Nieuws

Christine Strating & Sarah Zadeh: “Door te werken voor datacenters, lever je een mooie bijdrage aan de verdere digitalisering van Nederland en Europa”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Christine Strating en Sarah Zadeh zijn beide werkzaam bij internationaal advocatenbureau Eversheds Sutherland. Christine is advocaat bestuurs- en omgevingsrecht en Sarah is advocaat IT en Privacy. Beide zijn zij veel bezig met projecten rondom datacenters.

Datacenter paspoort

Christine Strating

Kerntaken:

Datacenter paspoort

Sarah Zadeh



Kerntaken:

Wat doet een datacenter eigenlijk?

Sarah: Een datacenter is eigenlijk niets meer en niets minder dan een beveiligd pand met goede klimaatbeheersing, waar computerservers 24/7 informatie verwerken. Veel interessanter is de belangrijke rol die deze datacenters vervullen. Datacenters zorgen er namelijk dag in en dag uit voor dat jij en ik online betalingen kunnen verrichten, documenten kunnen opslaan, social media kunnen gebruiken en digitaal met elkaar kunnen communiceren. In andere woorden: datacenters maken internet mogelijk en maken dan ook als zodanig onderdeel uit van de spil van de digitale economie. De functie en het belang van een datacenter blijven vaak – ten onrechte – onderbelicht. Het belang van een datacenter voor onze digitale economie, maar ook onze digitale samenleving, is groot, dus door te werken voor of in een datacenter, kun je een mooie bijdrage leveren aan de verdere digitalisering van Nederland en Europa.

Wat zijn jullie taken bij het advocaten- en notariskantoor Eversheds Sutherland?

Sarah: Ik werk als advocaat IT en Privacy voornamelijk in een adviespraktijk, wat inhoudt dat ik met name cliënten adviseer over bijvoorbeeld bepaalde overeenkomsten die opgesteld moeten worden wegens het aanbieden van nieuwe producten en/of diensten. Mocht het zo zijn dat een cliënt een geschil heeft met zijn wederpartij, bijvoorbeeld doordat de afnemer van een dienst of product de overeenkomst niet nakomt, dan sta ik deze cliënt bij door sommatiebrieven te versturen en, indien nodig, te procederen bij de rechter. Mijn werkzaamheden bestaan dus voornamelijk uit het opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van overeenkomsten, maar ook uit het meedenken met cliënten over hoe wij ervoor kunnen zorgen dat hun business verder kan groeien. 

Christine: Als bestuursrechtadvocaat adviseer ik met name cliënten over vergunningen en vraagstukken op het gebied van het milieu en de ruimtelijke ordening. Binnen de datacentersector ben ik vooral betrokken bij de realisatiefase van een datacenter. Dit begint wanneer een bedrijf een bepaalde locatie op het oog heeft om een datacenter te bouwen. Wij voeren dan bijvoorbeeld een check uit op het bestemmingsplan: staat de gemeente het toe dat op die specifieke locatie een datacenter ontwikkeld wordt? Als er een wijziging van het bestemmingsplan nodig is, dan zitten wij samen met de cliënt bij de gemeente aan tafel om de plannen te bespreken en de medewerking van de gemeente te krijgen. Ook bekijken wij welke vergunningen en andere toestemmingen er nodig zijn. Is er bijvoorbeeld een omgevingsvergunning milieu nodig? Vervolgens denken wij – samen met onze collega’s van het vastgoedteam – mee over de aankoop van de grond. Wij kijken dan naar de omgevingsrechtelijke aspecten, zoals een eventuele bodemverontreiniging. Wanneer de vereiste vergunningen worden aangevraagd, kijken wij mee of de vergunningen conform de aanvragen worden verleend. In het geval buurtbewoners of naastgelegen bedrijven opkomen tegen de verleende vergunningen, staan wij het datacenter bij in de bezwaar- en beroepsprocedures.

Welke interesses hebben jou in de richting van deze functie en sector gebracht? 

Sarah: Ik heb zelf altijd een grote affiniteit gehad met ICT, zo volg ik momenteel een cursus in Computer Science. Binnen het IT & Privacy team pak ik, samen met mijn collega’s, veel IT-gerelateerde juridische werkzaamheden op en werk ik voor verschillende cliënten in de high tech industry, waaronder datacenters. Eversheds Sutherland staat veel datacenters bij en heeft dan ook op dat gebied een mooie trackrecord opgebouwd. Hierdoor ontstond ook de mogelijkheid om gedetacheerd te worden bij een datacenter. Deze kans heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen!

Christine: Toen ik begon in het bestuursrechtteam van Eversheds Sutherland, stond het kantoor al veel cliënten bij in de datacentersector. Ik ben toen direct betrokken geraakt bij de realisatie van datacenters vanuit een omgevingsrechtelijke invalshoek. Op de middelbare school heb ik destijds het vak informatica gekozen (en mijn website op een floppy ingeleverd) en ook heb ik een online HTML-cursus gedaan om mij de beginselen van het programmeren eigen te maken. Het is mooi om een juridische bijdrage te kunnen leveren aan de realisatie van datacenters, gelet op de onmisbare functie die datacenters hebben in het maatschappelijk leven.

Waarom is deze technische industrie volgens jou ook interessant voor mensen die geen technische achtergrond hebben? 

Sarah: Als je bij een datacenter wilt werken, is het niet per se nodig om een technische achtergrond te hebben. Je leert veel on the job en naarmate je meer bekend raakt met het reilen en zeilen van een datacenter, vergaar je meer kennis over de branche en leer je jezelf nieuwe vaardigheden aan. Binnen een datacenter zijn overigens veel verschillende functies te bekleden, naast technici werken er in een datacenter ook HR-managers, marketingspecialisten, salesmanagers en financial controllers. Een datacenter heeft namelijk veel verschillende mensen nodig om het datacenter als geheel te laten werken. Iedereen kan een steentje bijdragen. De DDA heeft er in 2019 ook een interessant rapport over gepubliceerd: Datacenters & Werkgelegenheid 2019. 

Heeft jouw bedrijf een rol in de energietransitie en zo ja, hoe zou je deze omschrijven?

Christine: Datacenters hebben een interessante rol in de energietransitie. Datacenters zijn grote gebruikers van elektriciteit. De computerservers hebben gelet op hun rekenkracht nou eenmaal veel elektriciteit nodig om alle data goed en snel te kunnen verwerken. Om te verduurzamen kan een datacenter gebruikmaken van hernieuwbare elektriciteit. Veel datacenters maken al gebruik van (licht)groene stroom. Soms worden er ook samenwerkingen aangegaan met windparken en zonneparken om in de (gedeeltelijke) elektriciteitsvoorziening van een datacenter te voorzien. Dat is vanuit duurzaamheidsoogpunt natuurlijk top, want dan hoeft er geen of maar heel weinig gebruik te worden gemaakt van fossiele brandstoffen. Verdere milieuwinst valt te behalen door de restwarmte van datacenters nuttig te gebruiken. Het grootste deel van de stroom die de computerservers verbruiken wordt omgezet in warmte. Deze warme lucht wordt nu nog vaak afgevangen en afgevoerd naar de buitenlucht, terwijl deze restwarmte nuttig gebruikt kan worden om bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen en huizen te verwarmen. Al met al zijn er dus veel mogelijkheden voor datacenters om te verduurzamen en heeft de datacentersector een belangrijke rol in de energietransitie.

Welk advies zou jij je opvolger meegeven?

Sarah: Het is in onze functie heel belangrijk om jezelf te kunnen verplaatsen in de cliënt: welk doel wil de cliënt bereiken en hoe kunnen we dat doel – juridisch gezien – verwezenlijken? Welke juridische belemmeringen dienen we weg te nemen en welke juridische zekerheden dienen we in te bouwen? Daarnaast is het ook belangrijk om out of the box te kunnen denken en creatief om te gaan met het recht. En een flinke dosis humor is trouwens ook mooi meegenomen (ook voor je collega’s).

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het werk dat je doet?

Sarah: “Teamwork makes the dream work

Christine: De invloed van politiek kan niet onderschat worden bij de realisatie van een datacenter. Zo namen de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer in juli 2019 een voorbereidingsbesluit waardoor de vergunningverlening voor datacenters on hold werd gezet. Zo’n besluit heeft verstrekkende gevolgen voor de voorbereidingen van een nieuw datacenter in zo’n gebied. Tel daar de PFAS-problematiek en stikstofcrisis bij op, en ook nog de (dreigende) tekorten op het elektriciteitsnetwerk, en dan begrijp je dat een dag in de wereld van datacenters nooit een saaie is!

Eversheds Sutherland (Netherlands) B.V. is een advocaten- en notariskantoor met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. Een kantoor met een ondernemersmentaliteit. Wij zijn onderdeel van Eversheds Sutherland, een organisatie met 69 vestigingen verspreid over 34 landen met meer dan 3.000 topjuristen. Hierdoor kunnen wij onze kennis over de markt en juridische vraagstukken op internationaal niveau delen en zijn wij in staat om overal ter wereld onze cliënten van dienst te zijn met hoogwaardige adviezen. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws