Nieuws

Jan Bonke: “In een datacenter komen alle technieken samen, ideaal voor een gadgetfreak zoals ik”

Datacenters hebben een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter (en dus het internet) nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Deze week interviewen wij Jan Bonke. Jan is als Datacenter Manager verantwoordelijk voor het operationele reilen en zeilen van Dataplace Utrecht. Waarom hij na ruim zeven jaar nog steeds vrolijk naar zijn werk gaat, dat lees je hieronder.

Een baan in het datacenter is ideaal voor de fervente gadgetfreak. Waarom is dat?

Ik vind praktisch alles waar een stekker aan zit mooi, dus een blik op de meterkast is bij wijze van spreken al genoeg om mijn interesse te wekken. Als je dat afzet tegen een datacenter, wat in wezen een enorm digitaal ecosysteem is van apparatuur, connectiviteit en applicaties, dan is het makkelijk voor te stellen wat voor mogelijkheden dit biedt voor mensen die dol zijn op tech. Het mooiste aspect aan een datacenter vind ik hoe alle technieken samenkomen en dat er continu gewerkt wordt aan het optimaliseren hiervan. Hoe kunnen we nog efficiënter werken, valt daar nog iets te winnen? Dat is echt mijn passie.

Hoe vertaalt dat zich in jouw werkzaamheden als Datacenter Manager?

Over het geheel zou je kunnen zeggen dat ik eindverantwoordelijke ben voor het operationele reilen en zeilen van het datacenter. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op service en onderhoud, het opleveren van diensten, capaciteitsplanning, uitbreidingen, verbeteringen en het klaarstaan voor onze klanten. Als voorbeeld zou je de optimalisatie van de koelinstallatie kunnen benoemen. Het doel hierbij is een betrouwbare, energie efficiënte installatie. Met die hoge buitentemperaturen van tegenwoordig is het voor velen nogal spannend of dat het allemaal wel goed gaat. Door het bijhouden van een capaciteitsplanning voorkom je overbelasting en dus uitval.

Kun je alleen Datacenter Manager worden met een technische achtergrond?

In principe hoef je niet alles van techniek te weten. Als je weinig technische kennis hebt, dan kun je leunen op je leveranciers. Althans, als het goede partijen zijn die service hoog in het vaandel hebben staan, dan kunnen zij jou prima ondersteunen. Nu is het natuurlijk wel zo dat je een enorme voorsprong hebt met een elektrotechnische of koeltechnische achtergrond. Het maakt je minder afhankelijk en het zorgt ervoor dat je sneller beslissingen kunt nemen. Maargoed, oefening baart kunst en ook zonder technische achtergrond staat de deur op een kier.

Wat vind je leuk aan het werken bij Dataplace?

We hebben hier bij Dataplace een fijn team en we werken goed met elkaar samen. Dat maakt de uitdagingen een stuk leuker, want je kunt je aan elkaar optrekken. Dat heeft denk ik te maken met de open en laagdrempelige cultuur binnen Dataplace: je merkt niet echt of je met de directeur praat of een directe collega. Daardoor wordt het delen en winnen van kennis heel makkelijk en zo hoort het ook te zijn naar mijn mening. We hebben immers allemaal hetzelfde doel, namelijk om het datacenter naar een hoger plan te trekken.

Hoe ben je eigenlijk in de datacenter branche terecht gekomen?

Ik heb de LTS elektrotechniek gevolgd in Zevenaar en ben begonnen als leerling monteur laagspanningsnetten. Ik kan me mijn eerste werkdag nog goed herinneren, die bestond uit het met de hand graven van een sleuf van wel 300m. Destijds bestonden de werkzaamheden vooral uit het plaatsen en aansluiten van openbare verlichting, snelweg signalering en verkeersregelinstallaties. Op een gegeven moment zocht ik een nieuwe uitdaging en hierbij zag ik de telecom wel zitten. Daar ben ik begonnen als monteur en hield ik mij vooral bezig met het aanleggen van o.a. ISDN verbindingen, telefoonlijnen, telefooncentrales en netwerkbekabeling. Vervolgens werd ik vanwege mijn civiele achtergrond supervisor bij de aanleg van een glasvezelnetwerk. Deze partij heeft buiten een wereldwijd glasvezelnetwerk ook datacenters. Zo ben ik in de wondere wereld van datacenters terecht gekomen.

Een baan in het datacenter, een baan voor het leven?

Datacenters blijven bestaan, dus je kunt er zeker van zijn dat je altijd werk hebt. Dat is iets wat je van veel industrieën niet kunt zeggen. Feit is dat steeds meer de cloud ingaat, en de cloud staat tenslotte in een datacenter. Wij kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder deze digitale infrastructuur. Alles wordt digitaal en deze data moet ergens worden ondergebracht en te allen tijde beschikbaar zijn. Wij zorgen voor beide!

Datacenter paspoort

Jan Bonke

Kerntaken:

Dataplace heeft vier moderne TIER III-datacenters in Nederland. Eén gevestigd onder de rook van Rotterdam, de tweede in de regio Utrecht, de derde in Arnhem en de laatste in Waalwijk. Gebouwd vanuit een duidelijke filosofie waarin betrouwbaarheid, efficiëntie, duurzaamheid en continuïteit centraal staan en met een duidelijke missie: het 24/7 bieden van continuïteit en kwalitatief hoogstaande datacenter dienstverlening. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws