Nieuws

When you reach the top, that’s when the climb begins

When you reach the top, that’s when the climb begins

De Nederlandse datacentermarkt heeft ook in 2015 weer mooie cijfers laten zien. Dat bleek uit het jaarlijkse rapport van het Brits-Amerikaanse vastgoedadviesbureau CBRE. Hierin zijn de vier grootste markten in Europa onder de loep genomen: Amsterdam, Londen, Frankfurt en Parijs.

Dat Nederland, en in het bijzonder de Metropool Regio Amsterdam (MRA) aantrekkelijk is voor datacenters en hun klanten wisten we al, maar het is mooi om te zien dat de vaart erin blijft zitten. De markt groeide alleen in het laatste kwartaal van 2015 al met 13% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Dat zijn mooie cijfers, maar het mag geen reden zijn om nu achterover te leunen en zelfgenoegzaam onze zegeningen te tellen.

De concurrentie in Europa en wereldwijd is stevig, en hoewel Nederland een sterke concurrentiepositie heeft en tot de top van de wereld behoort, zullen we voortdurend moeten blijven innoveren en vernieuwen. Dat is niet vanzelfsprekend, net zoals de belangstelling vanuit het buitenland voor de uitstekende faciliteiten die we te bieden hebben.

We moeten als sector dus de handen uit de mouwen steken om te blijven groeien. Die groei kan in samenwerking met Nederlandse partijen gerealiseerd worden, maar zal ook voor een belangrijk deel uit het buitenland moeten komen. De handelsgeest waar wij als Nederlanders beroemd om zijn, zal daarbij in ons voordeel kunnen werken, maar alleen als we zelf naar het buitenland gaan om te laten zien wat we te bieden hebben.

We are on a mission
Tijd dus om zeilen bij te zetten en in navolging van vele andere Nederlandse branches de oversteek te maken naar onze Britse buren. De Britse markt is om twee redenen heel interessant op dit moment: eem mogelijke Brexit zal veel bedrijven in Groot-Brittannië ertoe bewegen om hun uptake in datacentercapaciteit te heroverwegen, aangezien zakendoen in Europa vanuit Groot-Brittannië een stuk ingewikkelder zal worden. Het is zelfs niet ondenkbaar dat we eenzelfde soort probleem zullen zien zoals onlangs met Safe Harbour, als de Britse bevolking besluit uit de EU te stappen. Veel grote Britse bedrijven hebben al aangegeven een Brexit helemaal niet te zien zitten, en het ligt voor de hand dat ook het dataverkeer tussen de EU en Groot-Brittannië aan extra regelgeving onderhevig zal zijn als Brexit komt. Als de sector nu zijn gezicht laat zien, staan we al op de radar als er gehandeld moet worden.

Daarnaast is met name Londen een hotspot voor allerlei (fin)techbedrijven die voor hun business afhankelijk zijn van een kwalitatief hoogwaardige digitale infrastructuur. De IT-markt in Londen heeft een omvang van 27 miljard dollar en biedt dus heel veel kansen voor de Nederlandse digitale sector. Samen met de Digital Gateway to Europe zal de sector daarom aansluiten op de Cloud Expo en een handelsbezoek afleggen aan Londen. We zullen onder andere Google’s Campus en de London Internet Exchange bezoeken, en verschillende Britse experts zullen voorlichting geven over zakendoen in Engeland.

De handelsmissie naar Londen zal de eerste zijn in een reeks. Want als we de mooie groeicijfers van vorig jaar willen vasthouden, zullen we op pad moeten. Stilstand is in dit geval vrijwel zeker achteruitgang.

Stijn Grove,
Directeur Dutch Datacenter Association

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws