Nieuws

“We zullen gezamenlijk moeten werken aan verdere verduurzaming”- Interview Jurjen Veldhuizen

Huawei heeft als internationaal opererend bedrijf een brede portfolio en een uitgebreide kennis van actuele thema’s die internationaal spelen. In de Nederlandse markt ziet Huawei een aantal opvallende trends op het gebied van verduurzaming en innovatie die bepalend zijn voor de productontwikkeling voor de komende jaren. Jurjen Veldhuizen, senior marketing manager bij Huawei Nederland, opereert dagelijks op het snijvlak van innovatie en de praktische toepassing van nieuwe producten.

“De markt voor colo datacenters in Nederland is op dit moment vooral gericht op schaalgrootte en centralisatie. Als Huawei kijken we verder: hoe zal de markt er over een aantal jaar uit zien? Wat kunnen we verwachten en hebben we al de technologische oplossingen om aan de toekomstige vraagstelling te voldoen?”

Veldhuizen verwacht dat connectiviteit en energieverbruik als thema’s dominant zullen blijven, maar een andere invulling krijgen. “Connectiviteit zal met IoT nog belangrijker worden. Enerzijds zie je dat met de uitrol van LoRa netwerken de infrastructuur wordt voorbereid op de brede adoptie van IoT toepassingen die weinig data verzenden. IoT toepassingen die veel bandbreedte zullen verbruiken zoals autonoom rijdende auto’s gaan de behoefte aan lokale oplossingen voor data verwerking bepalen.We verwachten dat over een jaar of vier edge datacenters een sterke groei gaan door maken omdat de mobiel netwerken de vereiste lage vertraging (1ms) in het netwerk niet kunnen garanderen die wel nodig is voor het goed functioneren van autonoom rijdende auto’s.”

Door IoT zullen telecom operators een nog belangrijker rol gaan spelen.Veldhuizen:“Het ligt voor de hand dat onderaan telecommasten datacenters gaan worden gebouwd die specifiek bedoeld zijn voor IoT. De infrastructuur tussen IoT devices en het datacenter blijft op die manier zo klein mogelijk, wat natuurlijk de latency positief zal beïnvloeden. Een zeer grove inschatting wijst erop dat er ongeveer 300 van dit soort mini datacenters voldoende zullen zijn in Nederland om autonoom rijden te faciliteren. Storage en cloud oplossingen zullen gecentraliseerd blijven rond de al bestaande hubs en dan met name Amsterdam.”

Het andere grote thema is voor Huawei de energievoorziening en het efficiënte gebruik van energie. Veldhuizen:“Er zijn de laatste jaren enorme vorderingen gemaakt in het reduceren van de PUE van datacenters. Met technische oplossingen valt hier nog winst te behalen, maar de ‘quick wins’ zijn inmiddels we behaald. Dat betekent dat iedere reductie in de PUE meer investeringen zal eisen ongeacht of deze custom made zijn of in serie worden geproduceerd. Een energieneutraal datacenter is wat mij betreft voorlopig ook niet reëel, grote technologische doorbraken even buiten beschouwing gelaten.We kunnen beter nadenken over verdere verduurzaming op andere manieren, bijvoorbeeld door restwarmte te benutten buiten het datacenter of meer gebruik te maken van WKO installaties. Daarmee breng je de PUE niet naar beneden, maar het helpt de sector wel verder te verduurzamen en kan ook een interessante toevoeging zijn aan het business model.”

“Uiteindelijk zal de sector gezamenlijk moeten werken aan verdere efficiëntie en verduurzaming. Dat kan bijvoorbeeld door klanten te stimuleren alleen zuinige servers in hun racks te plaatsen. Buiten het individuele datacenter kan onderling samengewerkt worden en met bijvoorbeeld de overheid of onderzoeksinstituten. Hiermee worden datacenters een onderdeel van een groter (energie) systeem en kunnen ze daarmee een nieuwe rol bepalen voor de toekomst naast de core taken van het datacenter.

Op 10 oktober organiseert de DDA in samenwerking de Datacenter & Restwarmte conferentie, bedoeld voor alle datacenters en andere stakeholders die de energietransitie willen versnellen door deel te nemen in restwarmte projecten. Meedoen? Meld u nu aan!

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws