Nieuws

Previder verstevigt positie als groen datacenter

Previder verstevigt positie als groen datacenter

Previder hecht veel belang aan duurzaamheid. Ze gebruiken de restwarmte uit een van hun datacenters al voor de verwarming en koeling van het kantoorpand, en in 2016 werden we bovendien het eerste Nederlandse datacenter met een eigen zonnepark. Om onze duurzame positie te verstevigen stapten we dit jaar over op 100 procent groene stroom, en verwachten ze in 2018 ook het tweede datacenter met zonnepanelen uit te rusten.

Jaarlijks wordt er in Nederland 120 miljard kWh aan stroom gebruikt. Datacenters zijn verantwoordelijk voor een klein percentage van dit verbruik, maar dit stijgt snel door de groeiende bezettingsgraad en de bouw van nieuwe datacenters. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, enerzijds om kosten te besparen, maar ook om de ‘carbon footprint’ van digitalisering te verlagen. Wij investeerden al vroeg in duurzaamheid. Zo kreeg het PDC1 datacenter bij de opening in 2013 een BREEAM ‘Excellent’ certificaat, een keurmerk voor duurzaamheid van gebouwen. Het was het eerste datacenter ter wereld dat deze hoge beoordeling van BREEAM kreeg. “Previder gebruikt 100 procent groene stroom en de modernste technologie om het stroomverbruik te verminderen,” zegt Tim Timmerman, directeur van Previder. “Wij investeren steeds meer in Green IT en duurzaamheid. Onze datacenters behoren daarmee tot de groenste van Nederland.”

Groene stroom en solarfarm

Previder gebruikt al sinds de opening van het eerste datacenter in 2010 groene stroom. In 2017 stapte Previder over op 100 procent groene stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen. In tegenstelling tot reguliere groene stroom wordt bij deze variant gegarandeerd dat de stroom ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt, en niet afkomstig is van handel in GVO’s. Standaard informeren energieleveranciers bedrijven nauwelijks over de feitelijke herkomst van elektriciteit, inclusief groene stroom. Een jaar eerder werd één van de Previder datacenters uitgerust met 1.272 zonnepanelen. Timmerman: “Wij willen voorop lopen wanneer het gaat om duurzame ICT. Dat doen we door 100 procent groene stroom te gebruiken, maar ook door zelf zonne-energie op te wekken. We overwegen nu om ons tweede datacenter ook uit te rusten met zonnepanelen. Door het grotere oppervlak zou het dan gaan om ruim 2.500 zonnepanelen.”

Hergebruik restwarmte

Het grootste datacenter van Previder, dat direct naast de kantoortoren van Previder is gevestigd, heeft nog een extra duurzaam element. De restwarmte uit het datacenter wordt hergebruikt voor de verwarming van het kantoorpand met 12 verdiepingen. Ook dit resulteert in aanzienlijke besparingen op de energiekosten, die indirect doorberekend worden aan de klanten van Previder. Volgens Timmerman beginnen steeds meer Nederlandse bedrijven de meerwaarde te zien van Green IT: “Onze klanten ervaren direct de voordelen van onze investeringen in duurzaamheid. Het is tegenwoordig geen kostenpost meer, maar een prijsvoordeel. Het is helemaal mooi dat het ook nog eens maatschappelijk verantwoord is.”

Bekijk via deze link de infographic over duurzaamheid van datacenters in Nederland.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws