Nieuws

Google investeert 600 miljoen euro in datacenter in Winschoten

Google investeert 600 miljoen euro in datacenter in Winschoten

Google bouwt een nieuw datacenter in Winschoten in de gemeente Oldambt, een investering van 600 miljoen euro. Sinds 2014 heeft Google 3,8 miljard euro geïnvesteerd in datacenters en de bijbehorende digitale infrastructuur in Nederland.

De nieuwe locatie in de gemeente Oldambt wordt gezien als een toevoeging op de capaciteit die het techbedrijf al jaren gebruikt in de Eemshaven. Het datacenter in Oldambt is een kleinschalige satellietlocatie van onze campus in de Eemshaven en zal bijdragen aan het garanderen van een betrouwbare dienstverlening aan onze klanten in de regio. Op de nieuwe locatie in Oldambt zullen naar verwachting tientallen banen worden gecreëerd. Op de locaties in de Eemshaven en Middenmeer werken momenteel meer dan 600 mensen: van computertechnici tot elektrotechnici, werktuigbouwkundigen, beveiliging, catering en facilitair management.

Vanochtend begon de bouw formeel, al zijn de voorbereidingen daarvan al weken zichtbaar voor omwonenden.

‘Een impactstudie van Google en Deloitte schat dat de investeringen van Google in datacenters in Nederland tussen 2017 en 2022 gemiddeld leiden tot een economische impact van 1,7 miljard euro per jaar, gemeten naar bbp. Hiervan draagt ongeveer 840 miljoen euro per jaar direct bij aan de Nederlandse economie. Daarnaast zorgen de investeringen voor 700 miljoen aan indirecte economische impact en 200 miljoen euro aan geïnduceerde economische impact.’

De NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, was vanaf het begin betrokken bij de keuze voor deze nieuwe locatie voor Google.

De vestiging in Oldambt zal luchtgekoeld worden, waardoor er geen water wordt gebruikt voor het koelen van IT-apparatuur. Om duurzaam te kunnen opereren, heeft Google geïnvesteerd in zonne-, wind- en energieopslag projecten en het sluiten van Power Purchase Agreements (PPA’s). Dit is in lijn met hun doel om in 2030 overal en altijd CO2-vrij te opereren. Ook worden er zonnepanelen op het dak geplaatst en wordt de faciliteit ruimtelijk ingepast door gebruik te maken van bomen, struiken en water rondom het datacenter. Verder kan de faciliteit de restwarmte van het koelproces van het datacenter opvangen en overdragen, zodat deze kan worden gebruikt door geschikte afnemers.

In 2021 investeerde Google 45 miljoen euro in de bouw van een waterzuiveringsinstallatie die water uit het Eemskanaal verwerkt en levert aan bedrijven in de Groningse havengebieden voor koeling, waaronder Google’s datacenter in de Eemshaven. Google investeert ook in lokale waterbeheerprojecten in de provincie Groningen.

Sinds 2014 heeft Google 3,8 miljard euro geïnvesteerd in datacenters en aanverwante digitale infrastructuur in Nederland. De locaties in Eemshaven en Middenmeer zijn momenteel goed voor ongeveer 670 directe banen in het datacenter. De nieuwe locatie in Oldambt zal nog eens enkele tientallen banen opleveren.

Voor 2022, het meest recente jaar dat is meegenomen in de impactstudie van Deloitte en Google, wordt de bijdrage van datacenters aan het Nederlandse bbp geschat op ongeveer 2,6 miljard euro in totaal (direct, indirect en geïnduceerd). Tussen 2017 en 2022 zorgden de investeringen en activiteiten van Google in de Eemshaven en Middenmeer voor gemiddeld 410 directe arbeidsplaatsen per jaar (670 banen in het meest recente jaar van de studie, 2022), waaronder werknemers van het Google datacenter, tijdelijke werknemers, fulltime leveranciers en aannemers. Indirect werden 5.800 banen gecreëerd door leveranciers en aannemers van Google en 1.020 banen werden geïnduceerd gecreëerd door de huishoudelijke uitgaven van directe en indirecte werknemers.

Originele tekst van Emerce

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws