Nieuws

Discussie omtrent datacenters toont de behoefte voor Nationale Datacenter Strategie

Discussie omtrent datacenters toont de behoefte voor Nationale Datacenter Strategie

De afgelopen dagen is er in de media en politiek veel aandacht voor datacenters. Wij juichen als brede datacenter sector het debat over datacenters toe.

Echter zien we dat de discussies veel wordt gekenmerkt door aannames, polarisaties en onjuistheden. Zoals bijvoorbeeld dat er niemand werkt in datacenters, terwijl in werkelijkheid 11.000 mensen in deze groeiende sector actief zijn, en datacenters ervoor zorgen dat heel Nederland kan thuiswerken. Maar ook het feit dat de gehele datacenter sector wordt gegeneraliseerd, terwijl er vele typen datacenters zijn, in alle groottes en verspreid over Nederland. Daarnaast lopen de Nederlandse datacenters in Europa voorop wat betreft innovatie en efficiëntie.

De steeds verdergaande digitalisering zorgt voor een verdere groei aan datacenters, in elke provincie. Door IT in professionele, grotere datacenters te zetten is het energieverbruik de afgelopen jaren onder controle gebleven. Niet voor niets horen datacenters in de MJA-rapportage bij de best presterende sectoren. Datacenters faciliteren daarnaast ook steeds meer slimme oplossingen die zorgen voor grote energie efficiëntie, zoals het thuiswerken, Smart Cities en Smart Grids.

De oproep voor landelijke regie rondom het vestigen van datacenters delen we. Sterker nog, het is iets waar de sector al langere tijd voor pleit. Als kernonderdeel van de nationale digitale infrastructuur willen de Nederlandse datacenters graag hun verantwoordelijkheid nemen, in goede samenwerking met de overheid. Volgens de huidige decentrale aanpak is het bundelen van economische kansen (goede verbindingen, grote innovatiekracht) en maatschappelijke uitdagingen (klimaatverandering, energievoorziening, woningtekort, stroomdistributie) verre van optimaal. Terwijl datacenters bijvoorbeeld concreet kunnen helpen met het verbeteren van het stroomnet en duurzame energieopwekking. Om dit in de toekomst verder te brengen, roepen de in Nederland gevestigde datacenters de Nederlandse politiek op tot een Nationale Datacenter Strategie, onder regie van een Minister van Digitale Zaken.

Onze oproep aan het nieuwe kabinet voor een Nationaal Datacenter Strategie is hier te lezen.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws