Nieuws

DDA en Digital Realty presenteren de resultaten van het werkgelegenheidsonderzoek 2023

DDA en Digital Realty presenteren de resultaten van het werkgelegenheidsonderzoek 2023

Amsterdam, 13 september 2023 – De Dutch Datacenter Association (DDA) en Digital Realty hebben onderzoek gedaan naar de werkgelegenheid in de datacenterbranche. Het
onderzoek, wat eerder werd gedaan in 2019 en 2021, geeft een goed beeld van de huidige ontwikkel- en carrièremogelijkheden binnen de industrie.

Uit het onderzoek komt een interessante ontwikkeling naar voren, namelijk dat steeds meer datacenters flexibele werkmogelijkheden aanbieden. In 2019 was flexibel werken in 20 procent van de datacenters mogelijk, en dit jaar kan dit al bij 42 procent van de locaties. Uit het onderzoek is daarnaast ook gebleken dat er in de afgelopen jaren meer vrouwen in de datacentersector zijn gaan werken. Er is sprake van een lichte stijging in vergelijking met 2021 van 2,5 procent naar 3 procent voor technische functies en van 8,4 procent naar 11,7 procent voor niet-technische functies.

Verder geeft een op de vier datacenters vrouwen voorrang bij gelijke geschiktheid en neemt ook een op de vier datacenters deel aan speciale events om vrouwen te enthousiasmeren voor een baan binnen de datacenterindustrie. Met deze (lichte) stijging hoopt de branche ook andere IT-sectoren te inspireren.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek zijn:

  • Het aantal openstaande vacatures is in vergelijking met voorgaande jaren gestegen. Het aantal lag in 2021 op 600 vacatures, en is inmiddels gestegen naar 650 openstaande vacatures. De afgelopen maanden zijn voor alle industrieën lastig geweest om geschikte kandidaten te vinden voor vacatures, zo ook voor de datacenterindustrie.
  • De sector verwacht dat de werkgelegenheid de komende vijf jaar met gemiddeld 7 procent per jaar toeneemt. Dat moet leiden tot een totaal van bijna 2.800 extra vervulde banen in 2028.
  • Het voornaamste gebied waar de ondervraagde datacenters in willen investeren is beheer. Een op de twee datacenters (50%) wil in dit kennisgebied investeren. Met behulp van (nieuwe) beheertools krijgen datacenters namelijk beter inzicht in de prestaties van het datacenter en eventuele verbeterpunten.

Melissa Scholten, Senior Communicatie Manager bij Digital Realty: “Met initiatieven als Girls Day probeert Digital Realty vrouwen en meiden te inspireren en enthousiast te maken voor een baan in de datacenterindustrie. Het is daarnaast ook goed om te zien dat er een groei in flexibele werkmogelijkheden zit. Hierdoor wordt het ook voor een bredere doelgroep interessant om een baan in de datacenterindustrie te overwegen, onder andere gezien de mogelijkheid voor thuiswerken. Al met al dragen deze ontwikkelingen bij aan een inclusievere werkplek, iets dat wij bij Digital Realty aanmoedigen.”

Pim Kokke, beleidsmedewerker onderwijs/werkgelegenheid bij DDA: “Uit het onderzoek is gebleken dat de datacentersector grote stappen heeft gezet om de samenwerking tussen de datacentersindustrie en mbo-opleidingen te versterken. Zo worden er op verschillende ROC’s in Nederland inmiddels datacentermodules aangeboden. Deze ontwikkeling gaat er in de toekomst voor zorgen dat de datacenterindustrie wordt uitgebreid, en dat de openstaande vacatures vervuld worden. Datacenters zijn het hart van de digitale wereldeconomie en vormen daarnaast ook de basis van onze digitale communities. Met behulp van dit onderzoek worden de struikelblokken, maar ook de kansen benadrukt, wat ons helpt bij de ontwikkelingen van deze industrie. Samen zorgen we voor meer innovatie in de datacenterindustrie.”

Het rapport en andere resultaten zijn hier te lezen.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws