Nieuws

Discussie omtrent datacenters toont de behoefte voor Nationale Datacenter Strategie

Discussie omtrent datacenters toont de behoefte voor Nationale Datacenter Strategie

De afgelopen dagen is er in de media en politiek veel aandacht voor datacenters. Wij juichen als brede datacenter sector het debat over datacenters toe.

Echter zien we dat de discussies veel wordt gekenmerkt door aannames, polarisaties en onjuistheden. Zoals bijvoorbeeld dat er niemand werkt in datacenters, terwijl in werkelijkheid al 11.000 mensen elke dag met hun ziel en zaligheid in deze groeiende sector werken en waardoor heel Nederland kan thuiswerken. Maar ook het feit dat de gehele datacenter sector wordt gegeneraliseerd terwijl en vele typen datacenters zijn, in alle groottes en verspreid over Nederland die ook nog in Europa voorop lopen in innovatie en efficiëntie.

De steeds verdergaande digitalisering zorgt voor een verdere groei aan datacenters, meerdere in elke provincie. Door IT in professionele, grotere datacenters te zetten is het energieverbruik onder controle gebleven. Niet voor niets horen datacenters in de MJA-rapportage bij de best presterende sectoren, zonet de beste. Maar ook steeds meer slimme oplossingen resulterend in grote energie efficiëntie als het thuiswerken, Smart Cities en Smart Grids worden gefaciliteerd door datacenters.

En die oproep voor landelijke regie delen we. Sterker het is iets wat we al tijden roepen. Als kernonderdeel van de nationale digitale infrastructuur willen de Nederlandse datacenters graag hun verantwoordelijkheid nemen, in goede samenwerking met de overheid. Volgens de huidige decentrale aanpak is het bundelen van economische kansen (goede verbindingen, grote innovatiekracht) en maatschappelijke uitdagingen (klimaatverandering, energievoorziening, woningtekort, stroomdistributie) verre van optimaal. Terwijl datacenters bijvoorbeeld concreet kunnen helpen met het verbeteren van het stroomnet en duurzame energieopwekking. Om dit in de toekomst verder te brengen, roepen de in Nederland gevestigde datacenters de Nederlandse politiek op tot een Nationale Datacenter Strategie, onder regie van een Minister van Digitale Zaken.

Onze oproep aan het nieuwe kabinet voor een Nationaal Datacenter Strategie is hier te lezen.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws