Nieuws

Dutch Data Center Association presenteert jaarlijks onderzoek

Dutch Data Center Association presenteert jaarlijks onderzoek

Economie “Always On” dankzij Nederlandse datacenters

Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) presenteert vandaag haar rapport “State of the Dutch Data Centers 2018 – Always On”, het grootste jaarlijkse onderzoek naar de Nederlandse datacenter sector. Eddy van Hijum, gedeputeerde van de provincie Overijssel, mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De uitreiking vindt plaats op de jaarlijkse Nationale Datacenter Dag, waarop bij de DDA aangesloten datacenters hun deuren openen voor het grote publiek.

Het rapport weerspiegelt de groei en ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden in de datacenter sector de afgelopen 12 maanden. De 198 multi-tenant datacenters hebben een bruto oppervlakte van 546.000 m2 waarvan 308.000 m2 netto datavloer is. De stroomcapaciteit van de single en multi-tenant datacenters wordt geschat op zo’n 1350 MW. Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association: “We waren niet verbaasd te zien dat de industrie ook in 2017 fors gegroeid is. En de vooruitzichten zijn nog altijd uitstekend voor de gehele industrie door de steeds verdergaande digitalisering.”

 

Regionale en internationale groei gaan hand in hand

Het rapport laat zien dat de vraag naar regionale datacenter diensten relatief toeneemt. Die toenemende vraag is met name afkomstig van lokale overheden, onderwijs- en zorginstellingen en techbedrijven. Stijn Grove: “We kunnen het belang van regionale datacenters niet genoeg onderstrepen. Alle 98 regionale datacenters verspreid over Nederland zorgen ervoor dat bedrijven en instellingen, die steeds meer afhankelijk zijn van IT-diensten, zorgeloos en continu kunnen draaien en innoveren. Met de groei van Edge Computing zullen we ook meer groei in de regio zien.”

Ook internationale bedrijven weten de regionale datacenters steeds vaker te vinden. Door de relatief korte afstanden en uitstekende connectiviteit naar de AMS-IX kunnen bedrijven op kost effectieve wijze profiteren van lokale datacenter diensten. Mede om deze reden vond de uitreiking van het rapport bij Previder plaats, de grootste datacenter provider in Oost-Nederland. Tim Timmerman, Directeur van Previder: “Door de perfecte Nederlandse infrastructuur en directe connecties met zowel de AMS-IX als de DE-CIX via Frankfurt heeft Previder een unieke rol als Europese datahub. We zien steeds meer dat organisaties bewust kiezen voor een datacenter dat buiten de randstad gevestigd is.”

Verder blijkt uit het rapport dat de datacenter markt rond Amsterdam, in een radius van 50 km rond Amsterdam, gemiddeld jaarlijks 18% groeit gemeten over de afgelopen 7 jaar. 71% van alle datacenter capaciteit staat in deze regio. Die ambitie om te groeien lijkt bovendien voorlopig niet ten einde te komen: voor de komende jaren is zo’n 184.000m² aan vloeroppervlak in nieuw te bouwen multi-tenant datacenters gepland.

De regio Amsterdam neemt een unieke positie in omdat het zowel een colocatie hub als hyperscale cluster is. Die uitzonderlijke combinatie maakt Amsterdam de op een na grootste markt van Europa net na London, met een marktaandeel van maar liefst 32%. Nu al bezetten de hyperscale campussen een gebied van maar liefst 72.000 m2. Gezien de sterke groei van de hyperscales de aankomende jaren, en speciaal kijkend naar het nieuws van de afgelopen week waar een partij een 72 hectare groot hyperscale datacenter plant in de “North Amsterdam” campus in Middenmeer, is het slechts een kwestie van tijd voordat Amsterdam, maar eigenlijk heel Nederland, zich de grootste datahub van Europa mag noemen.

 

Datacenters: een duurzame business

Naast het economisch belang van datacenters wordt ook steeds duidelijker zichtbaar dat zij een belangrijke, positieve rol kunnen hebben in de energietransitie. Zo draait de sector vrijwel volledig op groene stroom en zijn er enorme stappen gemaakt op het gebied van energie efficiëntie. Daarnaast wordt nu ook de restwarmte in steeds hogere mate hergebruikt. Uit het DDA onderzoek blijkt dat maar liefst 64% van de DDA deelnemers actief haar restwarmte hergebruikt. Een fantastische eerste stap, maar er is werk aan de winkel. Stijn Grove: “Die restwarmte wordt nu voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van de datacenters, maar inmiddels zijn we actief in diverse grote projecten om datacenters te koppelen aan warmte-afnemers. Want een circulaire samenleving bereik je samen.”

Download het rapport hier.

Van links naar rechts:
Hans Lesscher (Odin Groep)
Tim Timmerman (Previder)
Eddy van Hijum (Gedeputeerde voor de portefeuille Economie van de provincie Overijssel)
Stijn Grove (DDA)
 

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws