden. Ook investeringen in eigen chip-productie door overheden zal dit extra aanjagen. Deze zaken leiden onherroepelijk tot een vraag naar meer computer rekenkracht in datacenters en zorgt daartoe ook voor toenemend stroomverbruik.

In gesprek over duurzaamheid tijdens Green Data Center Conference

De conferentie op 13 oktober opent met een discussie over een belangrijk vraagstuk: hoe gaan we om met onze alsmaar groeiende datahonger en de vraag voor verdere digitalisering? En hoe staat dit in relatie tot de huidige energie uitdagingen en het versnellen van de energietransitie? Onder leiding van Annette van Soest (BNR journalist) wordt deze uitdaging vanuit verschillende oogpunten besproken. Sprekers zijn Pieter Boot lid van de PBL Energie Expertgroep, Alexandra Schless CEO van NorthC Datacenters, Paul van Engelen Regio lead Noord Holland & Amsterdam bij Alliander en een afgevaardigde van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.

De conferentie wordt afgesloten met een concrete vraag voor de (nabije) toekomst: Hoe versnellen we de inzet van datathermie? Tijdens deze sessie gaan verschillende stakeholders binnen de energietransitie met elkaar in gesprek over de kansen en uitdagingen van datathermie en hoe we toekomstige projecten kunnen accelereren. Sprekers zijn: Eric Lisica Operations Director Europe bij Iron Mountain Data Centers, Mimi Eelman Strategie en Energietransitie bij Gemeente Amsterdam, Paul Lensink, Sr Programmamanager Energietransitie bij Provincie Noord-Holland en Iljoesja Berdowski Regiemanager Warmtetransitie projecten bij Eneco. Onder leiding van Stijn Grove Managing Director Dutch Data Center Association.

Naast de plenaire sessies biedt de conferentie verschillende korte innovatiesessies en organiseren Gemeente Amsterdam en Provincie Noord-Holland eigen informatiesessies over hun visie omtrent datacenters en de inzet van datathermie.

Wil je meepraten? Meld je dan aan voor de Green Data Center Conference en kom op 13 oktober naar de Johan Cruijff ArenA. Meer info: https://www.greendatacenters.nl/

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws