De Tweede Kamer heeft twee moties ontvangen die oproepen om digitale geletterdheid weg te bezuinigen uit het basisonderwijs. De motie van Van Meenen is inmiddels verworpen, over de motie van Peters/Kwint is niet gestemd. Toch zijn deze moties een harde klap in het gezicht voor de digitale sector. Daarom hebben we samen met meer dan dertig organisaties uit de sector voor de stemming een brandbrief naar de Kamerleden gestuurd.
Hoe zit het precies in elkaar? Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die een burger zou moeten hebben om zichzelf in een steeds meer digitale samenleving staande te houden en te ontwikkelen. Inmiddels behoort digitale geletterdheid onder de basisvaardigheden waar kinderen actief les in krijgen. Onder de basisvaardigheden vallen lezen en schrijven (taal), rekenen en wiskunde, burgerschap en dus digitale vaardigheden.
Als samenwerkende brancheorganisaties zetten we ons al jaren in om het belang van de digitale geletterdheid continu te benadrukken binnen het politieke speelveld. Daardoor zijn de moties van Van Meenen en Peters/Kwint voor het wegbezuinigen van digitale geletterdheid uit het basisvaardighedenpakket een hard gelach. Dat komt vooral omdat onze samenleving de komende jaren alsmaar digitaler wordt. Het is in ieder geval goed nieuws dat de motie van Van Weenen door de Tweede Kamer is verworpen. Maar het is wel een teken aan de wand dat digitale geletterdheid – opnieuw – slachtoffer dreigt te worden van bezuinigingen in het onderwijs.
Daarom hebben we samen met 30+ organisaties uit onze sector een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd om het belang van digitale geletterdheid voor de toekomst van onze maatschappij en digitale economie.
Klik hier om de volledige brandbrief te lezen.