Nieuws

Interview Richard Boogaard met ING: Energiebesparing door inzet restwarmte datacenters

Interview Richard Boogaard met ING: Energiebesparing door inzet restwarmte datacenters

Nederland zit midden in de transitie naar een CO2-vrije economie. Datacenters kunnen vanuit meerdere perspectieven een belangrijke rol vervullen in deze transitie. Enerzijds als essentieel onderdeel van het digitale ecosysteem om de benodigde innovaties te faciliteren. Anderzijds kan de inzet van de restwarmte van datacenters een belangrijke bijdrage leveren aan verwarming van de gebouwde omgeving en de reductie van gas. Samenwerking tussen het datacenter Smartdc en de iconische Van Nelle Fabriek laat zien dat een aanzienlijke energiebesparing mogelijk is wanneer de restwarmte van het datacenter gebruikt wordt. Zo vertelt Richard Boogaard, Managing Director Smartdc, aan ING.

 

Wat houdt de samenwerking tussen Smartdc en de Van Nelle Fabriek in?

Smartdc is gevestigd in het Van Nelle Fabriek complex. De Van Nelle Fabriek is een oude koffie-, thee- en tabaksfabriek in Rotterdam. De fabriek zelf werd eind jaren negentig gesloten en omgebouwd tot ‘ontwerpfabriek’ voor bedrijven en evenementen. Naast Smartdc Rotterdam huisvest het gebouw nu meer dan honderd bedrijven. De Van Nelle Fabriek is Unesco erfgoed en daarom aan strenge regels gebonden. De mogelijkheden tot verduurzaming waren hierdoor beperkt. Door de restwarmte van het datacenter Smartdc te gebruiken voor de verwarming, weet het Van Nelle Fabriek complex z’n gasgebruik tot zo’n 80% te reduceren.

 

Hoe gaat dat in z’n werk?

De warmte van de servers wordt gebruikt om water te verwarmen tot 37 graden. Dat is nog niet genoeg voor de koude wintermaanden. Daarom heeft Smartdc nog drie warmtepompen aangeschaft om het water nog verder in temperatuur te verhogen om zo het hele pand te verwarmen. De van Nelle Fabriek verbruikte ongeveer 1 miljoen m3 gas per jaar. Dit is nu gereduceerd naar 200.000 m3, dus een besparing van 80%. Daarnaast maakt Smartdc volledig gebruik van groene stroom.In CO2 termen zal Smartdc onze partners op het complex helpen om meer dan 2000 ton CO2 equivalent (CO2 eq) te besparen – een aanduiding die wordt gebruikt om het werkelijke potentieel qua opwarming van de aarde ten opzichte van de uitstoot van specifieke broeikasgassen te vergelijken.

 

Heeft het ook nog voordelen voor het datacenter?

Jazeker, ons datacenter wordt hiermee ook efficiënter. We gebruiken het verwarmingssysteem nu als koeling. Voor de koeling hoeven we nu minder energie te gebruiken. Hierdoor verbetert onze zogenaamde Power Usage Effectiveness (PUE) van 1.35 naar 1.15. Bij de huidige IT-belasting is dat een besparing van 2,4 GWh, dat is ongeveer gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 850 huishoudens. We zullen ook ons brandstofverbruik met bijna 15 procent verminderen. Dit alles samen vermindert de voetafdruk van ons eigen datacenter met meer dan 13 procent, waardoor we dit verminderen van 436 ton CO2 eq. naar 378 ton CO2 eq.

 

Wat vindt de sector banker?

De Noordzee biedt Nederland enorme potentie voor wind op zee, waardoor goedkope ruim beschikbare duurzame energie op termijn een vestigingsplaatsfactor gaat worden. Datacenters verbruiken weliswaar veel elektriciteit maar ze beoefenen een economische activiteit die een cruciale rol heeft in het digitale ecosysteem en daarmee het concurrerend vermogen van Nederland. Wanneer we slim omgaan met de restwarmte van datacenters, draagt het bij aan reductie van gas, worden energiebronnen efficiënt ingezet en is een aanzienlijke CO2 besparing mogelijk. Op deze manier zijn datacenters een van de puzzelstukjes in de warmtetransitie.

 

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws