Nieuws

Dutch Datacenter Index

Dutch Datacenter Index

Bron: DatacenterWorks. De hoge energietarieven doen steeds meer bedrijven pijn. Hoewel de overstap naar colocatie en de cloud kan bijdragen aan lagere energiekosten, leidt de onzekerheid vooral voor een pas op de plaats. Desalniettemin blijft de groei op ene heel behoorlijk niveau.

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is “0”, het maximum “100”. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

Verplaatsen van activiteiten naar colocatie en we zien ook dat er wat terughoudender wordt geïnvesteerd. Deze trend trekt zich door in de verwachtingen voor de komende 12 maanden. Meestal geven de datacenter beslissers een duidelijk hoger score in de 12-maanden vooruitblik dan in de 3-maanden vooruitblik, doordat over een langere periode groei nu eenmaal waarschijnlijker is. Maar deze maand zien we dat de cijfers tussen beide vooruitblikken vrijwel op één lijn zitten. Men verwacht dus nog altijd groei in de colocatie markt, maar beduidend minder dan enkele maanden geleden. En men verwacht nog altijd krimp in de enterprise markt, maar ook beduidend minder dan voorheen.

Pb7 Research acht de kans groot dat de DDI de komende maanden verder gaat dalen door de aanhoudende onzekerheid in combinatie met de uitdagingen van hoge inflatie en terugvallende economische groei. Op de lange termijn zullen de huidige uitdagingen leiden tot nog meer colocatie en vooral nog meer cloud: het is immers logisch om de computerkracht daar te gaan plaatsen waar dat het meest energie-efficiënt is.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws